joi, 30 decembrie 2010

Sarutati-va in ajunul anului nou pentru avea o relatie de durata tot anul!

asa zice traditia! mai stiu ca e bine ca femeile sa poarte lenjerie intima rosie, ca sa fie iubite tot anul :))

Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii. Anul este o personificare a Soarelui numit la solstitiul de iarna An Vechi, inainte de a muri la miezul noptii de Revelion, si, imediat dupa renastere, An Nou.

Sinonim cu marii zei ai omenirii, el se naste, creste, imbatraneste si moare impreuna cu timpul calendaristic pentru a renaste dupa 365 de zile, 366 in anii bisecti. Anul a fost imaginat ca un ciclu care avea un inceput si un sfarsit. La trecerea de la ciclul vechi (anul vechi) la ciclul nou (anul nou) se desfasura un spectaculos ritual care urmarea, in esenta, un singur scop: renovarea simbolica a lumii. Taierea "sagetii" unidimensionale a timpului si obtinerea unei figuri circulare numita an a devenit simbolul fundamental al stapanirii timpului. Indepartarea de ziua care marca noul ciclu calendaristic insemna si pierderea treptata a perfectiunii initiale; acumularea zilelor aducea imbatranire, degenerare si pierdere (Eliade). Timpul se naste anual, se maturizeaza in vremea coacerii recoltelor si apoi imbatraneste si moare, conditie esentiala pentru reinceperea unei noi perioade calendaristice .
In unele legende populare, intre varsta timpului calendaristic (zilele de Ia 1 ianuarie la 31 decembrie) si varsta sfintilor, exista o corespondenta usor sesizabila. Sfintii repartizati pe zilele calendarului popular sunt tineri, maturi si batrani, in functie de norocul avut de acestia la impartirea sarbatorilor, mai aproape sau mai departe de Anul Nou. Cei serbati in preajma Anului nou sunt tineri, cei serbati la finele anului sunt batrani.
Superstitii din batrani
- In noaptea Anului Nou, in Tara Chioarului, fetele ies in ograda si numara noua stele si daca a noua stea este mai stralucitoare inseamna ca si ursitul ei va fi frumos, va fi voinic, apoi o roaga pe stea sa-i aduca ursitul.

- La miezul noptii, de Anul Nou, fetele iau de pe masa colacul ornamentat care se tine pe masa de sarbatori, il tin pe varful capului, se aseaza pe taietor si asteapta sa auda un sunet dintr-o directie oarecare si din ce parte vine sunetul, in acea parte isi va gasi ursitul.

- In Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimba portile unor sateni care s-au certat in cursul anului, determinandu-i astfel sa vorbeasca si sa se impace.

- In zonele Fagaras si Mures este obiceiul ca de Anul Nou sa se puna pe masa 12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte. Fete si feciori sau perechi de fete si feciori intra pe rand in casa si intorc fiecare dintre ei cite o farfurie si ce se afla sub farfurie le arata ca asa le va fi ursitul(a) sau ca asa le va fi norocul daca se vor casatori: oglinda = mandrie; paharul de tuica = bautor; painea = bogatie; carbunele = negru la suflet; sarea = saracie; creionul = domn; bani = avutie. Se face haz de aceste preziceri .

Plugusorul se recita din casa-n casa in Ajunul Anului nou, seara, sau pana in dimineata Anului Nou. Era practicat de copii sau adolescenti, ca si acum. Dar se spune ca, mai demult, il practicau numai barbatii in puterea varstei. Izolat (in judetele Botosani si Galati) este consemnata si prezenta femeilor in ceata. In general, se practica in cete mici, de 2-3 insi. Mai demult, se ura si in cete mai mari, care isi alegeau un vataf. Recitarea textului este insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului si de pocnetul bicelor. In scenariile mai complexe ale obiceiului apar si instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar si pocnitori si puscoace, care amplifica atmosfera zgomotoasa in care se desfasoara obiceiul.

Pe la case, in sate si la orase, se practica in cete mici, de copii, pana in dimineata Anului Nou. In unele locuri se mai practica Plugul cel mare, cu plug tras de boi sau purtat de flacai. Dar in Moldova, Muntenia si Nordul Dobrogei acesta a fost inlocuit de buhai.
In dimineata Anului Nou, ca o continuare a Plugusorului, copiii umbla cu semanatul. Ei arunca seminte de grau, porumb sau orez prin case si peste oameni. Rostesc o urare scurta prin Bucovina ("Sanatate! Anul Nou!"), primind in schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent insa s-a generalizat formula de la Sorcova, prezenta, initial, in centrul Moldovei: "Sa traiti/ Sa-nfloriti/ ca merii, / ca perii, / In mijlocul verii, / ca toamna cea bogata / De toate-ndestulata!".

Tot in dimineata anului nou se merge cu Sorcova.
In vechime se colinda cu o mladita inmugurita de mar. Ea se punea in apa in noaptea Sfantului Andrei si pana in ziua de Sfantul Vasile era inflorita. Asa ne explicam si de ce in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe flori de mar, sau despre marut, margaritar. Astazi sorcova este confectionata dintr-un bat, in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata. Cu sorcova se bate de mai multe ori umarul unei anumite persoane, jucand rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite sanatate, tinerete si fertilitate celui vizat.

Sa aveti un an asa cum va doriti si cum aveti nevoie :))

vineri, 24 decembrie 2010

Craciun fericit!

Va doresc:
sa vi se implineasca tot ce va doriti, sa va bucurati de ceea ce aveti, sa va iubiti frumos si demn! Iar acesta Sfanta Sarbatoare sa va lumineze sufletele, sa va faca sa fiti mai buni si mai frumosi!
Sa aveti grija cat mancati si beti cu masura :))

joi, 23 decembrie 2010

Ajun de Caraciun - Obiceiuri, datini si superstitii

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Bucovina:


In zona Bucovinei exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie toate lucrurile imprumutate prin sat.

In ziua de Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa iasa in livada cu mainile pline de aluat si sa atinga fiecare pom spunand: : “Cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul!“.

Pregatirea mesei de Ajun de Craciun in Bucovina incepe in primele ore ale diminetii, cand gospodinele coc colacii numiti “colaci rotunzi ca Soarele si Luna” si un colac special, numit “Creciun“. Acest colac special este bine a se pastra la primavara, pentru a fi folosit in practicile inceputului de an agrar.

In dimineata Ajunului de Craciun, tot in zona Bucuvinei exista obiceiul a se prepara 12 feluri de mancare de post, cum ar fi: grau pisat si fiert, mancare de prune (prune afumate fierte), bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, bors de bureti, fasole fiarta si “sleita” etc. Din ele se consuma seara, dupa trecerea preotului cu icoana. Niciun membru al familiei nu se aseza la masa fara a-si face rugaciunea. Cele douasprezece feluri de mancare, nu se consuma in intregime, resturile pastrandu-se pe masa pana la Boboteaza. Aceste resturi urmand a fi asezate la fereastra spre indestularea celor morti.

Un alt obicei de Craciun din zona Bucovinei este acela al tinerilor. Astfel, pe parcursul noptii de Ajun de Craciun, flacaii strabat ulitele, de la un capat la altul al satului, pentru a vesti Nasterea Domnului. Dupa rostirea colindei la fereastrele caselor, flacaii sunt invitati in acestea unde sunt ospatati si rasplatiti. Sunt cazuri cand, in casele cu fete, are loc si o mica petrecere. Fata care urmeaza sa se marite este scoasa la joc fie de seful cetei de flacai, fie de flacaul care o simpatizeaza.

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Salistea de Sus:

In aceasta zona, in Ajunul Craciunului femeile framanta aluatul pentru paine si colaci. Exista traditia de a face un colac mai mare, un stolnic, impodobit cu figuri din aluat, care se aseaza pe masa si va sta pana la Boboteaza. Nu-i voie sa se miste stolnicul pe parcursul zilelor de sarbatoare. In caz contrar, se tulbura linistea din casa si se strica bunastarea.

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Chisinau:

La Chisinau se umbla cu “Calutul”, “Plugusorul”, “Ursul”, “Steaua”, insa, cel mai cunoscut este “Caprita”. Caprita este insotita de un cioban, de mai multi insi care danseaza cu caprita si de un medic care o lecuieste, caci ea, nedorind sa danseze, se face bolnava. Se colinda pana dupa miezul noptii. Iata cantecul capritei, pe care cu siguranta multi dintre voi l-au auzit de atatea ori:
“Vine capra de la munte
Cu steluta alba-n frunte,
Ta, ta, ta, caprita, ta,
Pentru mine a-i dansa,
Numai zaharel t-oi da!…”

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Cenad:

In zona aceasta exista un foarte vechi obicei numit “maturatul Craciunului”. Astfel, in Ajunul Craciunului gazda aduce in casa paie si le imprastie in camera. Sub aceste paie pune grau si porumb, ca in anul viitor sa aiba parte de roade. Paiele simbolizeaza grajdul oilor, locul unde s-a nascut Hristos. In a doua noapte de Craciun, gazda matura camera in care au fost aduse paiele. In cazul in care in casa erau prezente fete, veneau feciorii si muzicantii sa mature casa.

In Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa faca o placinta din mai multe paturi foarte subtiri de aluat(uneori chiar 50 de paturi), numita “cesnita”. Ea este coapta pe jarul din cuptor si era impartita in ziua de Anul Nou. In aluat se pune si un ban, care va prezice celui ce-l va gasi cum va fi recolta anului (daca pe ban este lipit mult aluat, recolta va fi bogata, iar daca din contra, va fi putin aluat, atunci recolta va fi una saraca).

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Transilvania:

In Transilvania, se foloseau si se mai folosesc inca, doua categorii de texte folclorice: colindele cantate numai in grup si multamitele sau urarile, rostite dupa terminarea colindelor. Cea mai cunoscuta dintre urari este starostea colacului. Dupa ce flacaii au fost poftiti in casa si cinstiti cu vin sau palinca, un colindator mai priceput, de regula cel drag fetei, spune povestea painii. In aceasta poveste se relateaza tehnica traditionala a cultivarii si prelucrarii graului: de la alegerea terenului, pana la scoaterea colacului din cuptor. Dupa rostirea acestei povesti, flacaul face o taietura in partea de jos a colacului, semn ca acest colac nu mai poate fi prezentat si altui colindator.

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Moldova:

In Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun de Craciun, chiar nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. In Ajunul Craciunului se daruiesc doua turte. Una este data celui care ingrijeste vitele, iar alta este rupta si data animalelor. Atunci cand le dai trebuie sa zici:”Cinati sanatos ca si noi cinam!“.

Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun sub fereasta in noaptea de Ajun de Craciun, cate putin din toate felurile de bucate pregatite pentru Craciun si negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea.

Exista traditia, ca sub masa pe care sunt bucatele pentru Craciun, sa se puna seminte din cele care urmeaza a fi sadinte. Se spune ca numai asa semintele vor rodi si vor fi ferite de stricaciune.

In vasul cu apa, din care gazda urmeaza sa-si toarne pentru spalat, se pun nuci, ca sa fie sanatosi peste an. Alti gospodari pun o potcoava in cofa cu apa si dupa aceasta potcoava beau apa si adapa vitele, ca sa fie cu totii sanatosi si tari ca fierul.

Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Muntenia:

Unele femei se scoala inainte de rasaritul soarelui, in ziua de Ajun de Craciun, si arunca spre rasarit mancare pasarilor, crezand ca facand astfel, pasarile nu le vor strica samanaturile din gradina. Barbatii pun mana pe toate lucrurile din ograda: car, plug, coasa, sapa si celelalte, ca sa-i fie drag sa se foloseasca de dansele la munca campului. Femeile, impung cu acul de cateva ori, rasucesc cateva fire in furca, innoada cateva ate, ca sa aiba spor peste an. Alte gospodine insa, spun ca nu-i bine sa se impunga cu acul in aceasta zi, caci dac-ar face una ca aceastia, insecta numita burghias ar impunge prunele si ciresele, facandu-le astfel sa se ofileasca si sa cada inainte de coacere. Exista traditia ca femeile sa puna o piatra in cuptor pana la Boboteaza. Ea va fi scoasa la miezul noptii si cand va fi aruncata se vor rosti urmatoarele cuvinte: “Cum dorm toti oamenii si nimeni nu vede, asa sa nu vada uliul puii mei, ci sa stea impietrit si incremenit“.

Multumiri pentru impartasirea acestor datini

luni, 20 decembrie 2010

Mesaj catre un prieten Abuzator

Ce as face eu cu un abuzator fie el de care o fi? Pai depinde, celui care vine la mine spasit ca a abuzat si doreste sa se faca bine, l-as ajuta cu toate resursele mele posibile si imposibile. Cel care nu vine la mine, i-as recomanda cu caldura sa mearga in orice forma de psihoterapie si sa isi remedieze comportamentul. Dar celui pe care l-am primit in casa ca sa nu plateasca bani la hotel (desi sustine ca are un castig pe weekend de 3 000 de euro), caruia i-am dat sa manance ca sa nu de-a bani la restaurant, si-a adus si catelul si purcelul din aceleasi motive, si-a facut pachet de drum cand a plecat de la mine de acasa, l-am ajutat cu toate resursele mele disponibile in acel moment sa isi faca un eveniment important pentru cariera, care minte cu nerusinare privindu-te direct in ochi, care promite lucruri nevalabile, caruia ii dai sa se incalte, care violeaza/fura emailuri care nu ii apartin si le trimite mai departe ca si cum i-ar apartine... ce i-as face? Hm, pai sa gandim putin la rece si sa punem in balanta lucrurile bune si lucrurile rele. ... Am gandit, si am gandit, si gandesc de multa vreme si analizez aceasta penibila situatie, si gata.... Concluzia este ca balanta inclina foarte tare catre reject definitiv. Mda, asta este solutia draga "viitor fost prieten". Pentru ca sunt puternica, te pot strivi ca pe o insecta. Dar nu fac acest lucru. Nu imi permite bunul simt sa iti terfelesc sufletul de om sarac, care se hraneste din furtisaguri intelectuale. Dar exista legea compensatiei. Asa ca... Ramai cu bine in mediocritatea ta din care nu vei iesi niciodata pentru ca nu iti permite conditia, si sa ai parte de oameni la fel ca tine. Sa te impotmolesti si sa te impungi cu propriile arme, care la un moment dat se vor intoarce impotriva ta. Asta iti doresc din tot sufletul. Sa fii inconjurata de oameni asa cum esti tu. Si sa iti mearga din plin. Si daca vreodata arzi si vei avea nevoie de mine, apeleaza cu incredere ca voi ramane mereu deschisa cu oamenii care au nevoie de ajutor.

vineri, 17 decembrie 2010

Traditii si obiceiuri de Craciun

Nu imi vine sa cred ca mai este fix o saptamana pana la ajunul Craciunului. A mai trecut un an, dar pentru mine cu folos. Am realizat multe in acest an, am crescut, m-am desprins si sunt mandra de asta. Dar gata cu laudele si sa trecem la traditii de Craciun.
Adevaratul Mos Craciun, Sfantul Nicolae, s-a nascut in Turcia, in secolul al IV-lea. Era extrem de pios inca din copilarie, dedicandu-si viata credintelor si invataturilor crestine. A devenit cunoscut in intreaga lume datorita generozitatii sale fata de cei saraci.
Insa romanii il dispretuiau. A fost intemnitat si torturat. In momentul in care Constantin a devenit Imparatul Romei, i-a permis Sfantului Nicolae sa devina liber. Constantin s-a convertit la crestinism si a convocat Consiliul din Nicaea in anul 325 d.Hr., Sfantul Nicolae fiind un delegat al acestui consiliu.
Acesta a ramas cunoscut in istorie in special pentru dragostea sa pentru copii si pentru generozitatea sa, fiind, totodata, patronul spiritual al navigatorilor, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. Mai mult decat atat, Sfantul Nicolae este patronul spiritual al copiilor.
Olandezii au pastrat vie legenda Sfantului Nicolae. In Olanda secolului al XVI-lea, copiii olandezi isi asezau sabotii in apropierea vetrei, in speranta ca acestia vor fi umpluti cu bunatati.
Olandezii scriau numele Sfantului drept Sint Nikolaas, care s-a transformat apoi in Sinterklaas si, in sfarsit, in Santa Claus, in anglicana. In anul 1822, Clement C. Moore a compus faimosul sau poem, “A Visit From St. Nick” (“O vizita din partea Sfantului Nicolae”), care a fost mai tarziu publicat drept “The Night Before Christmas” (“Noaptea dinainte de Craciun”). Imaginea actuala a lui Mos Craciun, de barbat gras, cu barba alba, imbracat in haine rosii, se pare ca se datoreaza portretizarii pe care Moore a facut-o acestui personaj de basm…
Vascul, simbol al prosperitatii…

Cu 200 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, druizii foloseau vascul pentru a sarbatori sosirea iernii. Acestia adunau aceasta planta verde, un parazit care creste pe alti copaci, si o foloseau pentru a-si decora locuintele. Druizii credeau ca planta avea puteri vindecatoare speciale pentru o gama foarte larga de afectiuni, de la infertilitatea femeilor pana la ingestie cu otrava.
De asemenea, scandinavii considerau ca planta este un simbol al pacii si al armoniei. Asociau vascul cu zeita lor Frigga, patroana dragostei. Obiceiul de a te saruta sub o crenguta de vasc probabil ca a derivat din aceasta credinta ancestrala.
Bradul de Craciun, o traditie fara de care nu ne imaginam aceasta sarbatoare…

Bradul de Craciun isi are originea in Germania secolului al XVI-lea. Era obisnuit pentru poporul germanic sa decoreze brazi, atat in interiorul unei locuinte, cat si in afara acesteia, cu trandafiri, mere si hartie colorata.
Se crede ca Martin Luther, reformatorul protestant, a fost primul care a aprins lumanarile din bradul de Craciun. Venind acasa intr-o seara de decembrie intunecata, in apropierea Craciunului, acesta a fost uimit de frumusetea luminilor care straluceau printre ramurile unui bradut din fata casei sale. Luther a impodobit apoi bradul de Craciun din casa sa cu lumanari.
Bradul de Craciun nu a fost utilizat la scara larga in Marea Britanie pana in secolul al XIX-lea. Acesta a fost adus in Pennsylvania de catre germani, in jurul anilor 1820.
Acadeaua in forma de baston…

Aceste acadele se folosesc de secole, dar abia in jurul anului 1900 au fost decorate cu dungi rosii si indoite in forma unui baston. Uneori, erau daruite in timpul unor servicii religioase, pentru a-i linisti pe copiii care deveneau agitati si plictisiti la slujbe.
Poinsettia sau Steaua Craciunului…

Aceste plante sunt originare din Mexic si sunt numite dupa primul ambasador al Americii in Mexic, Joel Poinsett. El este cel care a adus aceste plante in America, in anul 1828. Mexicanii din secolul al XVIII-lea credeau ca aceasta planta simbolizeaza Steaua din Bethleem. Astfel, Poinsettia a inceput sa fie asociata cu Craciunul. In fapt, floarea acestei plante este mica si de culoare galbena. Insa in jurul sau se afla frunze mari, de culoare rosie, care adesea sunt confundate cu petalele Poinsettiei.

articol preluat

duminică, 12 decembrie 2010

Fii un miracol! Fii un inger!

am primit pe email, si mi se pare normal si firesc sa postez aici continutul lui. Este vorba de un anunt umanitar. Poate e cineva interesat sa faca o donatie acum in postul Craciunului, in prag de sarbatoare, cu tot dragul si cu sufletul deschis... si nu stie unde, cand, cum si pentru cine. Aici, mai jos gasim o varianta din multe cate exista, dar si toate detaliile, site-ul asociatiei unde putem verifica campania.
"Draga prietene, alatura-te grupului de ajutorare a copiilor bolnavi de cancer din Romania si poti castiga prin tragere la sorti unul din cadourile oferte de compania noastra. Doneaza acum orice suma in conturile Asociatiei M.A.M.E., trimite-ne prin e-mail o copie xerox, sau dovada ca ai facut o donatie fie ea cat de mica in conturile acestei asociatii http://asociatiamame.com/ si vei fi inscris automat in “Tombola Ingerilor”.
Daca vrei sa afli cum poti deveni un inger si cum poti sa ajuti un copil sa-si regaseasca zambetul pierdut te rugam sa citesti in continuare. Vrem sa stii ca, indiferent de decizia ta si oricum iti va dicta constiinta sa procedezi, noi iti multumim calduros din inima pentru inima si iti uram multi ani plini de bucurie, ani plini de proseperitate si de pace, ani plini de prietenie si mai ales de iubire.
Premiile vor fi acordate castigatorilor dupa tragerea la sorti din data de 22 Decembrie a.c. Ele pot fi ridicate direct de la sediul nostru sau pot fi trimise castigatorilor prin curier. Pot participa la promotie persoanele in varsta de peste 18 ani cu domiciliul in Romania.
Apel Umanitar catre inimi, pentru ingerii de langa noi!
Te-ai gandit vreoadata ca pana si ingerii au nevoie de ajutor? In lume un copil moare de cancer la fiecare 3 secunde si o mama la un minut. Sa ramanem indiferenti sau sa intoarcem spatele unor ingerasi este un pacat mortal. Se spune ca atunci cand esti sanatos ai multe visuri dar cand esti bolnav ai doar unul singur si foarte pretuit. Sanatatea!
Pentru multi copii din Romania care sufera de leucemie sau de alta forma de cancer acest vis ramane de multe ori de neatins. Ca atunci cand, in copilarie vrei sa atingi o stea si nu reusesti.
Draga prietene, aceasta cumplita boala nu isi alege victimele si nu priveste in ochi pe nimeni indiferent de chip sau varsta! Iti transmitem, prieteneste, un apel la ajutor. Nu este timp de pierdut!
Fiecare secunda si fiecare euro pot face miracole. Cand schimbi felul in care te uiti la lucruri, lucrurile se schimba!
Draga prietene, exista doua moduri de a-ti trai viata: Ca si cum nu ar exista miracole sau ca si cum totul e un miracol! Fii astazi un miracol in viata unui copil ce a uitat sa mai zambeasca! Fii un inger si ajuta-ne ca sa putem sa ajutam! Eforturile noastre vor ajuta la reamenajarea si dotarea Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni. Aici sunt tratati anual, peste 5.000 de copii diagnosticati cu leucemii, limfoame, copii care fac dializa, copii cu talasemie, copii cu hepatite cronice, etc.
Te invitam si te rugam sa intinzi o mana de ajutor pentru a-i ajuta pe acesti ingerasi sa faca primii pasi mici, dar siguri catre insanotosire. Deschide-ti inima astazi, orice ajutor fie el cat de mic poate face diferenta dintre viata si moarte.
Iti multumim pentru ca ai avut rabdare sa citesti aceste randuri si Fie ca viata pe care ai primit-o de la Divinitate sa-ti fie plina de soare si fericire... ca o nesfarsita primavara!
Nota:
Donatiile se fac numai:
· in conturile afisate pe siteul asociatiei M.A.M.E. http://asociatiamame.com
Asociatia M.A.M.E, Cod de identificare fiscala: 25454339
Banca Transilvania SA, Sucursala Iancului
Cont RON: RO03BTRL04401205N75044XX
Cont EUR: RO75BTRL04404205N75044XX
Cod SWIFT: BTRLRO22, Codul bancii: BTRL
· online, prin intermediul serviciului specializat "euplatesc.ro", al carui formular il gasiti afisat pe site-ul www.asociatiamame.com
· online, prin intermediul serviciului paypal in contul office@asociatiamame.com
Premii oferite in cadrul tombolei:
- 1 tavan luminos in intuneric pentru copii - Castigatorul va primi numarul necesar de cutii de tavan polistiren cu modelul ales pentru amenajarea unei camere de copil.
http://www.startoshop.ro/5-plafon-fals-starsonpack
- 1 fototapet luminos pentru copii (1.83x2.54)
http://www.startoshop.ro/67-junior
- 10 tablouri luminoase copii
http://www.startoshop.ro/27-copii
- 30 forme geometrice luminoase
http://www.startoshop.ro/62-forme-geometrice
- 30 figurine adezive Mos Craciun
http://www.startoshop.ro/17-figurine-adezive"

miercuri, 8 decembrie 2010

Scrisoare catre prietenul meu trist si abatut

nu m-am putut abtine sa nu postez un fragmet din aceasta scrisoare pe care am citit-o de curand. Este scrisa de Psihiatru Radu Vrasti, adresata unui "prieten" in care sunt date sugestii practice de depasire a tristetii, supararii sau depresiei. Foarte frumos coafate :))
 "...Trebuie sa stii de la inceput ca de cele mai multe ori cand esti trist sau abatut asta nu inseamna ca esti depresiv. Aceste sentimente fac parte din “registrul” emotiilor cotidiene ca reactii la evenimentele vietii curente. Astfel de sentimente dispar in cateva zile dupa ce situatia care le-a provocat s-a stins.
Dar exista si depresie care tine mai mult si care in ciuda eforturilor tale de a o depasi ea se incapataneaza sa existe si sa te domine; cu toate acestea ea nu interfera foarte mult cu viata ta cotidiana, te poti duce la serviciu si poti face acasa tot ce era de presupus sa faci. Ea este depresia medie si ea necesita o atentie speciala din partea ta si cele ce eu ti le voi spune mai departe se potrivesc la aceasta forma medie de depresie. Ea poate apare atat dupa evenimente care te-au afectat sau dintr-o vulnerabilitate interna, din conceptia ta pesimista despre viata si despre capacitatile tale de a razbi.
In sfarsit, pe scara aceasta a severitatii, exista si depresia clinica, majora, in care tristetea se ingemaneaza cu sentimentul de pierdere a sperantei, cu pierderea somnului si apetitului, cu idei de vinovatie sau de lipsa de valoare, cu sentimental ca viata este un esec sau ca nu ar merita sa mai fie traita, etc. Aceasta forma de depresie severa necesita atentie medicala si psihologica si cel care ar incerca-o trebuie singur sau cu ajutorul celor din jur sa se duca la un specialist care ii va recomanda, sunt sigur, tratament medicamentos si psihoterapie.
2 Indiferent ce forma de depresie ar fi, important este sa nu te acuzi ca o ai, ca ai facut depresie, fi sigur ca depresia este parte din ta conditia umana, din soarta tuturor. Dar daca ai depresie asta nu inseamna ca esti indreptatit sa fi tot timpul lamentativ, sa fi egoist si insensibil la problemele altora, sa te retragi in carapacea ta si sa-i blamezi pe ceilalti sau viata in general. Ramai deschis chiar daca te simti lovit sau nedreptatit. O problema importanta este sa intelegi de ce esti depresiv. Majoritatea oamenilor
de stiinta care s-au ocupat de acest aspect sunt de acord sa imparta cauzele psihologice ale depresiei in patru categorii:
1. Pierderea; ai pierdut pe cineva drag, ai pierdut stima cuiva, ai pierdut dragostea cuiva, ai pierdut un obiect pretios, ai pierdut slujba, banii, etc.
2. Disputa pentru un rol, pentru o situatie, pentru o pozitie sociala sau o pozitie intr-o relatie; este vorba despre dispute cu persone mai mult sau mai putin apropiate care te afecteaza, dispute care iti lasa impresia ca nu esti tratat cu consideratie, ca esti minimalizat, dat la o parte, mintit si inselat.
3. Tranzitia spre un alt rol, o schimbare care-ti impune noi responsabilitati, iti stirbeste din presigiu sau iti modifica rutina de fiecare zi, precum atunci cand ai inceput sa traiesti singur sau, din contra, cand in familie a aparut un membru nou, cand te-ai pensionat sau cand ai fost mutat intr-un alt post, cand ai aflat ca nu mai e ca pana acum si trebuie sa faci sau sa raspunzi altfel. Nu toate schimbarile sunt negative, dar tu le vezi asa pentru ca simti ca ele te ameninta sau te pun intr-o lumina proasta.
4. Deficitul de relatii interpersonale este o cauza din cele mai frecvente. Aici este vorba cel mai ades de singuratate, izolare sociala, lipsa de persone de care sa te simti atasat sau chiar de lipsa de persone cu care sa-ti pierzi timpul liber sau sa conversezi. Tu poti sa ai o multime de oameni in jurul tau si totusi sa te simti singur pentru ca crezi ca ei nu te iau in seama, nu le pasa de tine sau cu care tu nu ai putea sa fi deschis si autentic. Ai vrea sa fi iubit, stimat, luat in seama, ascultat, vazut, dar in schimb esti minimalizat, ignorat, ti se intoarce spatele sau esti luat peste picior. Ti se pare ca esti nedreptatit sau
esti lipsit de sansa, dar nu ai unde te duce, nu ai alta alternativa..."

duminică, 5 decembrie 2010

Mos Nicolae

Sfantul Nicolae "Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor." (din Tropar) Patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul). Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei ce se abateau de la calea cea dreapta, lovindu-i cu nuielusa peste maini. ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, care incepe la mijlocul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii decembrie.

Traditii si obiceiuri
In noaptea de Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a fi inflorite la Anul Nou. Aceste crengute inflorite apreciaza rodul livezilor din anul ce urmeaza. Apoi sunt folosite ca sorcova!
Sarbatoarea de pe 6 decembrie prefigura victoria binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului
In ajun, copii isi curata ghetele si le pun langa usa de la intrare. Daca au fost cuminti gasesc in ele dulciuri si fructe. Daca au fost obraznici primesc o nuielusa, in semn de pedeapsa.
In traditia populara Mos Nicolae sau San-Nicoara este un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Barba alba a lui Mos Nicolae este semn ca in ziua de 6 decembrie trebuie sa ninga, cand mosul isi scutura barba, iar calul alb simbolizeaza zapada care cade la inceputul iernii.


In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Evaluarea inteligentei emotionale:

Alege pentru fiecare propozitie raspunsul care ti se potriveste si-ti vine primul in minte. Apoi aduna cifrele pe care le-ai incercuit. Un scor mare reprezinta o buna inteligenta emotionala, iar unul mic inseamna ca mai ai de muncit!


Nr.     Intrebare                                 

                                                         niciodata rareori deseori totdeauna


                                             
1    Eu stiu cand trebuie
sa vorbesc despre problemele              1           2             3              4
 mele personale
2  Este greu sa-mi dau seaman ce
 ce simt alti  oameni                              4            3             2             1
3  Altora le place sa-mi faca
confidente                                              1           2              3            4
4 Imi place sa-i fac pe altii bucurosi     1           2              3            4
5 Stiu de ce sentimentele mele se
 schimba                                                 1          2             3             4
6 Cand am in fata un obstacol
abandonez pentru ca am impresia          4           3             2            1
ca voi esua
7 Caut activitati care sa ma face
bucuros                                                  1          2              3           4
8 Cand ma cert cu cineva nu ma pot
opri sa nu-l urasc                                   4          3             2           1
9 Cand sunt fericit am foarte multe 
idei bune                                                1          2             3           4
10 Incerec sa respect ce altii simt         1           2             3           4

vineri, 3 decembrie 2010

7 emotii primare

Cateva cuvinte uzuale pentru descrierea a sapte emotii primare asa cum le-a clasificat Marsha Linehan:

1: Dragostea: iubire, adoratie, afectiune, atractie, grija, compasiune, dorinta, incantare, dor, pasiune, sentimental, simpatie, tandrete, caldura, excitatie, etc.

2. Bucurie: veselie, amuzament, fericire, incantare, entuziasm, euforie, jubilare, optimism, incredere, multumire, satisfactie, confort, incredere, etc.

3. Interes: atractie, angajare, fascinatie, curiozitate, tentatie, implicare, motivatie, etc.

4. Manie: suparare, agitatie, enervare, dezgust, exasperare, frustrare, ura, ostilitate, iritare, gelozie, turbare, resentiment, criticare, cicalire, amaraciune, aroganta, etc.

5. Tristete: depresie, neplacere, melancolie, disperare, nefericire, lipsa de speranta, neajutorare, mizerie, singuratate, suferinta, posomarare, intunecime, distrugere, umilinta, regret, etc.

6. Frica: anxietate, teama, necaz, oroare, nervozitate, panica, tensiune, teroare, grija, neliniste, infrigurare, infiorare, etc.

7. Rusine: regret, culpabilitate, jena, umilire, vinovatie, insultare, etc.

joi, 2 decembrie 2010

Mai inteligent emotional

“Inteligenta emotionala implica abilitatea de a percepe cu acuratete, de a evalua si exprima emotiile; abilitatea de a accesa si/sau genera sentimente; abilitatea de a intelege si cunoaste emotiile; abilitatea de a regla emotiile pentru promovarea dezvoltarii emotionale si intelectuale”. Daniel Goleman
 
Cateva din sugestiile lui Mayer, Hein si Covey pentru a deveni mai inteligent emotional:

- eticheteaza emotiile tale mai curand decat sa etichetezi oamenii si situatiile;

- deosebeste emotiile de ganduri;

- ia-ti responsabilitatea fata de ce simti;

- arata respect fata de ce altii simt;

- valideaza ce altii simt si nu acuza;

- nu controla, nu critica sau tine predici la altii despre emotiile lor;

- evita oamenii care iti invalideaza emotiile tale.

“Inteligenta emotionala este potentialul de a simti, folosi, comunica, recunoaste, memora, invata si intelege emotiile” (S. Hein).

miercuri, 1 decembrie 2010

La multi ani Romania!

Nu iti doresc asa cum le doresc celor dragi: Tot ce iti doresti sa ti se implineasca! Nu pentru ca nu imi esti draga, altfel nu as mai fi pe aici! Ci pentru ca inca nu stii sa iti doresti ce este bine si constructiv! Asa ca Iti doresc sa te faci bine! Sa scapi de frustrarile, fobiile, depresiile si anxietatile din constientul si inconstientul colectiv. Sa te maturizezi frumos, sa te faci mare si sa capeti intelepciunea batranului roman! Stiu ca este greu si ca este nevoie de multe generatii cerebrale si cu coloana vertebrala pentru ca acest lucru sa se intample. Si stiu ca trebuia de ras-alal-ta-ieri sa incepi recuperarea si ca deja de maine este putin cam tarziu, dar mai stiu ca este inca posibil. Si mai stiu ca sunt oameni capabili pe care te poti baza. Tot ce trebuie sa faci este sa ii vezi, sa ii auzi si sa le acorzi incredere. Daca iti doresti sa te faci asa cum iti doresc!
Sper ca macar stra-stra-nepotii mei sa aiba parte de o Romanie asa cum am visat eu si generatia mea in decembrie 1989!
La multi ani! cu bine :)