sâmbătă, 10 septembrie 2011

De la dependenta la autonomie

  1. "Dependenta este pozitia in care toti ne nastem. Suntem in intregime dependenti de parinti. Iesind din pantecul mamei, facem deja primul pas catre autonomie. La un an mergem, la doi ani vorbim, la trei ani mergem pe bicicleta, la cinci ani putem sa ne jucam singuri pe o straduta linistita, la sase ani mergem la scoala si ne facem prieteni.
  2. Contra -dependenta la 4 ani copilul trece prin faza de "nu", iar la adolescenta se revolta impotriva mediului sau. Sunt etape importante pentru a iesi din dependenta, dar unii raman blocati in ele toata viata. Contra-dependenta este o forma de dependenta. Cand suntem dependenti facem cum ni se spune. In etapa de contra-dependenta facem contrariul. Ceea ce facem este o legatura cu - sau un raspuns - la mediul inconjurator. Cei care raman prizonieri in aceasta etapa isi blocheaza drumul spre autonomie. Ei devin contestatari permanenti si uneori chiar mai tirani si mai persecutori decat puterea pe care o critica.
  3. Independenta inseamna sa vrei sa faci totul singur. Este perioada adolescentei. Cel care ramane blocat in aceasta perioada respinge ajutorul care i se propune si coopereaza cu greu cu ceilalti. Este adesea sortit singuratatii.
  4. Interdependenta sau autonomia este etapa adulta in care ne cream propriile reguli si propriile legi in comportamentul fata de ceilalti. Aceasta se bazeaza pe respectul reciproc: a tine cont de propriile nevoi si de nevoile altora. Independenta este o amagire. Interdependenta este o necesitate. Eu depind de taran pentru a avea o paine si el depinde de mine pentru a avea bani. Este un serviciu reciproc. In viata privata, interdependenta se caracterizeaza prin impartirea responsabilitatilor. Sa luam un exemplu clasic: barbatul se ocupa cu reparatiile si de lucrul in gradina, unde este stapan, iar femeia se ocupa cu menajul, unde este ea stapana, fiecare putand sa-l ajute pe celalalt in domeniul sau. Alte lucruri se decid si se realizeaza impreuna: ora de servire a meselor, iesirile in doi, gestiunea bugetului familiei etc. Omul nu-i facut sa traiasca singur. Avem nevoie unii de altii. Chiar daca cineva traieste singur, el este in relatie de interdependenta cu societatea. Chiar daca este la pensie, el isi primeste pensia, ca rezultat al muncii sale anterioare. Este foarte important sa intelegem aceasta evolutie. De fapt, majoritatea dificultatilor in problemele cu care ne confruntam sunt in legatura cu dependenta fata de trecut: introiectiile "necuratate", proiectiile si transferurile acestui trecut in prezent, ranile redeschise, "credintele" despre noi si ceilalti, prejudecatile, obisnuintele inadecvate situatiei prezente, scenariile de viata repetate in mod steril etc. Dificultatile sunt, de asemenea, legate de dependenta fata de mediul inconjurator, cand se conteaza mai mult pe celalalt decat pe sine, pe alcool sau pe droguri, pentru a-si anihila fricile, ori pe una sau pe alta din formele de securitate sociala. Maturizarea (autonomia) este trecerea de la suportul mediului inconjurator (de la dependenta) la propriul suport."
Andre Moreau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu