Ce este Hipnoza


Prin definitie Hipnoza este o stare modificata a constiintei, in cadrul careia persoana implicata se deconecteaza de stimulii externi si se orienteaza spre interior. Acest fenomen se petrece si in viata de zi cu zi, atunci cand suntem absorbiti de un eveniment, o carte, un film, o actiune...

Abordarea Ericksoniana este una indirecta si permisiva si se realizeaza prin intermediul comunicarii analogice si metaforice, are un caracter individualizat. Hipnoza (noua hipnoza, sau hipnoza permisiva) este o metoda, o unealta utilizata in psihoterapie care faciliteaza trairea experientiala, care contribuie la cresterea eficienta a interventiei psihoterapeutice.

Transa hipnotica poate fi comparata cu o visare cu ochii deschisi, persoana hipnotizata fiind constienta in permanenta. Hipnoza nu inseamna somn, dar poate fi comparata cu o stare de somnolenta pentru ca in timpul transei sunt activate undele alfa, unde cerebrale care sunt specifice starii de veghe relaxate. In transa hipnotica nu iti pierzi cunostinta, nu scapi controlul, nu esti pus de hipnoterapeut in situatii ridicole, nu este intruziva si nu dauneaza sanatatii. Tu esti cel detine controlul si, oricand doresti poti iesi din transa.

Transa hipnotica este "calea regala" de a ajunge la inconstient, si spun asta pentru ca in aceasta "stare" se pot rezolva/intelege/dezvolta mai usor dificultatile cu care ne confruntam, deoarece el, inconstientul este detinatorul cheii sau cheilor de la usa sau usile pe care nu le putem descuia cu cheia mintii constiente. Nu este pacat sa respingem acesta tehnica minunata, care are atat de multe beneficii, care nu are reactii adverse, bazandu-ne pe conceptii gresite?

Pentru facilitarea transei hipnotice, psihoterapeutul incepe cu o inductie de relaxare urmata de transa in sine care este un text adaptat special in functie de personalitatea beneficiarului si de dificultatile cu care se confrunta, care ajuta la activarea resurselor inconstiente de atingere a obiectivelor propuse. Se lucreaza cu metafore terapeutice, pentru ca metaforele sunt uneltele care ajuta la construirea unor noi modalitati de gandire, in vindecarea, transformarea, schimbarea pe care dorim sa o/le obtinem. Schimbarea terapeutica este un proces activ care se deruleaza treptat, la cererea beneficiarului, in propriul ritm, o schimbare mica fiind urmata de alta schimbare si tot asa pana la ameliorarea/ rezolvarea dificultatii. Cand protocolul hipnotic ajunge la final, psihoterapeutul te invita sa iesi din transa, lucru care se realizeaza cu usurinta.

"Cu alte cuvinte, psihoterapia hipnotica este pentru pacient un proces de invatare, o procedura de reeducare. Rezultatele eficace din psihoterapia hipnotica sau din hipnoterapie deriva numai din activitatile pacientului. Terapeutul nu face altceva decat sa stimuleze pacientul sa intre intr-o activitate, deseori fara sa site care va fi acea activitate, iar apoi ghideaza pacientul si manifesta rationamentul clinic pentru a determina cat de mult trebuie facut pentru a obtine rezultatele dorite. Cum sa ghideze si cum sa faca rationamentul ramane problema terapeutului, in timp ce sarcina pacientului este sa invete prin propriile sale eforturi sa-si inteleaga intr-o maniera noua experienta sa de viata. Aceasta reeducare se produce, bineinteles, numai in termenii experientei de viata a pacientului, a intelegerii lui, a amintirilor, atitudinilor si ideilor sale, si nu depinde de ideile si parerile terapeutului.

In munca noastra, asadar, preferam sa subliniem modul in care transa terapeutica ajuta oamenii sa evite propriile limitari invatate, pentru ca sa-si poata explora din plin si sa-si poata utiliza potentialele. In functie de disponibilitatea pacientului, hipnoterapeutul abordeaza in diferite moduri starile modificate de constiinta. Majoritatea pacientilor nu pot intra constient in starea de transa deoarece aceasta indrumare nu poate veni decat dintr-o maniera de functionare invatata anterior care inhiba utilizarea din plin a potentialelor proprii. Din acest motiv pacientii trebuie sa invete cum sa permita propriilor lor potentiale inconstiente de raspuns sa devina manifeste in timpul transei. Si terapeutul, de asemenea, se bazeaza pe inconstientul pacientului ca sursa de creativitate pentru rezolvarea problemei. Terapeutul ajuta pacientul sa gaseasca accesul la creativitatea sa prin starea modificata de constiinta pe care o numim transa terapeutica. Transa terapeutica poate fi astfel inteleasa ca fiind o perioada libera de explorare psihologica in care terapeutul si pacientul coopereaza in cautarea acelor raspunsuri hipnotice care vor conduce la schimbarea terapeutica. ..." citat din Hipnoterapia- Un volum de prezentari de cazuri de Milton H. Erickson si Ernest L. Rossi

Teama oamenilor ca exista riscul sa nu mai iasa din transa este una fara temei. Nimeni nu  a ramas blocat din transa, insa multi clienti au relatat ca doresc sa ramana mai mult timp acolo, pentru ca se simt atat de bine. In cazul in care din exterior apare vre-un pericol, iesirea din transa se face spontan.

Cu alte cuvinte, hipnoza nu face decat sa ne deschida mintea, sa ne ajute sa regasim resurse adormite in colturile inconstientului,  sau poate resurse de care nu stiam ca dispunem. Este o tehnica pe care o putem folosi in dezvoltarea si autocunoasterea personala, in intarirea stimei de sine, ajuta la rezovarea depresiei, starilor de anxietate, fobiilor, adictiilor, atacurilor de panica, ticuri, dureri de orice fel etc.

Spune hipnoterapeutului tau care este dificultatea cu care te confrunti si el va gasi modalitatea, tehnica, metafora potrivita pentru a te ajuta sa gasesti resurse de vindecare.

Aici alte informatii despre hipnoza

Asociatia Romana de Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu