joi, 8 septembrie 2011

In dragoste

"... Majoritatea oamenilor cred ca dragostea este ceva in doi care incepe cu atractia: ma simt atras de celalalt si il iubesc. Dar in mod fundamental dragostea reusita incepe in interiorul meu: ma iubesc si sunt plin de iubire, imi place viata, ceea ce creez, ceea ce vad, oamenii pe care ii intalnesc. In aceasta stare de dragoste, daca intalnesc o persoana care ma atrage si ma iubeste, atunci curentul se formeaza si dragostea, aceeasi dragoste, se traieste in doi, intr-un mod viu si bogat.

Mai intai imi place sa fiu ascultat: imi place mai ales ca celalalt sa asculte ceea ce vreau sa ii spun in cadrul meu de referinta fara sa-mi interpreteze prea mult spusele (ceea ce-mi da adesea impresia ca sunt deformat de el). Imi place sa fiu ascultat dincolo de cuvinte, sa fiu inteles si lamurit. Pornind de la asta imi place si sa fiu reevaluat.

Imi place sa fiu recunoscut si apreciat in ceea ce spun si ceea ce fac. Imi place sa fiu iubit si admirat. Daca, ascultand o muzica care imi place, respirand aerul proaspat al diminetii, sunt in contact intens cu o persoana iubita care apreciaza aceleasi lucruri ca si mine, am un sentiment puternic al prezentului care ma face sa spun, privindu-ne in ochi: ceea ce traim acum este important.

Creez mai intai in mine ceea ce imi place in relatia mea cu celalalt. Incerc sa ma ascult pe mine in fiecare moment al existentei mele, sa ma aud si sa ma inteleg atunci cand vorbesc. Incerc sa ma recunosc si sa ma apreciez. In sfarsit, ma simt responsabil de a ma iubi si admira in ceea ce realizez.

Iubirea de sine este o conditie prealabila pentru orice relatie. Daca nu ma iubesc, nu pot sa ma simt iubit "de iubit", capabil sau demn de a fi iubit, nici sa accept dragostea celuilalt. Sunt in dezacord cu persoana care ma iubeste pentru ca eu nu ma iubesc. Daca eu nu ma iubesc nu voi putea crede ca celalalt ma iubeste cu adevarat. Ma voi indoi de el: "te inseli, nu ma cunosti cu adevarat". Celalat care ma iubeste nu se va simti recunoscut. Se poate sa se enerveze ori sa nu mai fie interesat de mine si, in cele din urma, voi avea confirmarea ca nu ma iubeste. Sunt in impas. ...

Text preluat din: Psihoterapie metode si tehnici - Dr. Andree Moreau

"A iubi NU inseamna sa ne privim unul pe altul, ci sa privim amandoi in aceeasi directie." spune Saint Exupery

Andre Moreau spune: "Eu cred mai curand ca a iubi inseamna sa ne privim mai intai unul pe celalalt, pentru a privi amandoi in aceeasi directie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu