Dar daca mama il inhiba indicandu-i pericolele sau criticandu-l, ea il supraprotejeaza. Copilul invata sa conteze mai mult pe ceilalti decat pe el insusi pentru a gasi un raspuns la nevoile sale.
De aici decurg patru consecinte posibile:
- Dependenta pasiva - a astepta in loc de a actiona, a fi servitor, femeie-obiect (ce vrea barbatul acesta de la mine?). Este o pozitie depresiva. Alcoolul si drogul sunt, de asemenea, consecinte posibile ale acestei pozitii.
- Manipularea - copilul supraprotejat, rasfatat, ajuns la scoala, la serviciu sau in cuplu se asteapta ca ceilalti sa faca in locul sau ceea ce el nu vrea sau nu poate sa faca. Acestea pot sa-i reuseasca daca invata sa-i manipuleze pe ceilalti ca sa actioneze in locul sau. De exemplu, copii rasfatati si de bani gata care ii urmeaza tatalui sunt adesea tiranici.
- Jocul teroristului - a critica, a tipa, a ameninta, a rani, a sparge pentru a-i face pe ceilalti sa se supuna. Teroristul sperie populatia pentru a domina si pentru a regasi pozitia atotputernica din trecut. Certurile domestice fac parte din aceasta categorie: din cauza ta...; dar si tu...
- Jocul de-a kamikaze - manipulatorul sau teroristul isi epuizeaza anturajul care ajunge sa se teama de el, apoi ii evita sau ii indeparteaza. El ramane singur si pierde acolo unde credea ca o sa castige. Poate sa-si piarda locul de munca ori sa se sinucida. Un kamikaze islamist a avut prieteni care au fost ucisi, este disperat si plin de ura (doua forme de dependenta), are convingerea ca i se spala pacatele daca se sacrifica (culpabilitate, o alta forma de dependenta), ca va fi primit direct in paradis (frica de infern este evitata) si de a avea 72 de fecioare (sarmanele!) la dispozitia sa fara sa trebuiasca sa cucereasca vre-una (ca manipulare, nu-i rau deloc). Unii sinucigasi trec la fapta in intentia de a-si culpabiliza anturajul Cei care fac greva foamei sunt manipulatori admirati de anturajul lor. Ei vor sa-i culpabilizeze pe ceilalti pentru a-i face sa se supuna pe cei care nu raspund la asteptarile lor: sunteti responsabili de moartea mea. ..."
Dr. Andree Moreau - Persoana psihoterapeutului este mai importanta decat metoda
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu