sâmbătă, 1 octombrie 2011

Ce fac copii si ce fac parintii cand divorteaza. Ep 3

Ce sa ii spun copilului daca intreaba, sa ii spun adevarul?


Exista situatia cand copilul apare indiferent, isi continua preocuparile ca si cum nimic nu se intampla in jurul sau. Aceasta atitudine, poate crea o senzatie de"fals confort" parintilor care isi continua in tihna razboiul emotional.

Insa, aceasta situatie este inselatoare. Din spate, copilul este foarte atent la ce se intampla si motivul pentru care el joaca rolul indiferentei este tocmai acela de a putea sa perceapa mai bine evenimentele si pentru a insela vigilenta parintilor. Este o situatie care trebuie tratata cu seriozitate pentru ca tradeaza vulnerabilitatea copilului, frica si insecuritata care pun stapanire pe el.

In cele mai dese cazuri copilul isi intreaba direct parintii despre situatie si isi arata deschis interesul si preocuparea fata de viitorul familiei ca intreg. El pune intrebari incomode: DE CE? CINE E DE VINA? CUM RAMANE CU PROMISIUNILE PE CARE MI LE-ATI FACUT? NE VOM MAI PETRECE VACANTELE IMPREUNA? EU CU CINE RAMAN?

Si cum exista tentatia naturala de a trage copilul de partea lui, parintele, in cele mai frecvente cazuri uita de interesele copilului si aici incepe sa se creeze haosul. Recomandarea pentru parinti este aceea ca: in momentul in care au hotarat ca nu isi mai pot continua viata impreuna, sa pregateasca IMPREUNA o versiune comuna a situatiei, care sa fie explicita, simpla si pe inteles (un soi de discurs), care sa ii fie prezentata copilului ori de cate ori intreaba. Aceasta "procedura" are rolul de a DEDRAMATIZA separarea sau divortul si ofera copilului siguranta ca ambii parinti se vor ocupa de el in continuare in aceeasi masura in care s-au ocupat si pana la separare, dar sub o alta forma. Aceasta versiune poate fi completata pe parcurs cu mai multe detalii, in functie de cum percepe si evolueaza copilul si vor fi furnizate de ambii parinti.

Prezenta copilului trebuie sa aduca o armonizare a punctelor de vedere a parintilor si nu un subiect de agravare a discordiei familiale. 

In situatiile in care copilul spune raspicat ca nu doreste ca parintii lui sa se desparta sau ca el nu doreste sa ramana cu unul sau cu altul si manifesta un comportament hiperemotional de natura sa "infierbante" si mai mult relatiile deja tensionate, parintii trebuie sa fie FOARTE atenti si sa puna interesele copilului inainte de orice resentiment sau amaraciune.

Tentatia de a juca fals cand este vorba de copil, desi la prima vedere pare o alternativa seducatoare, se va intoarce peste putin timp impotriva, iar pagubele vor fi mult mai mari si uneori chiar ireparabile.

Dr. Radu Vrasti, Kitchener, Ontario

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu