duminică, 25 martie 2012

Emotiile

   In cartea sa "Codul emotiilor", "Dr. Nelson explica ... cum emotiile captive pot crea durere, functionare defectuoasa, iar mai devreme sau mai tarziu pot conduce la boala. in plus, ele pot avea un efect dramatic asupra modului tau de a gandi, asupra alegerilor pe care le faci si implicit asupra succesului tau viitor."

Am selectat cateva fragmente care ne pot juta sa intelegem mai bine ce este cu emotiile, cum actioneza ele si cum putem sa le redirectionam.


"... Probabil ca ai auzit spunandu-se ca timpul vindeca toate ranile, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Poate ca esti convins ca ai lasat in urma intreaga durere emotionala provocata de relatiile tale anterioare... Aceste rani nu pot fi vindecate exclusiv prin trecerea timpului. De multe ori, ele te fac sa actionezi altfel decat ti-ai dori in relatiile tale curente, mergand pana la autosabotare.
   Ori de cate ori o emotie nerezolvata captiva este eliminata, organismul se elibereaza literalmente de o povara grea. Multi oameni simt efectiv aceasta usurare rezultata in urma eliberarii de o emotie nerezolvata captiva. Dar ceea ce este mai important, aceasta eliberare conduce la schimbari semnificative ale starii de spirit si ale comportamentului, inclusiv ale alegerilor facute de persoana in cauza si ale consecintelor acestora.
...
Emotiile nerezolvate captive te pot face sa pornesti de la prezumtii gresite, sa reactionezi excesiv la cele mai inocente observatii, sa interpretezi eronat comportamentul altor persoane si sa iti sabotezi propriile relatii. Ca si cum toate acestea nu ar fi suficiente, ele te pot conduce la stari de depresie, de anxietate si la alte stari negative de spirit de care nu poti scapa. Emotiile nerezolvate captive pot interfera cu functionarea corecta a organelor si tesuturilor corpului tau, punandu-ti la pamant sanatatea, provocandu-ti dureri, oboseala si boli. Indiferent cat de mare este suferinta fizica, energia invizibila a acestor emotii nerezolvate captive nu poate fi diagnosticata de medicina conventionala, desi ea reprezinta principalul factor care sta la baza dificultatilor fizice si emotionale pe care le experimentezi.
Nicio problema care iti afecteaza starea de sanatate si bunastarea nu poate fi eliminata fara rezolvarea cauzei sale. Exista multe medicamente puternice care usureaza simptomele bolilor, dar de indata ce bolnavul nu mai ia medicamentele simptomele recidiveaza, caci cauza lor nu a fost vindecata.
...
 Emotiile nerezolvate captive nu sunt efemere, ci ... sunt alcatuite din energie... atunci cand devin captive, ele se ataseaza de o anumita zona corporala...
   ...
Foarte multi oameni devin adeseori victimele inconstiente ale emotiilor lor. De aceea, poate ca nu-ti vine sa crezi ca iti poti controla propriile emotii. De multe ori, emotiile negative apar atat de rapid incat pare greu de crezut ca ai fi putut alege o alta emotie in locul celei naturale de reactie la evenimentul din fata ta, cu atat mai mult cu cat aceasta pare sa apara de nicaieri. Spre exemplu, daca intarzii la o intalnire importanta, este natural sa te simti anxios. Daca cineva se poarta nepoliticos cu tine, este natural sa te simti ofensat. Daca cineva te insulta sau te abuzeaza, este natural sa te infurii sau sa te umpli de resentimente.
   Celor mai multi dintre oameni li se intampla cand si cand lucruri pe care ei le considera inacceptabile. Daca nu preluam controlul constient asupra emotiilor noastre, noi nu facem decat sa reactionam la ceea ce ni se intampla. De cele mai multe ori, mintea noastra subconstienta opteaza in locul nostru pentru o emotie negativa, tinand cont de reactiile noastre anterioare in situatii similare din trecut.
Realitatea este ca noi ne alegem intotdeauna emotiile. Absolut intotdeauna. Simpla constientizare a acestui lucru ne poate conferi foarte multa putere. Noi suntem autorii propriilor noastre experiente emotionale.
   Noi putem opta pentru absolut orice emotie, in absolut orice situatie cu care ne confruntam. Este nevoie de practica si nu este intotdeauna usor, dar acest lucru este absolut cert.
   Cu prima ocazie in care te trezesti ca simti o emotie negativa, opreste-te si gandeste-te la procesul prin care ai trecut si care a generat aceasta reactie negativa. Chiar daca initial ti s-a parut ca emotia a aparut in mod natural, vei constata ca in realitate tu ai fost cel care a ales-o.
   ...
Cu prima ocazie in care te confrunti cu o situatie negativa, nu mai reactiona pur si simplu. Gandeste-te! Intreaba-te: "Ce reactie imi va fi mai folositoare: una pozitiva sau una negativa?" Vei vedea ca reactia pozitiva va avea intotdeauna castig de cauza. Intotdeauna ai de ales intre a te simti rau si a te simti bine. ..."

Fragmente din cartea "Codul emotiilor" de Bradley Nelson

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu