duminică, 15 aprilie 2012

Cum sa nu mori din dragoste

Walter Riso este psiholog de origine italiana, profesor universitar de terapie cognitiva. El a gasit o modalitate simpla de a explica care sunt principalele probleme care ne impiedica sa ne traim viata pe deplin. Citez cateva fragmente din cartea lui, care vor fi utile in "supravituire emotionala" ... in caz de nevoie :).

"Pentru multi, dragostea e o povara, o durere dulce si inevitabila sau o cruce pe care trebuie s-o duca in spate, deoarece nu stiu, nu pot sau nu-si doresc sa iubeasca altfel.

... pentru a iubi nu trebuie "sa mori din dragoste", sa suferi, sa devii sters, sa-ti pierzi orientarea, sa fii una cu cealalta persoana sau sa-ti anulezi identitatea.

 ... Are sens sa urmaresti ceva sau pe cineva care ti-a scapat de sub control? A plecat, nu mai este, nu mai vrea sa fie - de ce sa insisti? Exista lucruri care sunt imposibil de indeplinit, indiferent de dorinta si nazuinta ta de a le avea. Ce ai spune despre cineva care ar face o criza de isterie si s-ar agita de furie din cauza ploii? Nu ar fi mai bine sa scoata umbrela decat sa se sclifoseasca si sa protesteze impotriva umiditatii? A invata sa pierzi este capacitatea unei persoane de a discerne ceea ce depinde de sine si ce nu, cand sa insiste si cand sa accepte situatia data. Nu are prea mult sens sa "convingi" pe cineva ca te iubeste (iubirea nu urmeaza aceasta cale), dar poti sa-ti eliberezi mintea pentru a lasa sa intre o persoana care sa se simta fericita iubindu-te. Fiecare picatura de energie si sudoare pe care o investesti in lamentari pentru ceea ce ar fi putut sa fie, dar nu a fost, mai bine foloseste-o pentru a-ti vindeca sufletul. Cei care se iubesc folosesc aceasta expresie afirmativa si mandra, dar sanatoasa pana la urma: Daca cineva nu ma iubeste, nu stie ce pierde. ...

... Gandeste-te la iubirile care au trecut prin viata ta, la ce au reprezentat ele la momentul respectiv, in adolescenta aceea oarba si frenetica dupa dragoste, si uita-te la ele acum din perspectiva pe care ti-o da trecerea timpului. Iti provoaca vreun impuls necontrolat, vreo senzatie coplesitoare: te agita, te misca, iti provoaca vreo suferinta? Nu, nu-i asa? Memoria afectiva a cedat in fata unei memorii mai conceptuale, mai reci si mai inteligente. Multe dintre aceste amintiri nu sunt nimic mai mult decat o poveste, elemente ale istoriei tale personale si o parte din CV-ul tau afectiv. Si ai fi facut orice pentru a pastra acele relatii! La momentul respectiv, ai crezut si ai simtit ca vei muri pentru fiecare adio sau la fiecare iubire neimpartasita, dar actualmente te lasa rece. Ei bine, acelasi lucru se va intampla si cu persoana care a incetat sa te iubeasca azi; va deveni doar o amintire din ce in ce mai indepartata. Pe masura ce timpul trece si vei incepe sa-ti traiesti viata, va sosi calmul.

  ... Nu exisa pastile pentru tipul acesta de durere, nu exista o pilula pentru a doua zi sau dupa sase luni - caci, mai mult sau mai putin, cam atat dureaza durerea. Trebuie sa o suporti si sa rezisti, ca si cand ar fi vorba de un meci de box: azi reusesti o lovitura de dreapta asupra suferintei si maine te va dobori ea. Tot ce ar trebui sa te preocupe este sa nu pierzi prin knockout, pentru ca, daca rezisti, chiar daca vei cadea in ring in repetate randuri, pot sa te asigur ca vei castiga puncte.

Intr-o iubire imposibila, primul lucru pe care trebuie sa il pierzi este speranta. ...

... A iubi inseamna si sa fii fascinat si surprins in mod pozitiv de ceea ce persoana respectiva face sau gandeste, chiar daca numai din cand in cand. A-ti admira partenerul inseamna sa fii mandru de el, sa fii fascinat de o caracteristica sau de un atribut care iese in evidenta si te capteaza. Este posibil ca tu sa fii singurul care observa toate acestea, dar e suficient pentru ca entuziasmul sa te mentina in suspans. Ce admiram? Orice, ceea ce ne place si ne atinge inima: frumusete, inteligenta, munca, tenacitate, onestitate, modul lor de a face dragoste sau toate cele de mai sus; ce vrei si cum vrei. Aceasta nu este supunere oarba sau cult al personalitatii, ci entuziasm.
   Daca nu simti din cand in cand o anumita fascinatie, daca nimic nu te uimeste si nu te captiveaza la partenerul tau, inseamna ca relatia nu merge deloc bine. ...

... Comunicarea deschisa si spontana trebuie sa fie regula care sa-ti ghideze comportamentul interpersonal, nu numai cu partenerul tau, ci si cu lumea care te inconjoara. Cum sa traiesti pentru tine insuti si pentru altii, daca te ascunzi in spatele unei gramezi de prejudecati, tabuuri si temeri? Ai nevoie de afirmare: sa-ti exprimi sentimentele pozitive si negative intr-un mod adecvat din punct de vedere social. Este intotdeauna posibil sa spui lucrurile intr-un mod benefic si sa nu te ineci cu ele. Daca accepti provocarea de a-ti arata fiinta fara prea multe rezerve, de a nu te rusina de sentimentele tale, de a fi tu insuti in fiecare sarut si in fiecare atingere, vei avea toata autoritatea morala pentru a refuza indiferenta partenerului tau. ...

...  Daca ai acceptat, chiar si fara tragere de inima, ca poate nu-ti cunosti atat de bine jumatatea, trebuie sa-ti sustii dreptul de a te indoi prin acte inteligente si bine orientate psihologic. Daca esti curajos, vei inlatura valul "cosmetizarii" pentru a vedea persoana iubita in mod direct si in stare naturala. Identifica distorsiunile: orbirea emotionala, exagerarea binelui si minimizarea celor rele, si, atunci cand afli care sunt acestea, elimina-le. Nu exclude lucrurile negative, ci integreaza-le in celelalte. Si nici nu amplifica punctele sale forte si minimiza greselile, ci observa-le in dimensiunea lor reala. Evalueaza totul la justa sa valoare. Pentru a putea privi lucrurile fara partinire, trebuie sa renunti la ideea ca persoana iubita este vecina cu perfectiunea. ..."

Fragmente din cartea: "Cum sa nu mori din dragoste" de Walter Riso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu