vineri, 18 mai 2012

Despre plictiseala

tot din cartea "Din adancul sufletului" citez despre fenomenul PLICTISEALA. Gray Zucav si Linda Francis zic asa:


"Plictiseala te determina sa te indepartezi de ceea ce este cu adevarat important. Precum dependenta de munca si perfectionismul, plictiseala este o modalitate de a-ti distrage atentia de la experientele interioare. Obsesia pentru munca si perfectiunea distrag atentia de la emotii, concentrand-o in afara, spre alte preocupari. Persoanele dependente de munca si perfectionistii isi distrag atentia de la ceea ce simt, concentrandu-se asupra circumstantelor. Ei se gandesc intotdeauna la ce reparatii sa mai faca prin casa, la proiectul care trebuie finalizat, la examenul care se apropie si asa mai departe. In timp ce se concentreaza asupra unei activitati sau a alteia, semnalele sistemului energetic trec fara a fi observate.
   Plictiseala este esecul in a gasi o preocupare sau o situatie suficient de interesanta pentru a-ti indeparta atentia de la ceea ce simti cu adevarat. Apare atunci cand privesti in exterior si nu gasesti niciun lucru care sa-ti atraga atentia. In loc sa-ti traiesti emotiile - sa devii constient de functionarea sistemului energetic - devii plictisit. Plictiseala este o impotrivire la a deveni constient de ceea ce simti. Este o traire bogata, pentru ca are loc doar atunci cand celelalte metode a-ti distrage atentia au esuat.
   Plictiseala este un mecanism de aparare pentru cei dependenti de munca si pentru perfectionisti. Acestia isi concentreaza atentia asupra activitatilor exterioare pentru a evita trairea emotiilor. Intr-un final, acele activitati devin istovitoare. Tot mai multe lucruri raman neterminate sau nearanjate perfect, iar ei nu mai au energie pentru a continua. Acesta este sindromul de epuizare psihica. Dupa o vacanta, incep din nou si apoi din nou, pana cand nu mai pot continua. Fuga de emotiile care sunt prea dureroase pentru a fi abordate sau prea rusinoase pentru a fi recunoscute da gres. in loc sa se indrepte spre interior, pentru a explora acele emotii, ei devin plictisiti.
   Plictiseala este esecul in cautarea implinirii provenite din exterior si refuzul de a vedea ce a dus din start la aceasta cautare. Dupa ce toate eforturile de a-ti distrage atentia de la emotii s-au dovedit a fi in zadar, plictiseala ramane, in continuare, o impotrivire puternica de a trai emotiile. Cauza plictiselii se gaseste in emotiile dureroase. Aceasta este si radacina dependentei de munca si a perfectionismului. in unele cazuri, prima data se instaleaza starea de plictiseala, din care incerci sa evadezi refugiindu-te in munca si intr-un comportament perfectionist. In alte cazuri, obsesia pentru munca si perfectionismul preceda plictiseala.
   Nu te-ai nascut pentru a te pierde in activitati. Scopul tau pe pamant este sa daruiesti cadourile pe care sufletul doreste sa le daruiasca, acelea care creeaza armonie, cooperare, impartasire si bucuria de a trai, sub orice forma s-ar arata. Poti avea o familie, poti sa pui pe picioare o afacere, poti deveni instalator sau poti sa mergi la scoala. Sufletul va gasi intotdeauna cai de a se exprima atunci cand localizezi si vindeci partile care-i blocheaza intentiile.
   Partile ce se se opun intentiilor sufletului - armonie, cooperare, impartasire si bucuria de a trai - sunt partile pline de teama, partile care creeaza obsesia pentru munca, perfectionismul si plictiseala. Plictiseala, la fel ca celelalte doua, reprezinta o cale de a fugi de potentialul cel mai inalt. Se materializeaza sub forma fricii vizavi de transformarea care vrea sa aiba loc si care va avea loc, in interiorul tau, atunci cand iti vei explora emotiile. Plictiseala este impotrivirea ta la dezvoltarea spirituala."

Deci, spune-mi cat de mult te plictisesti ca sa iti spun cine esti :). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu