"Viata este un proces simplu. Noi primim intotdeauna ceea ce oferim. Personal, cred cu toata convingerea ca noi suntem singurii responsabili pentru tot ceea ce se intampla in viata noastra, deopotriva pentru experientele noastre pozitive si pentru cele negative. Fiecare gand pe care il emitem ne modeleaza viitorul. Cu alte cuvinte, noi ne cream experientele de viata prin gandurile pe care le emitem si prin cuvintele pe care le rostim.
Convingerile sunt idei si ganduri pe care le acceptam, considerandu-le adevarate. Ceea ce gandim despre noi insine si despre lumea in care traim devine adevarat pentru noi. Lucrurile in care credem (prin libera noastra alegere) ne pot imbogati lumea si viata, dar ni le pot inclusiv saraci. Fiecare zi poate fi pentru noi o experienta care ne umple de entuziasm, de speranta si de bucurie, sau dimpotriva, de durere, de tristete si de dezamagire. Doi oameni care traiesc in exact aceleasi circumstante pot experimenta viata extrem de diferit. Ce anume il face pe unul sa spuna ca viata este frumoasa, iar pe celalalt ca este mizerabila? Eu cred ca la baza viziunii lor legate de viata stau convingerile pe care le au. Daca suntem dispusi sa ne schimbam convingerile de baza, viata noastra se poate transforma in mod dramatic.
Indiferent ce convingeri legate de sine si de lume ai, aminteste-ti intotdeauna ca acestea sunt simple ganduri, iar gandurile pot fi schimbate. ...
Mintea noastra subconstienta accepta intotdeauna convingerile pe care le adoptam prin libera noastra alegere. Puterea universala nu ne judeca si nu ne critica niciodata. Ea ne accepta exact asa cum suntem. De aceea, daca accepti o convingere care te limiteaza, aceasta va deveni adevarata pentru tine. De pilda, daca accepti ideea ca esti prea scund, prea inalt, prea gras, prea slab, prea destept, prea prost, prea bogat, prea sarac sau incapabil sa atragi o relatie armonioasa in viata ta, aceste convingeri se vor adeveri.
Iti amintesc din nou ca acestea sunt simple ganduri, iar gandurile pot fi schimbate. Optiunile noastre sunt nelimitate, iar punctul de putere este intotdeauna momentul prezent.
Tu ce gandesti in clipa de fata? Sunt gandurile tale pozitive sau negative? Iti doresti ca aceste ganduri sa iti modeleze viitorul?
Cand eram copii, noi am invatat sa ne cunoastem pe noi insine si sa intelegem lumea in care traim pornind de la reactiile adultilor din jurul nostru. De aceea, o buna parte din ideile care ne definesc si din regulile dupa care ne conducem viata nu ne apartin. De pilda, daca ai crescut in compania unor oameni nefericiti, speriati, care se simteau vinovati sau maniosi, inseamna ca ai adoptat foarte multe idei negative legate de tine insuti si de lumea in care traiesti.
...
Orice om se simte uneori furios, trist, singur, vinovat, anxios sau speriat, dar daca aceste sentimente devin predominante, viata se poate transforma intr-un iad.
Ceea ce conteaza cu adevarat nu este atat ceea ce simtim, ci ceea ce facem cu sentimentele noastre. Le exprimam deschis? Ii pedepsim pe ceilalti oameni si ne impunem vointa asupra lor? Comitem un abuz impotriva noastra?
La baza acestor probleme sta adeseori convingerea ca nu suntem suficient de buni. Starea de sanatate mentala incepe intotdeauna cu iubirea de sine. Procesul transformarii de sine nu poate incepe decat daca ne iubim si ne aprobam in totalitate, cu partile noastre bune si cu cele (asa-zis) rele.
Unul din aspectele acceptarii de sine este eliberarea de opiniile altor oameni. in mod evident, multe convingeri personale legate de sine nu au nicio baza reala.
...
Retine: orice sentiment de inadecvare incepe intotdeauna cu anumite ganduri negative legate de sine. Astfel de ganduri nu au insa o putere reala asupra noastra decat daca le acceptam si le dam curs. Un gand nu este altceva decat o insiruire de cuvinte. in sine, el nu are nicio semnificatie. NOI suntem cei care ii acordam o semnificatie sau alta, prin focalizarea asupra mesajului sau in mintea noastra. Asa ajungem sa credem tot ce poate fi mai rau in legatura cu noi insine. La fel de bine putem proceda insa si invers.
Indiferent ce anume ne intristeaza, noi putem opta pentru ganduri care ne alina si ne fac sa ne simtim in siguranta.
...
Incapacitatea de a ierta este una dintre cele mai cumplite torturi pe care ne-o aplicam singuri. Amaraciunea si resentimentele sunt ca si cum am inghiti o lingurita de otrava in fiecare zi. Ele sfarsesc prin a se acumula si prin a ne otravi. Este imposibil sa ne simtim sanatosi si liberi atunci cand ne cramponam de trecut. De multe ori, incidentele pe care refuzam sa le iertam s-au petrecut cu foarte mult timp in urma. Este adevarat, cutare s-a purtat urat cu noi, dar asta s-a petrecut demult. Alteori, ni se pare ca daca ii iertam pe cei care ne-au facut rau, le aprobam astfel comportamentul.
Una din cele mai mari lectii spirituale pe care ni le ofera viata este aceea ca orice om face ce stie mai bine in momentul respectiv, tinand cont de cunoasterea, intelegerea si luciditatea sa."
Fragmente din cartea "Iubeste-te pe tine insuti si vindeca-ti viata" de Louise L. Hay
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu