sâmbătă, 19 aprilie 2014

Libertatea si iubirea merg impreuna

... sa ne iubim pe noi insine cu o dragoste sanatoasa si binefacatoare, pentru a putea sa ne suportam si sa nu vagabondam aiurea.

 
 1. Traieste pentru tine, nu pentru lume. Oamenii care nu stiu sa se iubeasca pe sine cauta in permanenta aprobarea celorlalti si sufera atunci când sunt respinsi. Pentru a rupe cu acest mod de viata suparator, ... sa recunoastem ca nu putem multumi pe toata lumea.
   2. Evita comparatiile. Acestea sunt o importanta sursa de nefericire. Multe persoane au calitati si atribute care tie iti lipsesc, dar si tu ai virtuti pe care altii nu le au. Nu te mai uita intr-o parte si in alta si modeleaza-ti propriul destin.
   3. Nu cauta perfectiunea. Nici la ceilalti, nici la tine insuti, deoarece perfectiunea nu exista. Dar ceea ce exista este o marja uriasa pentru ameliorare.
   4. Iarta-ti propriile greseli. Mai ales pe cele ale trecutului, deoarece nu se pot schimba si nu are nici un rost sa te framânti din cauza lor. Invata pur si simplu din ele, ca sa nu le repeti.
   5. Inceteaza sa analizezi. In loc de a te uita la tot ceea ce a iesit prost, este mult mai bine sa actionezi, deoarece acest lucru iti permite sa-ti perfectionezi calitatile. Miscarea inseamna viata si inseamna evolutie.
...

sa inchizi mana deschisa a iubirii si sa fii modest ca donator.

   Filozoful Jiddu Krishnamurti se exprima in felul urmator in legatura cu ceea ce inseamna sa iubesti dincolo de schimbul interesat de sentimente - eu iti dau asta, tu imi dai asta - si de lupta pentru putere:
   "Libertatea si iubirea merg impreuna. Iubirea nu este o reacţie; daca te iubesc pentru ca tu ma iubesti, nu este vorba decat de comerţ, ceva ce se poate cumpara la piaţa. A iubi inseamna sa nu ceri nimic in schimb, nici macar sa nu simţi ca dai ceva; numai o astfel de iubire poate cunoaste libertatea... Cand vezi o piatra pe o poteca frecventata de drumeţi desculţi, o dai la o parte nu pentru ca ei iţi cer sa faci asta, ci pentru ca te gandesti la celalalt; nu conteaza cine este acesta si nici nu-l vei cunoaste niciodata. Sa sadesti un copac si sa-l ingrijesti, sa privesti raul si sa te desfeţi cu frumuseţea pamantului... pentru toate acestea este nevoie de libertate; si pentru a fi liber trebuie sa iubesti."
...

Iubirea nu este alinare, ci lumina.

   SECRETE ALE UNUI INTELEPT NECUNOSCUT CA SA TI SE INDEPLINEASCA VISURILE

   Evita orice sursa de energie negativa, indiferent ca sunt persoane, locuri sau obiceiuri.
   Priveste lucrurile sub toate unghiurile.
   Bucura-te de viata astazi; ziua de ieri s-a dus, cea de maine s-ar putea sa nu mai vina niciodata.
   Familia si prietenii sunt comori ascunse; bucura-te de aceste bogatii.
   Urmeaza-ti visurile.
   Ignora-i pe cei care incearca sa te descurajeze.
   Fa pur si simplu!
   Continua sa incerci, oricat de greu ar parea; va deveni mai usor.
   Exercitiul duce la perfectiune.
   Cei care abandoneaza, nu castiga niciodata; cei care castiga, nu abandoneaza niciodata.
   Citeste, studiaza si invata mai ales ceea ce este important in viata.
   Inceteaza sa mai prevezi ceea ce se va intampla.

fragmente din cartea "Nietzsche pentru stresaţi" de Allan Percy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu