Anhedonie este definita ca fiind incapacitatea unei persoane de a simti placerea in cursul unor experiente care ar trebui sa determine placere.
Este de multe ori intalnita la persoanele care sufera de depresie, depresie care poate fi datorata unui eveniment trist ca moartea unei persoane apropiate, o boala psihica sau un dezechilibru in chimia creierului.
Nu orice sufera de depresie sufera si de anhedonie. Este rar intalnita in depresia usoara, dar creaza probleme serioasa celor care sufera de depresie severa. Anhedonia poate persista dupa ce persoana s-a vindecat de depresie, dar de obicei se vindeca o data cu ea. Antidepresivele actioneaza doar partial pe simptomele anhedoniei. Persoanele care prezinta anhedonie au o atitudine dezinteresata fata de tot ce ii inconjoara. Ei nu pot reactiona adecvat, nu pot simti ceva. Nu exista nici o schimbare de dispozitie, aceasta determinandu-i cu greu sa poata privi inainte.
Persoana care sufera de anhedonie se confrunta cu imposibilitatea de a simti placere in urma unor lucruri considerate placute in viata de zi cu zi, cum ar fi: mancatul, sportul, interactiunea sociala sau sexuala, etc.
O alta cauza, in afara de depresie este data de adictia sau consumul de amfetamine sau cocaina, insa ea poate sa apara si la un organism normal, pe fondul unei oboseli accentuate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu