vineri, 30 septembrie 2011

Ce fac copii si ce fac parintii cand divorteaza. Ep 2

Este normal ca, copilul sa fie martor la discutiile dintre soti?


In fiecare familie exista uneori discutii sau conflicte dar ele nu sunt niciodata asa de ample si de durata ca cele dintr-un cuplu care se separa. Cercetarile arata ca, conflictele din familie sunt mai daunatoare copilului decat insasi divortul. Deci prima grija a partenerilor trebuie sa fie protectia copilului; aceste conflicte trebuie bine "sechestrate" astfel ca micutul sa nu aiba acces sub nici o forma la ele.

Este imposibil ca separarea si divortul sa nu ajunga la cunostinta copilului, dar ceea ce sta la baza acestuia nu trebuie sa fie cunoscut de copil decat cand capacitatea emotionala si rationala sunt destul de dezvoltate pentru  a intelege corect, ce a produs separarea/ divortul. Parintii trebuie sa abordeze subiectele si comportamentele adecvate fiecarui teritoriu si sa respecte limitele granitei dintre lumea adulta si lumea copiilor.

Copilul simte destul de bine dimensiunile dintre parintii lui, el este sensibil la astfel de probleme, este atent, este vigilent, este in garda, pentru ca isi doreste protectie si siguranta si se simte amenintat ori de cate ori parintii dau semne ca se separa. Ingrijorarea si frica preiau controlul asupra lui, iar starea de confuzie emotionala si starea de vinovatie devin prietenii lui cei mai buni, mai ales ca in multele certuri dintre soti situatia copilului si viitorul lui este un subiect de lupta apriga.

ATENTIE: uneori "daunele" pe care le sufera copilul, depasesc cu mult "castigurile" pe care le-a obtinut unul din soti cu divortul dorit.

Dr Radu Vrasti, Kitchener, Ontario

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu