miercuri, 1 februarie 2012

"Cine esti tu?"

Zice bine madam Lise Bourbeau in cartea ei "Cine esti tu?"

"... Crezi ca nu te bucuri de suficienta dragoste? Simti ca nu esti iubita indeajuns? In loc sa nutresti asemenea ganduri, ar fi mult mai bine sa incepi sa daruiesti dragoste si sa fii generoasa in tot ceea ce faci. Daruieste-ti timpul, energia, banii, dragostea, afectiunea, cuvintele frumoase. Pe masura ce vei darui, fara sa astepti ceva in schimb, vei intelege ca esti foarte bogata de vreme ce poti sa daruiesti atat. Astfel vei ajunge sa cultivi gandul ca ai mai mult decat ti-e necesar, pentru ca iti poti permite sa dai si altora.

Se spune ca a fi sarac constituie un mare pacat moral intrucat cel sarac nu stie decat sa primeasca, nu si sa dea. 

Una dintre legile fundamentale ale prosperitatii este urmatoarea: pentru a obtine bunastarea, invata sa daruiesti fara incetare. A darui trezeste in tine gandul ca esti bogata. La fel ca si celelalte ganduri, acesta iti influenteaza viata. Prin urmare, vei ajunge sa te bucuri de tot mai multa prosperitate.
Daca ti se intampla sa crezi ca nu primesti intotdeauna ce vrei, ca iti lipsesc anumite lucruri, in tine exista un gand datorita caruia ai ajuns sa cunosti aceasta lipsa. Recent am primit un exercitiu referitor la acest subiect si mi s-a parut extraordinar. Iata de ce incerc sa ti-l impartasesc si tie. Fa o lista cu cinci lucruri materiale sau de alta natura (bani, afectiune, complimente etc.) care crezi ca iti lipsesc. Gaseste o cale de a darui cate putin din fiecare dintre acestea in urmatoarele douazeci si patru de ore. De fiecare data cand daruiesti, respira adanc si spune-ti: "Ceea ce dau imi este inapoiat inmiit". Urmeaza acest exercitiu in fiecare zi, timp de o saptamana, si schimbarile in modul tau de a gandi si in ceea ce primesti nu vor intarzia sa apara.

Ti se intampla sa te indoiesti de cineva? Ai impresia ca incearca sa te pacaleasca sau sa-ti fure ceva? Constientizeaza modul in care se nasc in tine aceste ganduri de indoiala. Daca nu ai fi si tu astfel, nici nu te-ai gandi la asa ceva. In cazul in care crezi ca vei fi inselata, da-ti seama in ce fel incerci sa-i inseli tu pe altii. Daca nu faci efortul sa te autoexaminezi, vei continua sa nutresti asemenea ganduri fata de oameni si lucrul de care te temi se va intampla. Atunci iti vei spune: "stiam eu ce-o sa se intample! Mi-am dat seama ca vrea sa ma insele!". Te vei simti fericita fiindca orgoliul tau se va simti satisfacut. Intelectul tau va fi, de asemenea, flatat, la fel ca orgoliul, care va continua sa creasca. Oamenii sunt atat de orgoliosi incat sunt gata chiar si sa sufere pentru a-si da dreptate.
Suferinta nu este necesara. Pana in prezent ne-am folosit foarte mult de ea pentru a evolua. Cand omul va deveni suficient de intelept pentru a-si da seama ca poate evolua fara sa sufere, va pune capat suferintelor sale.

Ti se intampla sa crezi ca sotul tau te insala, ca se intereseaza de o alta femeie? In acest caz, chiar tu nutresti ganduri de infidelitate. Poate ca nu esti constienta de ele, dar traiesti o insatisfactie care produce aceste ganduri. Daca ti-ai permite, nu te-ai da in laturi sa-ti inseli sotul. Dar, bineinteles, n-ai indrazni niciodata sa faci asa ceva! Insa noi ne servim deseori de fidelitate, in mod inconstient, pentru a-l domina pe celalalt. Tu afirmi: "Eu n-as face niciodata asa ceva!", desi in forul tau interior poate ca ti-ai dori sa o faci. Aminteste-ti ca a gandi un lucru si a nu-l face nu inseamna ca esti mai buna decat cel care il gandeste si il si face. Este chiar mai rau! O persoana care gandeste un lucru si se convinge pe sine ca nu a gandit acel lucru nu este sincera fata de sine insasi. Iar cel care actioneaza conform cu ceea ce gandeste macar este sincer fata de sine.

Daca ti-e greu sa accepti ca oamenii din jurul tau gandesc altfel decat tine, acesta e un semn de egoism. in prezent, egoismul este una dintre cele mai mari rele din lume. Deseori credem ca actionam din dragoste, cand, in realitate, incercam sa ne impunem parerile celor apropiati. De fapt, ne comportam astfel pentru a ne simti bine si a avea dreptate. Cand celalalt iti spune: "Da, e foarte corect ceea ce spui. Sunt total de acord cu tine!", primesti ceva care iti face placere. A-ti petrece timpul pentru a face, a spune sau a gandi lucruri numai ca sa-ti faci placere, in detrimentul altora, denota egoism. A iubi inseamna a descoperi ce ii face placere celuilalt si a te stradui sa-i daruiesti acel lucru. Aceasta presupune, de asemenea, sa verifici inainte de a actiona si nu sa-ti impui modul de gandire. Este atat de usor sa decizi pentru altcineva! Atunci cand vorbesc despre utilizarea gresita a puterii personale, ma refer la incercarea de a-i domina pe altii. Daca esti o femeie puternica, daca ai un caracter ferm, cu siguranta vei avea tendinta sa le impui altora punctul tau de vedere. Incet-incet, incepi sa asculti, sa vezi ce gandesc oamenii despre o anumita situatie, despre un anumit eveniment, o anumita persoana sau o slujba.

Fii deschis/a si vei descoperi un cu totul alt univers. Atata vreme cat doresti ca altii sa gandeasca la fel ca tine, vei trai in lumea ta, o lume foarte limitata. Daca vei fi deschis/a fata de altii, vei descoperi adevarate minuni, pentru care ti-ar fi trebuit ani intregi sa le descoperi singur/a. ...

Cand se manifesta o boala sau o indispozitie, e bine sa ne punem intrebarile urmatoare: "Ce imi daruieste aceasta boala? Ce avantaje am daca sunt bolnav? Cum ma ajuta? De ce anume vreau sa ma salvez prin asta?". Daca descoperi ca ti-ai provocat boala pentru a scapa de o situatie stresanta, ar fi bine sa accepti ideea urmatoare: nu e nevoie sa-i faci atata rau corpului tau pentru a te salva dintr-o situatie inconfortabila. Poti sa te descurci in orice situatie daca o accepti pur si simplu. Iar cand crezi ca ai nevoie de odihna, de un concediu care sa-ti permita sa te refaci, n-ai decat sa ti-o marturisesti si sa le spui si celor in cauza. Ai puterea de a face fata oricarei situatii fara a fi nevoie sa te imbolnavesti. Cu siguranta, corpul tau prefera aceasta metoda de a scapa de stres! ... "

si, multe alte "invataturi" interesante vom gasi in aceasta carte, care pot fi cu usurinta puse in practica. Eu sunt fan Lise, inca nu i-am citit toate cartile si, recunosc, nu pot fi in totalitate in acord cu tot ceea ce ne impartaseste in scrierile ei, dar culeg ce mi se potriveste (si, gasesc multe potriviri pe placul personalitatii si credintelor mele) si asa recomand tututor cititorilor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu