marți, 17 aprilie 2012

Povestea barbatului care semana vise de viata

In viata fiecaruia din noi exista intalniri structurate care trezesc tot ce este mai bun in noi si ne accentueaza posibilitatile. Si noi, la randul nostru putem fi o astfel de intalnire care va trezi si va stimula ceea ce este mai bun in celalalt. 


"Era o data un barbat care avea o profesie ciudata. O meserie pe care o inventase in a doua jumate a vietii lui tumultuase si pe care o practica zi de zi. O meserie rara, care consta in a semana vise de viata in oamenii pe care ii intalnea.

AH, sa nu credeti ca le impunea ceva, nici vorba! Cand se intalnea cu cineva, dupa ce schimbau cateva cuvinte, el depunea in mintea celuilalt o imagine sau o metafora si, interlocutorul lui pleca, purtand un vis care avea sa creasca in el, in saptamanile, lunile si anii ce veneau. Deoarece exista vise ce au nevoie de mult timp pentru a se maturiza, pentru a se dezvolta si apoi sa se nasca in plina lumina, in viata unei femei sau a unui barbat.

Cu siguranta o sa ma intrebati cum facea acest lucru, cum reusea sa isi gaseasca cuvintele pe care le depunea apoi in mintea celorlalti.
In modul cel mai simplu.
Mai intai asculta. Asculta cu ochii lui, cu tot corpul. El numea acest lucru, a ara terenul, pentru a-l pregati. Apoi spunea:
- Din ceea ce ati spus acum uitati ce am inteles eu...
Si repeta cat mai exact ceea ce spunea interlocutorul lui. Retransmitea persoanei din fata lui cuvintele pe care le spusese inainte. El numea acest lucru, a desteleni terenul, a grebla. Foarte des, intre ceea ce spunea el si ceea ce spunea persoana cu care vorbea exista un mic decalaj, un spatiu deschis pentru o noua ascultare.

Cel care semana vise de viata stia ca ascultarea adevarata este cea care ii permite celui care vorbeste sa inteleaga in sfarsit ceea ce spune. Barbatul acela punea foarte putine intrebari, avea un soi de pudoare la ideea de a depinde de raspunsurile celuilalt. Uneori se simtea la el o urma, o amintire unor rani mai vechi. La prima vedere, vulnerabilitatea lui ii uimea pe ceilalti, dar in acelasi timp ii ajuta sa indraseasca sa vorbeasca despre ei cu incredere, intr-un abandon in care se simteau liberi.

Nu mai stiu ce s-a intamplat cu el si nici cu persoanele la care a semanat dorinta de a trai mai viu si mai deplin. Stiu oameni care ii datoreaza cele mai frumoase momente de renastere din viata lor. Cred ca multi sunt recunoscatori si nu se simt de loc datori pentru acel moment de libertate in care s-a trezit un vis care a inceput apoi sa le transforme viata.

Daca si voi sunteti atenti si traiti in prezent imprevizibilul unei intalniri, cu siguranta veti intalni in drumul votru un semanator de vise. Sunt mai multi decat va imaginati voi.

Si poate printre voi, cei care cititi aceste randuri exista semanatori de vise, dar nu stiti acest lucru."

"Povestea barbatului care semana vise de viata" - de Jacques Salome

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu