vineri, 9 noiembrie 2012

Fa tot ce iti sta in puteri - Poveste terapeutica


"Se spune ca era odata un om care dorea sa-si transceanda* starea de suferinta, asa ca a mers la un templu budist pentru a gasi un maestru care sa-l ajute.
 El a mers la maestru si l-a intrebat: „invatatorule, daca voi medita patru ore pe zi, cat de mult imi va lua pentru a reusi sa imi transcend suferinta?”.
Maestrul l-a privit si a spus: „Daca vei medita patru ore pe zi, probabil ca vei ajunge la starea de transcendenta in zece ani”.
Convins ca ar putea face mai mult, omul a intrebat:
 „Oh, invatatorule, si daca as medita opt ore pe zi, cat timp imi va fi necesar pentru a ajunge la starea de transcendenta?
Maestrul l-a privit si a spus: „Daca vei medita opt ore pe zi, probabil ca vei ajunge la starea de transcendenta in 20 de ani”.
„Dar de ce imi va lua mai mult daca voi medita mai mult?” a intrebat omul. Maestrul i-a raspuns: „Tu nu te afli aici pentru a-ti sacrifica bucuria vieii. Te afli aici pentru a tari, pentru a fi fericit si pentru a iubi. Daca nu poti sa dai un randament maxim in doua ore de meditaie, ci ai nevoie de opt ore pentru acest lucru, vei obosi, te vei indeparta de scop si nu te vei mai bucura de viata. Actioneaza cu eficienta si vei ajunge sa-ti dai seama ca indiferent de timpul alocat meditatiei, poti trai, poti iubi, poti fi fericit”."

Poveste extrasa din cartea "Cele patru legaminte" de Don Miguel Ruiz

*TRANSCÉNDE, transcend, vb. III. Tranz. 1. (Livr.) A trece dincolo de..., a pasi peste..., a se ridica deasupra a ceva. 2. (Fil.) A depasi limita cunoasterii experimentale, perceptibile. – Din lat. transcendere, fr. transcender.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu