duminică, 31 martie 2013

Femei inteligente, relatii sanatoase


"... femeia inteligenta se daruieste fara teama de a pierde, insa nu-si distruge identitatea in functie de celalalt. Se daruieste mult, dar nu respira aerul lui. E afectuoasa si generoasa, dar nu renunta niciodata la a avea o orbita proprie.
   Cine se teme ca va pierde, a pierdut deja. Si-a pierdut increderea in sine, stima de sine, dimensiunea propriei imagini. Si-a pierdut si abilitatea Eului de a fi administrator al propriei minti. Daca ati facut totul pentru un barbat, l-ati ingrijit, l-ati iubit, l-ati ocrotit, ati investit in proiectele lui si, in cele din urma, el a plecat, nu trebuie sa va autodistrugeti, sa va diminuati si sa va desconsiderati.
 
...
   Frica de a pierde distruge stima de sine, fie ca e femeie fie ca e barbat. Cine se teme ca va pierde isi limiteaza lumea sociala. Prietenii isi pierd din importanta, proiectele se restrang, relatiile sociale devin tot mai putine, veselia se evapora. Totul se invarte in jurul lui sau al ei. A nu accepta pierderea e cea mai nefericita modalitate de a pierde.
   Suferinta pierderii ii duce pe unii la sinucidere sau la omucidere, daca nu fizica, cel putin emotionala. E incredibil ca, desi traim in societati libere, exista multi sclavi pe teritoriul emotionalitatii. Au un nivel scazut de rezistenta la socuri, nu stiu sa sufere pierderea.


  ... 
Cea mai buna atitudine a unei femei inteligente aflata sub influenta anxietatii consta in a nu se forta sa reactioneze, in a ramane rezervata. E important sa se tempereze emotiile, sa se astepte calmarea tensiunii, pentru a lua atitudine dupa aceea. Viata trebuie tratata cu delicatete. Respectati-i limitele.

 ...  O femeie inteligenta nu-si preseaza niciodata partenerul sa ramana cu ea. Are demnitate in caz de despartire. Poate sa sufere, dar nu santajeaza. Partenerul poate s-o paraseasca, dar ea nu se abandoneaza pe sine niciodata. Nu-l implora sa nu plece. E capabila sa-si spuna: "Cele mai fericite zile inca n-au venit!"

Un indragostit devine desavarsit nu atunci cand ii daruieste iubitei lumea exterioara, ci atunci cand ii daruieste propria sa lume interioara, si viceversa.


Fragment din cartea: “Femei inteligente, relaţii sănătoase” de Augusto Cury

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu