joi, 5 august 2010

Inconstientul

Cu cateva zile in urma vorbeam cu un prieten care imi spunea ca: "habar nu avea de el (de inconstient) pana de relativ curand". Cu toate ca el este ce-a mai importanta instanta psihica a noastra, foarte putini oameni stiu de existenta lui. Nu este nimic rau in a nu sti ca ai inconstient. Doar ca, daca ii cunosti existenta poti sa faci anumite asocieri cu ceea ce ti se intampla, cu filing-urile carora nu le gasesti intelesul. Dar sa povestim putin despre aceasta instanta psihica. Dictionarul de psihanaliza Larousse spune ca: "incosntientul ... loc al reprezentarilor refulate, opus preconstientului - constientului in prima topica freudiana. ..." "Inconstientul are un sens dinamic (baza pulsionala si sediu principal al conflictelor interne) si un sens topic (delimitat de constiinta uneori chiar inchis). Inconstientul reprezinta o latura ascunsa a vietii psihice si existentei personalitatii." dictionar de psihologie - Paul Popescu - Neveanu. Bun, mai pe "romaneste" si metaforic vorbind acest incosntient al nostru este un fel de "stomac camara" care stocheaza "alimentele" care, noua, constient nu ne convin, de care ne este greata, de care nu ne face bine sa ne amintim, de care vrem sa scapam pentru totdeauna... Iar acest "stomac camara" ne trimite cate un aliment cand suntem cat de cat pregatiti sa il digeram. De multe ori acest stomac asteapta un miros specific, care ne trezeste curiozitatea, ne face chiar pofta, si in functie de mirosul respectiv primim alimentul la digerat. Cate o data, alimentele pe care le primim ne fac greata, alteori ne produc indigestie, arsuri, ulcer... dar de multe ori putem digera bine, iar mirosul nu ne intoarce stomacul pe dos (asta este idealul produsului refulat). Alteori cand simtim ca gustul este mult prea amar si nu putem suporta, il trimitem inapoi. Nu reusim tot timpul sa facem lucrul acesta. Asa ca, atunci cand simtim ca alimentul pe care l-am primit este alterat, si nu il putem forwarda, cand el ne produce o greata de care nu mai putem scapa, care se transforma in greata cronica, ne produce indigestie, arsuri si se indreapta catre ulcer este bine sa mergem la "doctor" care ne ajuta sa "vomitam raul". Putem stoca in acest stomac camara foarte multe alimente si pe termen foarte lung. Unele din alimente nu vin la digerat, raman acolo pentru totdeauna. Sunt foarte multe de povestit despre inconstient si mecanismele lui de functionare. Vom mai avea trimiteri si referiri la el in alte postari. Aici am facut doar o mica prezentare generala. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu