sâmbătă, 4 mai 2013

Efectele gandurilor aspupra noastra

" Cartea Proverbelor (23:7) afirma raspicat: "Omul devine ceea ce gandeste in inima sa". Acest aforism se aplica tuturor conditiilor si circumstantelor in care traieste omul. Noi devenim literalmente ceea ce gandim, caracterul nostru nefiind altceva decat suma totala a gandurilor noastre.
   Asa cum o planta se naste din samanta, neputand exista in afara acesteia, fiecare act al nostru deriva din semintele ascunse ale gandurilor noastre si nu ar fi putut deveni niciodata manifest daca acestea nu ar fi existat. Acest lucru este valabil inclusiv pentru actele asa-zis "spontane" sau "nepremeditate", si cu atat mai mult pentru cele comise in mod deliberat.
   Actiunea este consecinta gandirii, iar bucuria si suferinta sunt fructele acesteia. Astfel, noi culegem ce am semanat, iar fructele pe care le culegem pot fi dulci sau amare.
   Noi suntem ceea ce credem (in plan mental) ca suntem. Daca in mintea noastra exista ganduri impure, noi avem de suferit. Daca gandurile noastre sunt pure, ele conduc inevitabil la bucurie.
   Cresterea umana este un fenomen natural, si nu o creatie artificiala. Legea cauzei si efectului este absoluta si opereaza in egala masura in lumea invizibila a gandurilor si in cea vizibila a obiectelor materiale. Un caracter nobil si placut lui Dumnezeu nu se naste intamplator si nu este consecinta norocului chior, ci rezultatul natural al unui efort continuu si al unei gandiri corecte. Cu alte cuvinte, el este efectul cultivarii pe termen lung a gandurilor curate. Pe de alta parte, un caracter animalic si lipsit de noblete este consecinta cultivarii continue a unor ganduri cu aceeasi natura.
   ... Corpul nu este decat slujitorul mintii. El asculta de aceasta din urma, indiferent daca gandurile ei sunt alese deliberat sau exprimate automat. Cand gandurile mintii sunt dezgustatoare, corpul se afunda rapid in degradare si boala. in schimb, cand gandurile mintii sunt frumoase si nobile, el isi pune haina tineretii si a frumusetii.
   La fel ca si circumstantele exterioare, sanatatea si boala depind intru totul de gandurile omului. Gandurile bolnave se manifesta printr-un corp bolnav. Se stie ca teama poate ucide omul la fel de eficient ca un glont. Intr-adevar, gandurile ucid mii de oameni cu aceeasi certitudine, desi uneori mai putin rapid. Oamenii care se tem de boala sunt cei mai predispusi catre aceasta. Fricile demoralizeaza in scurt timp intregul corp si il fac vulnerabil in fata bolii. Gandurile impure, chiar daca nu sunt de natura fizica, sfarsesc inevitabil prin a zdruncina sistemul nervos.
   Gandurile puternice, pure si fericite genereaza un corp viguros si plin de gratie. Corpul este un instrument delicat si plastic, care reactioneaza cu putere in fata gandurilor ce il impregneaza. De aceea, obisnuintele mentale produc inevitabil efecte pozitive sau negative asupra sa.
   Sangele celor care nutresc ganduri impure devine la randul lui otravit. in schimb, o inima curata genereaza o viata si un corp similare. Invers, o minte murdara murdareste in egala masura viata si corpul, pe care le corupe. Gandirea este un izvor al actiunii, vietii si manifestarii. Daca ea este pura, totul devine pur in viata omului.
   Simpla schimbare a dietei alimentare nu este suficienta pentru a ne vindeca. Ea trebuie insotita si de purificarea gandurilor. ... "

Fragmente din catrea "Omul devine ceea ce gandeste" de James Allen

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu