nu m-am putut abtine sa nu postez un fragmet din aceasta scrisoare pe care am citit-o de curand. Este scrisa de Psihiatru Radu Vrasti, adresata unui "prieten" in care sunt date sugestii practice de depasire a tristetii, supararii sau depresiei. Foarte frumos coafate :))
"...Trebuie sa stii de la inceput ca de cele mai multe ori cand esti trist sau abatut asta nu inseamna ca esti depresiv. Aceste sentimente fac parte din “registrul” emotiilor cotidiene ca reactii la evenimentele vietii curente. Astfel de sentimente dispar in cateva zile dupa ce situatia care le-a provocat s-a stins.
Dar exista si depresie care tine mai mult si care in ciuda eforturilor tale de a o depasi ea se incapataneaza sa existe si sa te domine; cu toate acestea ea nu interfera foarte mult cu viata ta cotidiana, te poti duce la serviciu si poti face acasa tot ce era de presupus sa faci. Ea este depresia medie si ea necesita o atentie speciala din partea ta si cele ce eu ti le voi spune mai departe se potrivesc la aceasta forma medie de depresie. Ea poate apare atat dupa evenimente care te-au afectat sau dintr-o vulnerabilitate interna, din conceptia ta pesimista despre viata si despre capacitatile tale de a razbi.
In sfarsit, pe scara aceasta a severitatii, exista si depresia clinica, majora, in care tristetea se ingemaneaza cu sentimentul de pierdere a sperantei, cu pierderea somnului si apetitului, cu idei de vinovatie sau de lipsa de valoare, cu sentimental ca viata este un esec sau ca nu ar merita sa mai fie traita, etc. Aceasta forma de depresie severa necesita atentie medicala si psihologica si cel care ar incerca-o trebuie singur sau cu ajutorul celor din jur sa se duca la un specialist care ii va recomanda, sunt sigur, tratament medicamentos si psihoterapie.
2 Indiferent ce forma de depresie ar fi, important este sa nu te acuzi ca o ai, ca ai facut depresie, fi sigur ca depresia este parte din ta conditia umana, din soarta tuturor. Dar daca ai depresie asta nu inseamna ca esti indreptatit sa fi tot timpul lamentativ, sa fi egoist si insensibil la problemele altora, sa te retragi in carapacea ta si sa-i blamezi pe ceilalti sau viata in general. Ramai deschis chiar daca te simti lovit sau nedreptatit. O problema importanta este sa intelegi de ce esti depresiv. Majoritatea oamenilor
de stiinta care s-au ocupat de acest aspect sunt de acord sa imparta cauzele psihologice ale depresiei in patru categorii:
1. Pierderea; ai pierdut pe cineva drag, ai pierdut stima cuiva, ai pierdut dragostea cuiva, ai pierdut un obiect pretios, ai pierdut slujba, banii, etc.
2. Disputa pentru un rol, pentru o situatie, pentru o pozitie sociala sau o pozitie intr-o relatie; este vorba despre dispute cu persone mai mult sau mai putin apropiate care te afecteaza, dispute care iti lasa impresia ca nu esti tratat cu consideratie, ca esti minimalizat, dat la o parte, mintit si inselat.
3. Tranzitia spre un alt rol, o schimbare care-ti impune noi responsabilitati, iti stirbeste din presigiu sau iti modifica rutina de fiecare zi, precum atunci cand ai inceput sa traiesti singur sau, din contra, cand in familie a aparut un membru nou, cand te-ai pensionat sau cand ai fost mutat intr-un alt post, cand ai aflat ca nu mai e ca pana acum si trebuie sa faci sau sa raspunzi altfel. Nu toate schimbarile sunt negative, dar tu le vezi asa pentru ca simti ca ele te ameninta sau te pun intr-o lumina proasta.
4. Deficitul de relatii interpersonale este o cauza din cele mai frecvente. Aici este vorba cel mai ades de singuratate, izolare sociala, lipsa de persone de care sa te simti atasat sau chiar de lipsa de persone cu care sa-ti pierzi timpul liber sau sa conversezi. Tu poti sa ai o multime de oameni in jurul tau si totusi sa te simti singur pentru ca crezi ca ei nu te iau in seama, nu le pasa de tine sau cu care tu nu ai putea sa fi deschis si autentic. Ai vrea sa fi iubit, stimat, luat in seama, ascultat, vazut, dar in schimb esti minimalizat, ignorat, ti se intoarce spatele sau esti luat peste picior. Ti se pare ca esti nedreptatit sau
esti lipsit de sansa, dar nu ai unde te duce, nu ai alta alternativa..."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu