luni, 21 martie 2011

Echinoctiul de primavara

Echinoctiul de primavara marcheaza inceputul primaverii astronomice. In acest an, echinoctiul de primavara are loc in 21 martie, la ora 1.21 (ora Romaniei). In aceasta zi, ziua si noaptea sunt egale.


Incepand de la aceasta data, ziua incepe sa creasca, iar noaptea scade, pana in 21 iunie, momentul solstitiului de vara.

Echinoctiul are loc de doua ori pe an, cel de primavara fiind primul in calendar. Al doilea echinoctiu este momentul cand Soarele trece din emisfera cereasca nordica in cea sudica, in jurul datei de 23 septembrie, reprezentand echinoctiul de primavara in emisfera sudica si echinoctiul de toamna in emisfera nordica.
Aceasta zi avea o importanta majora inca din Antichitate. Egiptenii, inainte de a sarbatori invierea lui Iisus, au tinut si sarbatoarea echinoctiului de primavara. Aceasta zi reprezenta renasterea si dominatia luminii, reprezentata de zei. Cum era iubirea dintre Isis si Osiris, al carei fruct a fost Horus, copilul Zeului Soarelui. Si grecii au sarbatorit aceasta zi, in cinstea Persefonei, care s-a intors in lume din imperiul lui Hades.

Sarbatoarea primaverii este legata de Zeita Iubirii: Afrodita se indragostise de Adonis, pe care l-a ascuns intr-un cufar, ca sa nu-l vada nimeni, sa fie numai al ei. Apoi, i-a incredintat cufarul Persefonei, care nu s-a putut abtine si l-a deschis, indragostitndu-se imediat de tanarul chipes. Si nu avea de gand sa i-l inapoieze Afroditei, tristetea acestea uscand pamanturile.
Nici macar tatal ei, Zeus, nu a reusit s-o consoleze, asa ca l-a condamnat pe Adonis ca sa petreaca o parte a anului cu Persefona, alta cu Afrodita, si o perioada sa fie singur. Astfel, frumosul tanar se intoarce in fiecare primavara la Afrodita, moment din care campiile se umplu de flori, iar culturile incep sa prinda viata de la atata iubire.

articol preluat cu multumirile de rigoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu