duminică, 25 iulie 2010

Psihoterapia si Tango-ul

Tango-ul Argentinian este un dans si un gen muzical. S-a nascut in Argentina, Buenos Aires, la sfarsitul secolului XIX in suburbiile sarace ale orasului care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Mai multe detalii generale gasiti urmarind link-ul http://www.bewell.ro/evadare-din-cotidian/tangoul_argentinian-604.html.

 De ce Tango Argentinian? Pentru ca de 10 luni studiez acest fenomen ca practicant si ca observator. Multumita lui Razvan, care s-a facut instructor de tango :). Beneficiile psihoterapeutice: - Inveti un stil de dans interesant si pasional. Practici ceva nou. Este greu dar, cine spune ca lucrurile care ne plac si ne ajuta sa evoluam sunt usoare? Multi zic ca inveti cu adevart sa dansezi bine abia dupa 5 ani de practica, altii spun ca dupa 10 ani. Eu cred ca e dupa cum simti, dupa starea pe care o ai in momentul in care incepi sa practici, dupa motivatia pe care o ai... Asa cum e fiecare din noi, cu personalitatea si cu dispozitia de moment. Uneori suntem receptivi, alteori absenti. Uneori cu greu reusim sa invatam anumite lucruri, alteori facem aceleasi lucruri cu usurinta. Este adevarat ca unele persoane sunt mai taletate, altele mai putin talentate. Dar asta nu ne impiedica sa invatam sa dansam. Pentru ca talentul poate fi un dat, dar poate fi si dobandit prin practica, din fericire.

Si, tot din fericire, exista locuri in care poti sa practici dansul pe care il inveti la cursuri, la Practica sau la Milonga. - Inveti sa relationezi cu partea masculina/feminina. El lider. Ea follower. El dirijeaza cu maiestrie pasii pe care ea ii urmeaza cu multa gratie. Se naste O adevarata poezie. Ea nu stie niciodata ce urmeaza sa faca, asa ca este mereu in "alerta". El improvizeaza in functie de ritmul divin al muzicii si de starea pe care o are. Ea raspunde cererii. Cum poate ea raspunde daca nu stie ce el urmeaza sa faca? SIMTE. Da, este extraordinar cand inveti sa simti partenerul (desi nu l-ai mai vazut sau nu ai mai dansat nici o data cu acea persoana). Ca follower inveti sa "citesti" intentia pe care el o transmite prin piept. Ca lider, inveti sa transmiti intentia. Conexiunea care se formeaza in cuplu este abolut si de-a dreptul hipnotica. Intri in transa ascultand ritmul si urmandu-ti partenerul. Se creaza o relatie arhaica, am putea sa ii spunem, in care ea isi urmeaza cu sfintenie partenerul si din care ies lucruri absolut tamaduitoare.

Inveti sa socializezi. Atat la cursul de dans cat si la petrecere esti "nevoit" sa socializezi. Niciodata nu dansezi cu acelasi partener. Pentru ca inveti sa simti sau sa transmiti acea intentie despre care vorbeam mai devreme, practicand cu mai multi parteneri. Exista o comunitate frumoasa de tangueros in care esti primit bine. Nu te face nimeni sa te simti incepator si neindemanatic. Toata lumea cu care intri in contact este dispusa sa te "ajute". - Inveti sa asculti si sa simti muzica. Pentru ca evident, ca sa poti dansa este bine sa intelegi muzica si ritmul ei. De aceea se organizeaza lectii de muzicalitate, in care esti invatat sa urmaresti ritmul, care nu este dat de tobe ci de bandoneon.

Muzica de tango este absolut divina. Parca ar fi rupta din suflet si redata cu daruire si pasiune, pentru suflet. Una peste alta, inveti ceva nou, faci miscare, relationezi, creezi noi prietenii, iti descarci greutatile sufletului intr-un mod unic si te umpli de bucurie si voiosie, inveti sa relationezi mai bine in cuplu, sa depasesti anumite inhibitii, poti sa scapi de depresie, potisa scapi de anxietate, adaugi vietii tale un nou stil si noi viziuni...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu