Stiai ca: Mecanismele de aparare ale ego-ului ajuta individul sa faca fata anxietatii si sa previna egoul sa fie coplesit. Aceste aparari ale ego-ului sunt comportamente normale. Pot avea valoare de adaptare, daca nu devin un stil de viata, pentru a evita confruntarea cu realitatea. Apararile pe care le foloseste o persoana depind de nivelul sau de dezvoltare si gradul de anxietate. Aceste mecanisme de aparare neaga sau distorsioneaza realitatea si opereaza la nivel inconstient.
Exemple de mecanisme de aparare:
refularea este unul din cele mai importante procese freudiene si este baza multor altor aparari ale egoului si ale tulburarilor nevrotice. Este un mijloc de aparare prin care gandurile si sentimentele de aparare amenintatoare sau dureroase sunt eliminate din constiinta. Freud a explicat refularea ca o indepartare involuntara a ceva din constiinta. Se presupune ca ce-a mai mare parte a evenimentelor dureroase din primii 5 ani de viata este exclusa in aceasta maniera.
negarea joaca un rol defensiv similar cu cel al refularii. Negarea realitatii este un mod de distorsionare a ceea ce simte, gandeste sau percepe individul intr-o situatie traumatica.
proiectia consta din atribuirea altora a propriilor dorinte si impulsuri inacceptabile. Impulsurile sexuale, agresive sau oricare alte impulsuri sunt vazute ca posedate de ceilalti oameni, "nu de mine". Un barbat care este atras sexual fata de fiica sa poate sustine ca ea este cea care se poarta in mod seducator cu el. Astfel, el nu trebuie sa se confrunte sau sa isi recunoasca propriile sale dorinte.
deplasarea. Un mod de a face fata anxietatii este descarcarea impulsurilor schimband un obiect amenintator cu o tinta "mai sigura". Deplasarea consta in directionarea energiei spre un alt obiect sau persoana cand obiectul sau persoana originala nu este accesibila. Un barbat umil care se simte intimidat de seful sau, vine acasa si descarca ostilitate fata de sotie sau copii.
rationalizarea. Unele persoane fabrica motive BUNE pentru a se explica unui ego ranit. Rationalizarea implica explicarea esecurilor si pierderilor. Ajuta la justificarea comportamentelor specifice si ajuta la atenuarea loviturii legata de dezamagiri. Cand oamenii aplica pentru anumite posturi si nu le obtin, gasesc motive logice cu privire la cauza pentru care nu au reusit. Uneori incearca sa se convinga singuri ca de fapt nu doreau oricum postul respectiv.
sublimarea. Freud spustine ca multe din marile contributii artistice au rezultat dintr-o redirectionare a energiei sexuale sau agresive pe alte canale. De exemplu impulsurile agresive pot fi canalizate in activitati atletice, astfel incat persoana gaseste un mod constructiv de a exprima trairile agresive.
regresia. Unele persoane revin la o forma de comportament pe care au depasit-o ontogenetic. In aceasta regresie, la o faza anterioara de dezvoltare, cerintele nu mai sunt atat de mari. In fata stresului sever sau a provovarilor extreme indivizii pot incerca sa faca fata anxietatii lor agatandu-se de comportamente imature si inadecvate.
introiectia. Consta in preluarea si "inghitirea" valorilor si standardelor altora. Imitarea constienta a comportamentului altei persoane. Exista si forme pozitive de introiectie, precum incorporarea valorilor parentale...
identificarea. Sporeste valoarea de sine si protejeaza persoana de sentimentul de a fi un ratat. Oamenii care se simt inferiori se pot identifica cu persoane importante sau situatii avantajoase in speranta ca vor fi perceputi ca demni de valoare.
compensarea consta in mascarea slabiciunilor percepute, sau dezvoltarea anumitor trasaturi pozitive care compenseaza limitarile. Copiii care nu beneficiaza de atentie si recunoastere pozitiva pot dezvolta comportamente destinate sa obtina cel putin atentie negativa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu