marți, 6 iulie 2010
Tipuri de anxietate
Tulburare de anxietate generalizata.
Grija exagerata si anxietate proeminenta pentru o perioada de mai mare de 5 luni care poate implica griji privind mai multe activitati si evenimente. Persoana are dificultati in a-si controla anxietatea, care este insotita si de alte simptome: neliniste, incordare fara motiv, neputinta de a se relaxa chiar cand totul este in regula; stari de oboseala, dificultati de concentrare, iritabilitate, tensiuni musculare, nod in gat, somn agitat. Toate la un loc duc la distress puternic si probleme de functionare.
Tulburarea de panica.
Este diferita de atacurile de panica. Atacurile de panica sunt episoade bruste, inexplicabile, de frica intense si disconfort insotite de schimbari cognitive si fizice. Cel mai adesea apar insotite de dorinta de a scapa, ca de un pericol foarte mare. Aceste simptome se intensifica enorm si pot duce la palpitatii, transpiratie, tremurat etc. Psihologic, apare frica de a nu pierde controlul, frica de a nu muri, frica de a nu innebuni, etc.
Pe de alta parte, tulburarea de panica consta in atacuri de panica recurente si neasteptate cu perioade de pauza in care persista teama urmatoarelor atacuri. Persoana ajunge sa isi modifice comportamentul din cauza atacurilor de panica. Uneori, ele pot fi asociate cu agorafobie.
Tulburarea obsesiv-compulsiva.
Este definita prin obsesii: ganduri intrusive, nedorite, imagini, idei sau nevoi urgente, si prin compulsii: comportamente intense, de necontrolat, repetitive sau acte mentale menite sa rezolve distresul creat de compulsii.
Tulburarea de stress posttraumatic.
O persoana trece printr-un eveniment traumatic la care a fost martora sau a fost direct implicata Sau este confruntata cu o intamplare sau un eveniment care a pus persoana in pericol de moarte sau de ranire grava. Acest eveniment a cauzat o frica puternica, lipsa de ajutor sau teroare. Evenimentul traumatic este retrait din nou prin amintiri extrem de tulburatoare, care produc stari de teama si anxietate similare cu cele din timpul evenimentului. Psihologic si fizic, persoana reactioneaza repetitiv ca in momentul evenimentului, nu poate uita si nu se poate indeparta de el. Locuri, persoane, activitati care pot aminti de acel eveniment sunt evitate. Persoana poate sa uite amanunte importante legate de acel eveniment, sa aiba stari de iritabilitate puternica, dificultati de concentrare, crize de furie, tulburari de somn. Aceste simptome trebuie sa persiste pentru mai mult de o luna si sa cauzeze un distress semnficativ si dificultati de functionare.
Tulburarea acuta de stress.
O persoana este expusa la un eveniment traumatic ca martor sau persoana implicata direct. Confruntarea cu acest eveniment duce la o frica intensa, rani fizice sau psihologice semnificative, lipsa de ajutor sau teroare. Evenimentul este retrait continuu astfel: amintiri recurente si deranjante, imagini ce reapar, ganduri sau perceptii; cosmaruri legate de acel eveniment, perioade in care momentul este retrait, anxietate ridicata ca si cum persoana ar retrai evenimentul traumatic. Persoana ajunge sa evite situatii ce pot fi associate cu acel evenimnet, discutii despre asta, activitati, locuri sau persoane ce pot sa ii aminteasca de asta. Persoana poate sa uite amanunte importante legate de acel eveniment, sa aiba stari de iritabilitate puternica, dificultati de concentrare, crize de furie, tulburari de somn. Simptomele persista pentru mai putin de o luna si cauzeaza mult distress si dificultati de functionare.
Tulburare de adaptare cu anxietate.
Cand apar probleme emotionale si de comportament semnficative timp de cel putin 3 luni ca raspuns la un factor stressor.
Aceste simptome apar din cauza unui distress exagerat in raport cu o performanta ocupationala, sociala sau academica. Odata ce factorul stressor a incetat, stressul nu dureaza mai mult de 6 luni dupa.
Psihoterapia identifica factorii stresori in situatia data, dar si regula de viata care a dus la raspunsurile neadaptate, gaseste raspunsuri adaptative si dezvolta prin discutie un echilibru intern si extern al persoanei implicate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu