luni, 16 ianuarie 2012

Atitudinea este totul

Jeff Keller in cartea lui "Atitudinea este totul"", ne explica despre cum putem schimba semnificatia pe care am dat-o unor intamplari/experiente neplacute din trecut acceptand ca nu putem schimba trecutul, dar putem totusi schimba ceva:
interpretarea pe care am dat-o intamplarii/experientei.

citez:

  "Asumă-ţi responsabilitatea pentru propriile "filme"

   ... Generăm în mod constant filme mintale, bazate pe relaţiile noastre, pe experienţele legate de carieră şi pe alte evenimente. Indiferent care este sursa imaginilor mintale, există un aspect pe care vreau să îl subliniez: Tu - şi numai tu - deţii controlul asupra propriilor "filme".

   Să încercăm un mic experiment. Gândeşte-te la un cornet de îngheţată umplut cu îngheţata ta preferată. Creează acest gând o anumită imagine în mintea ta? Sunt convins că da.
   Gândeşte-te acum la un elefant. Poţi să îl vezi? Schimbă culoarea elefantului în roz. Într-o fracţiune de secundă, ai creat imaginea unui elefant roz. Poţi să te întorci la imaginea cornetului de îngheţată? Desigur că poţi.

   Înţelegi la ce mă refer? Tu deţii controlul asupra imaginilor care ţi se formează în minte. Totuşi, atunci când nu hotărăşti în mod conştient ce imagini să fie activate, mintea ta va căuta în "arhive" şi va rula din nou filme sau fişiere vechi din biblioteca ta mintală.

   Schimbă semnificaţia filmelor vechi

   Nu îţi este de nici un ajutor să negi o experienţă trecută, indiferent cât de dureroasă a fost sau cât de mult te-a dezamăgit. Nu poţi, de exemplu, să schimbi faptul că ai fost criticat de profesor. Pe de altă parte, poţi schimba interpretarea evenimentului."

   Probabil că atunci când ai fost criticat, interpretarea pe care ai dat-o acestei experienţe a fost: "Nu sunt suficient de bun" sau "Părerile mele nu valorează nimic." Deşi aceasta a fost interpretarea unui copil, se poate ca tu să o fi purtat, în mod nepotrivit, cu tine de-a lungul vieţii de adult. Totuşi, astăzi poţi alege în mod conştient să vezi situaţia diferit - de exemplu, poţi să consideri că profesorul nu a fost de acord cu tine, dar că opinia lui nu viza inteligenţa ta sau valoarea ta ca persoană!"

am incheiat citatul

Cat de simplu este... nu? Incearca si tu!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu