duminică, 22 ianuarie 2012

Tulburarea obsesiv compulsiva - sau cum perseveram in aceeasi greseala

... Dacă nu eşti conştient de problemele tale, eşti menit să repeţi la nesfârşit acelaşi comportament şi aceleaşi tipicuri nesănătoase în lupta ta inconştientă de a-ţi vindeca vechile răni. Şi, în tot acest timp, nu faci decât să-ţi sabotezi întreaga viaţă. Inconştient, suntem siliţi să reparăm vechile răni. Dar dacă vrei să vezi cum funcţionează în viaţa ta, această tulburare este motivul pentru care întâlneşti de fiecare dată acelaşi nemernic sau pentru care continui să atragi acelaşi gen de prieteni cărora nu le pasă de tine - practic, motivul pentru care pari să te confrunţi de fiecare dată cu aceeaşi dramă, cu aceleaşi probleme.


   Adesea, oamenii se gândesc că problemele lor provin din lipsă de inteligenţă, de atractivitate, de umor şi aşa mai departe. "Dacă aş fi puţin mai drăguţă, mai deşteaptă", ne spunem, "atunci aceste lucruri rele nu mi s-ar mai întâmpla. Nu aş fi fost părăsită. Şeful nu m-ar fi dat afară."
   Insă, aşa cum îţi vei da seama pe măsură ce parcurgi acest proces, problemele tale nu se datorează lipsei de atribute pozitive, ci lipsei de conştientizare a acţiunilor tale. Nu eşti atentă la motivele pentru care atragi un tip ce nu se poate implica într-o relaţie. Nu înţelegi de ce ai probleme cu autoritatea, fiind rebelă la serviciu.


   Am văzut oameni care îşi raţionalizau problemele dând vina pe circumstanţe sau pe "ghinion". Asta e o imensă prostie şi o negare totală. Aşa cum spunea cineva, norocul înseamnă să te pregăteşti să întâlneşti oportunităţile, iar nenorocul se datorează adesea unei lipse de pregătire. Ne creăm propria realitate, iar apoi avem tupeul să ne întrebăm "de ce eu?" E adevărat că oamenilor buni li se întâmplă chestii rele, vom ajunge şi la asta puţin mai târziu, dar la un anumit moment, trebuie să ne recuperăm forţa interioară şi să încetăm să mai trăim şi să mai reacţionăm inconştient. Trebuie să încetăm să mai acţionăm în moduri care să ducă la repetarea tiparelor şi a sentimentelor dureroase din trecut.


   Acum, comportamentele noastre negative sunt inconştiente pentru că sunt dureroase, aşa că le reprimăm. Insă nu-ţi poţi înşela psihicul. Chestiile asupra cărora nu acţionezi şi pe care nu le rezolvi ajung să se repete... iar şi iar.
   Nimănui nu-i place să se uite înapoi, la viaţa sa, şi să scoată la iveală ceva dureros. Acest lucru poate aduce la suprafaţă sentimente de furie, tristeţe, trădare - adesea legate de membri ai familiei care fac parte încă din viaţa ta, cum ar fi părinţii tăi, de exemplu. Doar ei au fost primele tale modele în viaţă şi au jucat un rol extrem de important în modelarea persoanei tale.
   Nimănui nu-i face plăcere să aibă resentimente faţă de părinţii săi. E oribil. Ne face să ne simţim rupţi de ei, ceea ce scoate la iveală sentimentele primare de abandon. Ne face să ne simţim singuri, vinovaţi, plini de resentimente şi derutaţi. Aşa că, în loc să examinăm cu atenţie trecutul, adesea spunem lucruri precum "Am avut o copilărie nemaipomenită." sau "Părinţi mei sunt perfecţi." Pentru că ne iubim părinţii şi pentru că nu dorim să-i învinuim sau să avem resentimente faţă de ei, negăm anumite părţi dureroase din copilărie.


   Răscolirea trecutului ne mai poate face să ne simţim vinovaţi şi nerecunoscători pentru toate lucrurile extraordinare pe care părinţii le-au făcut pentru noi. Atât de multă lume zugrăveşte viaţa doar în alb şi negru: "Am avut o copilărie perfectă." sau "Taică-meu a fost un nemernic." Vezi tu, când cineva este perfect, nu avem de ce să fim înverşunaţi şi sau de ce să suferim. Intrăm în faza de negare, dar ajungem să punem în scenă cu alţii problemele noastre nerecunoscute şi nerezolvate. Pe de altă parte, atunci când ceva sau cineva este întru totul rău, a-l pierde sau a avea resentimente faţă de el nu e chiar aşa de dureros, pentru că nu ai, de fapt, după ce să suferi. Având această atitudine, ne victimizăm: "Săracul de mine. Lucrurile au mers atât de prost pentru mine. Am avut atâta ghinion."


... Niciunul dintre noi nu-şi doreşte răul în viaţa sa, dar s-ar putea să nu avem de ales. ... 
Cum ar putea răul sau tragediile care te-au lovit să-ţi ofere un punct de plecare pentru bunătate? Aceasta este o întrebare de mare anvergură, iar eu nu pot răspunde în locul tău. Va trebui să o porţi cu tine şi să-i găseşti răspunsul pe măsură ce îţi trăieşti viaţa. Tu trebuie să găseşti sensul. Tot ce pot să-ţi spun e că îl vei găsi dacă îl vei căuta. Nu este uşoară punerea în practică a acestei filosofii, cum, de altfel, nicio victorie adevărată nu este. Dar suntem programaţi să supravieţuim şi poţi trece prin orice dacă te pleci, dacă înveţi din acea experienţă şi dacă o transformi.


 TRANSFORMĂ


   Ideea din spatele acestui exerciţiu este de a folosi afirmaţiile pozitive şi de a crea la propriu un antidot pentru fiecare afirmaţie negativă cu care îţi faci rău, inversându-i astfel efectele. Mai întâi, fă o listă cu toate lucrurile negative pe care le gândeşti şi ţi le spui zi de zi. Nu te abţine - pune toate cărţile pe masă, ca să vedem cu ce anume avem de-a face. Iar acum, partea grea.


   Ia fiecare dintre aceste afirmaţii şi transformă acel ceva negativ pe care mintea ta s-a blocat în ceva pozitiv. Exemplul meu favorit pentru asta provine, dintre toate, de la o reclamă la pantofi sport. O femeie vorbeşte despre coapsele sale "trăsnet", dar, în loc să poarte discuţia spre ceva negativ, ea o transformă, spunând cât sunt de puternice, cât de mult o susţin atunci când aleargă şi, mai ales, cum abia aşteaptă să-şi poarte nepoţii pe puternicele ei coapse "trăsnet" când va fi mai în vârstă.


   Poţi face asta cu orice. Poate fi dificil, dar exersează cât de des poţi. Transformând lucrurile, îţi reantrenezi mintea să te susţină şi să evolueze, în loc să te doboare şi să te tragă înapoi.
   Iată alte câteva exemple: îţi spui că eşti prost de fiecare dată când faci o greşeală, cât de mică? Renunţă la acest limbaj puternic negativ şi aminteşte-ţi că toată lumea face greşeli - e un semn pozitiv că eşti viu, că faci şi dregi. Şi nu ştii niciodată unde te pot purta greşelile tale.
   Lucrează la lista ta. Nu te teme să fii creativ. Mintea noastră e înclinată către negativism, aşa că e important să fii înarmat şi pregătit cu suficiente gânduri pozitive pentru a le ţine în frâu pe cele negative. ..."


Fragment din cartea "Fara limite" - Jillian Michaels

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu