marți, 3 iulie 2012

Cautarea consolarii in nefericire


Daca parintii ti-au inteles gresit nevoile sau, dintr-un anumit motiv, nu au putut tine cont de ele, din dragoste pentru ei si in incercarea de a tine la tine insuti la fel cum tineau si ei, ai dezvoltat dorinta de a te face fericit producandu-ti disconfortul familiar altadata.  Consecinta importanta este ca, desi faci alegeri care iti aduc adevarata fericire, uneori ti se pare ca te afli in cautarea fericirii cand, de fapt, nu incerci decat sa recreezi ceea ce o persoana din exterior ar numi mai curand nefericire.
   Daca, fara sa-ti dai seama, ai dezvoltat un apetit pentru o falsa placere produsa de nefericirea ta, este posibil ca adevarata placere sa nu te mai satisfaca. In acelasi timp, iti pastrezi dorintele de a experimenta adevarata fericire (si de aceea, citind aceste pagini, poti face schimbari in bine). Rezultatul este ca viata ti se poate parea un montagne russe emotional.
   In anumite momente, de fiecare data cand experimentezi adevarata fericire, in adancul sufletului poti simti absenta nefericirii pe care ai confundat-o cu fericirea si poti incerca suplinirea ei. Noi numim reactia la placerea adevarata, care ii determina pe oameni, inconstient, sa caute nefericirea o reactie adversa la placere. Reactiile adverse la placere sunt o manifestare a dependentei de nefericire. Asa se explica, in anumite momente, cel mai controversat comportament uman - oamenii care "au totul" si dupa aceea distrug ceea ce au.
   Reactiile adverse la placere se manifesta tot timpul, in moduri banale. ...
   Reactiile adverse la placere sunt motivul pentru care oamenii reactioneaza, in mod frecvent, dar neintentionat, prin depresie sau prin actiuni contrare propriilor interese. Poate iti amintesti momente in care ai obtinut succesul sau ai experimentat un alt gen de placere si dupa aceea ai reactionat creandu-ti o stare negativa. Poate ca te-ai simtit deprimat, te-ai luat la cearta cu cineva apropiat, ai avut un "accident", ai pierdut un lucru de valoare sau ai uitat sa iti indeplinesti o sarcina. In acel moment, aceste consecinte neplacute probabil ca ti s-au parut profunde si neasteptate. Acum poti observa ca, uneori, atunci cand experimentezi prea multa placere, ai nevoie de o circumstanta care sa ti se para familiara sau linistitoare, dar nefericirea este aceea care te poate determina sa recrezi disconfortul interior pe care l-ai invatat in copilarie.
   Vestea buna este ca atunci cand poti recunoaste si anticipa reactiile adverse placerii, ai inceput deja sa te eliberezi din stransoarea nerecunoscuta pana acum a dependentei de nefericire.”

Dupa constientizare urmeaza faza de recadrare, in care pur si simplu schimbi mecanismul vechi cu unul nou, unul care se potriveste personalitatii tale si nevoilor de moment. Stiu ca in teorie, ca orice alt lucru suna simplu de facut, si ca in practica pare uneori imposibil de realizat, insa credeti-ma pe cuvant: cu putin efort, multa vrointa si constientizare, rezultatele sunt palpabile. In cazul in care nu iese si nu iese, apelati la ajutor de specialitate.

Daca suferi de temeri nefondate, manie sau suspiciuni, vinovatie, nervozitate, depresie, schimbari de stare sau fobii, probabil ca esti ferm convins de faptul ca nu ai niciun control asupra acestor emotii. Fara niciun dubiu, exista anumite momente in care aceasta convingere este perfect adevarata. Daca mergi si ai din senin un carcel la picior, te opresti pentru a te odihni pana cand te vei simti mai bine, dar daca incerci o durere sufleteasca, nu exista un remediu evident.
   Iti vom arata cum poti detine mai bine controlul asupra sentimentelor tale. Emotiile dureroase fara o cauza anume sau care persista o perioada lunga de timp dupa un eveniment neplacut sunt o expresie a dependentei de nefericire. Fara sa constientizeze, oamenii cauta aceste emotii dureroase deoarece, in primii ani de viata, le-au interpretat in mod gresit ca fiind modul in care ei trebuiau sa se simta. Inconstient, au confundat emotiile dureroase cu fericirea si, drept rezultat, au simtit nevoia sa le experimenteze din nou. Doar in acest caz durerea emotionala este intentionata.
   In timp ce poate fi surprinzator sau tulburator ca, intr-o masura semnificativa, tu esti autorul acestor emotii, cunoasterea acestui lucru iti da si ea putere. Deoarece emotiile dureroase sunt, de fapt, niste obiceiuri invatate in copilarie, nu trasaturi innascute, acestea pot fi date uitarii. De indata ce acest lucru are loc, te vei elibera de o nefericire cauzata chiar de tine. Vei putea alege stari si emotii pozitive, care vor fi afectate doar de evenimente cu adevarat suparatoare.
   O parte din procesul de dezvatare castiga abilitatea de a distinge nefericirea "potrivita" de cea "benevola". Nefericirea potrivita este un raspuns realist la un eveniment suparator. Cea benevola este o exagerare sau o experienta pentru care ai luptat si care este folosita pentru a satisface dependenta de nefericire. Tristetea, ca raspuns al unei pierderi importante, este inevitabila. Daca nefericirea benevola este prezenta, raspunsul poate include depresie si anxietate exagerata fata de pierderea actuala sau dureaza cateva luni sau cativa ani. Raspunsul poate ingreuna situatia, cauzeaza manie nefondata sau suspiciune fata de ceilalti, promoveaza convingerea lipsei de valoare sau a vinovatiei. ... .
   Nefericirea benevola poate aparea chiar si atunci cand o persoana cauta sa exprimenteze, in mod inconstient, trairea unor evenimente dureroase ca o modalitate de a gratifica dependenta de nefericire.
.. Daca ai incercat din greu sa-ti faci prieteni si sa gasesti dragostea, dar nu ai avut succes, iti sugeram sa iei in calcul posibilitatea ca dependenta de nefericire sa fie responsabila de aceasta situatie. Poate ca nu cauti in locurile potrivite, astepti "sa cada din cer" sau ignori anumite semnale cand incerci sa faci avansuri. O modalitate de a contracara acest sabotaj este sa fii mult mai activ in cautari. Daca te duci la o petrecere, forteaza-te sa intri in vorba cu un grup de persoane si sa te prezinti singur. Roaga-i pe ceilalti sa-ti vorbeasca despre ei. Daca ti se adreseaza o intrebare, incearca sa nu raspunzi monosilabic. incearca sa gasesti alte cai de a intalni oameni si, mai ales, spune-le prietenilor, rudelor si colegilor ca vrei sa-ti largesti orizontul social. Daca intalnesti oameni pe caile pentru care ai muncit din greu sa le deschizi, nu te grabi sa tragi concluzia ca nu iti starnesc interesul. Dependenta de nefericire te poate face sa treci cu vederea sau sa respingi persoane care pot fi niste prieteni sau iubiti minunati.
   Initial, efortul de a deveni mai activ in cautarea relatiilor poate parea dureros sau chiar inspaimantator. Adu-ti aminte ca dependenta de nefericire vrea ca tu sa-ti pastrezi statu quoul. tine minte ca, de asemenea, in timp, orice pas inainte te va aduce mai aproape de scop. Nu trebuie sa faci toti pasii dintr-odata si poti fi mandru de fiecare progres.
   In ansamblu, dependenta de nefericire te poate face sa nu privesti clar relatiile, in special daca trebuie sa investesd in ele sau sa le imbunatatesti. Accentuam faptul ca este important de retinut ca atunci cand incerci sa imbunatatesti o relatie, dependenta de nefericire te poate determina sa cedezi ocazional si sa renunti la hotararea luata. Retine ca, daca o relatie a fost imbunatatita, greselile reprezinta oportunitati pentru a te dedica mai mult, si nu semne ale esecului.
   Cel mai important, cand dependenta de nefericire va incerca sa te convinga ca este normal ca o relatie sa fie plina de nefericire si cearta, in realitate, scopul adevarat al fiecarei relatii este de a-ti furniza tie si partenerului adevarata fericire izvorata din admiratia reciproca, din grija, afectiune si loialitate. Orice relatie ce merita salvata are capacitatea de a-ti oferi o fericire profunda. Incearca sa nu lasi dependenta de nefericire sa te convinga ca trebuie sa te multumesti cu mai putin. ...”

Fragmente din cartea “Dependenta de nefericire” de Martha Heineman PieperWilliam J. Pieper

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu