joi, 10 iunie 2010

Hipnoza

STIAI CA: Hipnoza este stare modificată (nu alterată) de conştiinţă, o fenomenologie a subconştientului produsă printr-o stimulare energetică simbolică analogică, care creează o puternică sugestionabilitate şi receptivitate direcţională, ce inhibă partea logică, făcând-o să reacţioneze în mod pozitiv comenzilor hipnotizatorului. Milton H Erickson (1901-1980) este parintele a ceea ce a devenit "Hipnoza Ericksoniana" - sau hipnoza de orientare ericksoniana. Este recunoscut ca fiind cea mai faimoasa autoritate mondiala in hipnoterapie si in psihoterapia strategica de scurta durata. El a fost una din cele mai creative, receptive si ingenioase personalitati psihoterapeutice ale tuturor timpurilor. Este considerat drept cel mai mare profesionist din lume in materie de comunicare. Se baza in munca sa pe "invatarea inconstienta", experientiala.

 Ce este hipnoza? In timpul starii normale de constiinta, percepem multi stimuli diferiti si senzatii si le procesam in acelasi timp. In hipnoza sau in transa hipnotica atentia este concentrata doar asupra unui singur punct, iar restul mediului este mai putin important. Aceasta se intampla destul de des in viata de zi cu zi, si a face ceva “ca si cum ai fi in transa” este un lucru de obisnuit. Traim un fel de transa in timpul ce facem jogging, in timp ce citim un roman interesant si cand lucram foarte concentrati. Hipnoza, asa cum este folosita astazi este caracterizata de urmatoarele trasaturi distinctive: - a intra si a iesi din transa este o actiune total deliberata; - intentia de a face sau nu ceva nu este restrictionata in nici un fel; - daca persoana atinge un nivel de transa mai profound, se dezvolta un fel de automatism prin care persoana e incurajata sa actioneze si sa descopere noi potentiale si posibilitati in propria persoana; - acestea sunt experiente comune, fara a avea nimic spectacular - similar cu impresia pe care o persoana o are atunci cand face jogging si realizeaza dintr-o data ca picioarele alearga automat - cand persoana se gaseste intr-o asemenea stare cand depasirea limitelor personale devine posibila.

 Ce poate face hipnoza si cui ii poate fi de folos? Starile de transa pot fi utilizate in medicina, stomatologie, psihoterapie. In bolile cronice, pentru a facilita examinarile neplacute, pentru a pregati anestezia pentru operatie. In stomatologie pentru a reduce anxietatea si pentru a face tolerabile tratamentele indelungate, pentru a obtine anestezia hipnotica, mioartropatia, problemele articulatiei mandibulare, si pentru a face posibil tratamentul atunci cand este un reflex de gag excesiv. In psihoterapie este util in tratamentul anxietatii, fobiilor, depresiei, tricotilomania, bruxismul nocturn, stresul post-traumatic, tulburarilor psihosomatice: colon iritabil, tensiune arteriala crescuta, psoriasis, alergii, migrene, durere cronica, cancer; dar si in tratamentul tulburarilor alimentare, insomniilor, obiceiurilor nesanatoase precum: fumatul, alcoolismul, dependenta de droguri. In transa este de asemenea posibil sa se gaseasca sursa problemelor prin intermediul regresiei si progresiei de varsta pentru a cauta noi modalitati de a elimina simptomele nedorite.

 Cum functioneaza? In timpul inducerii transei, concentrarea este distrasa de la stimulii externi si directionata catre senzatii interne. De obicei, se realizeaza o stare de relaxare fizica, ca un prim semn. Hipnoza nu este “un program de relaxare” stereotip, ci este croita individual. Relaxarea in hipnoza este asociata cu o calmare a ritmurilor bilogice, pentru respiratia si ritmul cardiac. Aceasta face posibil ca fiecare pacient sa se concentreze asupra experientelor interioare. Daca hipnoza este folosita pentru a facilita o examinare sau un tratament (chirugiacal sau stomatologic) focusul va fi asupra episoadelor pozitive si placute pe care pacientul si le alege singur; cu cat sunt mai realiste aceste scenarii, cu atat lumea exterioara va fi mai disociata. Prin stimularea capacitatii de a se relaxa in timpul tratamentului, hipnoza incurajeaza asumarea responsabilitatii pentru propria stare de bine.

 In psihoterapie se realizeaza de multe ori o realitate alternativa pentru a controla comportamentul simptomatic. In aceasta realitate alternativa , modificarea sau extinctia simptomelor este traita atat de intens, incat in final, aceasta realitate imaginata hinotic devine parte a vietii de fiecare zi. Retrairea evenimentelor traumatice din trecut este factorul semnificativ in tratamentul cauzal prin regresie. Experiente reprimate sau uitate pot fi astfel reamintite si reevaluate in limina cunstintelor actuale. Modalitatile anterioare de procesare a emotiilor pot fi corectate in transa hipnotica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu