luni, 28 iunie 2010

Depresia

STIATI CA: Depresia numita si tristetea patologica este o tulburare de afectivitate (a dispozitiei afectiv-emotionale) care lezeaza in intregime persoana, atat fizic cat si psihic.
Ea poate provoca: retragere (izolare) din activitate si fata de societate; pierderea interesului si a bucuriei de a trai; discomfort fizic - dureri diverse, oboseala nemotivata, probleme de digestie, tulburari de somn, tristete, dezamagire, singuratate, lipsa de speranta, culpabilitate, etc.

Majoritatea oamenilor se simt deprimati uneori, insa aceasta este o reactie naturala la stes-ul si tensiunile vietii cotidiene. Insa, daca aceste sentimente sunt intense si pe termen lung, s-ar putea sa suferiti de depresie - o afectiune psihica care necesita ajutor de specialitate. Depresia este astazi o problema generala, in lume fiind afectate milioane de persoane anual.

ESTE GRESIT INTELEASA DE MULTE persoane si nu este tratata ca atare.

Majoritatea persoanelor cu depresie nu-si recunosc simptomele, se tem sa nu para slabi in ochii celorlalti sau sunt prea bolnavi pentru a actiona. Netratata, poate afecta GRAV munca, relatiile familiale si sociale ale persoanei.

Cum identificam depresia?
Prin urmatoarele simptome: incetinire in miscari si gindire; neglijarea tinutei vestimentare si a diverselor responsabilitati; pierderea poftei de mincare cu slabire in greutate sau dimpotriva, apetit exagerat cu ingrasare excesiva; slabirea memoriei; tulburari de concentrare a atentiei iritabilitate; plingeri continue legate de probleme trecute altadata cu vederea. Modificarea si perceperea diferita a sentimenteleor prin aplatizarea sau chiar golire emotionala; neputinta de a mai gasi bucurie ori placere in ceea ce de obicei gaseai placere; lipsa sperantei; lipsa dorintei sexuale; lipsa sentimentelor calde fata de familie si prieteni; sentimentele de culpabilitate si auto-invinovatire excesive; lipsa respectului fata de sine; ganduri suicidare sau chiar tentativa de sinucidere (uneori cu scop atins).

Simptome fizice fara o cauza reala, obiectiva: tulburari ale somnului (insomnie, hipersomnie); oboseala cronica, lipsa de energie; dureri inexplicabile de cap, spate, altele; tulburari digestive: dureri de stomac, greata, indigestie, schimbari de tranzit.

Exista 3 categorii comune de tulburari depresive:
1 Depresia majora Simptomele apar brusc, uneori in urma unei pierderi, a unei crize sau schimbari majore de viata. Actioneaza sever, interferand cu functionarea normala si se mentin luni sau chiar ani de zile. E posibil ca o persoana sa aiba un singur episod depresiv in toata viata, insa e mai frecventa aparitia mai multor episoade in timpul vietii, unele dintre ele fiind destul de indelungate.
2 Tulburarile distimice Sunt mai putin severe ca simptomele depresiei majore, insa dureaza uneori ani de zile, persoana uitind chiar cum este sa te simti bine. Tulburarile distimice nu permit persoanei sa-si manifeste intregul potential. Uneori, aceste persoane pot prezenta episoade depresive majore.
3 Psihoza maniaco-depresiva Aceasta se mai numeste dereglare bipolara. Persoana alterneaza intre perioade de depresie si perioade de manie (o supra exaltare). Schimbarile de stare pot fi bruste, dar sunt de obicei treptate. Daca va identificati in comportament cu manifestarile mai sus mentionate consultanti medicul sau psihoterapeutul. Depresia netratata poate distruge viata ta si a celor dragi.

ATENTIE este gresit sa mergem la medicul de familie sa cerem reteta cu antidepresive, fara sa consultam un medic de specialitate, care sa ne prescrie antidepresivul in functie de simptome, severitatea bolii si cantitatea corecta de ingerat (in cazul in care pacientul primeste tratament antidepresiv sau tranchilizante usoare trebuie sa informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia, inclusiv despre consumul de alcool sau alte substante..., sa urmeze cu grija instuctiunile si sa raporteze orice efecte secundare).

Cu cat persoana ajunge mai repede la medic cu atat tratamentul este mai eficient si actioneaza mai rapid (fie el medicamentos sau psihoterapeutic).

PSIHOTERAPIA ajuta depresivii sa constientizeze boala cu care se confrunta si sa se adapteze la ea. Metodele de psihoterapie includ consilierea individuala, psihoterapia de grup, etc. Toate metodele de psihoterapie au un scop comun, acela de a depasi boala prin suport si ajutor din partea terapeutului, prin examinarea cauzelor ei, gasirea de solutii viabile problemelor de viata, etc. Evident, eu recomand psihoterapia, pentru ca asa cum spunea profa de Psihoterapie din facultate (Irina Holdevici), nu trece prin ficat  si nu are efecte secundare :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu