miercuri, 30 iunie 2010
STRESul
STIAI CA:
Stresul ce apare brusc si cu o mare intensitate este provocat de frica. Esta ca si cum o provocare directa a instinctului de spravetuire ar declansa reactii fizice si chimice. Cand suntem stresati ne simtim coplesiti de o senzatie puternica si anume: PANICA. Cand intram in panica se petrece o reactie puternica a secretiei de adrenalina.
Adrenalina este eliberata direct in sange si are un efect imediat asupra organismului, pregatindu-l fie sa lupte, fie sa fuga. Un val de adrenalina in sistemul sangvin este un raspuns la o senzatie de frica sau la un stres emotional sau fizic. El pregateste o serie de tesuturi si organe diferite ale corpului pentru o reactie in forta la o criza iminenta.
Adrelina creste intensitatea si viteza batailor inimii si creste presiunea sangvina, grabeste conversia glicogenului (substanta organica avand compozitia asemanatoare cu a amidonului, prezenta in muschi si in ficat) in glucoza asigurand energie imediata pentru muschi. Respiratia devinde din ce in ce mai accelerata deoarece plamanii incearca sa obtina mai mult oxigen. Temperatura corpului creste, iar procesul digestiv este incetinit.
Aceasta secretie de adrenalina este un raspuns pozitiv fata de situatia periculoasa sau inspaimantatoare. Este forta care permite oamenilor, ca reactia lor sa fie cat mai buna in situatii de criza si sa actioneze peste puterile lor obisnuite pentru a evita dezastrul. Dar, sa nu ne culcam pe o ureche si sa ne gandim ca stresul este total benefic, pentru ca el are de multe ori efecte negative.
Prea mult stres, pentru o perioada indelungata de timp, poate fi cu siguranta daunator. Afecteaza sistemul imunitar, astfel incat persoana respectiva poate fi supusa riscului de inbolnavire. Pierderea de energie cauzat de stresul continu impiedica organismul sa se refaca, afectand capacitatea de a preveni anumite boli. Definitia stresului pe care o gasim in dictionarul de psihologie al lui Paul Popescu - Neveanu suna in felul urmator "STRESS - termenul are doua acceptiuni: a) situtie, stimul, ce pune oranismul intr-o stare de tensiune b) insasi starea de tensiune deosebita a organismului prin care acesta isi mobilizeaza toate resursele sale de aparare pentru a face fata unei agresiuni fizice sau psihice (emotie puternica). ... ... Un stres moderat antreneaza si stimuleaza vitalitatea organismului. Caracterul nociv al stresului apare atunci cand degradarile produse sunt prea ample, depasind capacitatile adaptative ale organismului."
In consecinta, stresul poate fi de doua feluri: eustres-ul (este stresul bun, acea cantitate de stres care te mobilizeaza, care te face vigilent si iti permite sa-ti folosesti potentialul la maxim) si distres-ul (este stresul rau, acea cantitate de stres care te infraneaza, te panicheaza, te opreste din a efectua sarcinile, epuizandu-te).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu