duminică, 20 iunie 2010
Tendinte nevrotice - Karen Horney- partea 1
1. Nevoia nevrotica de afectiune si aprobare:
nevoia oarba de a placea celorlalti si de a le primi dragostea si aporbarea; reglarea automata a actelor pentru a raspunde conform asteptarilor celorlalti; frica de afirmare; teama de a suscita agresivitatea celorlalti.
2. Nevoia nevrotica de "partener" care sa ia in grija subiectul:
centrul de greutate plasat in acest partener, care urmeaza sa realizeze tot ceea ce subiectul asteapta de la viata si sa isi ia responsabilitatea pentru tot ce este bun sau mai rau, devine ocupatia primordiala; supraestimarea dragostei, care urmeaza sa rezolve toate problemele; teama de abandon; teama de a nu fi singur.
3. Nevoia nevrotica de a fi putin exigent, de a se multumi cu putin, de a-si inabusi ambitiile si dorintele privind bunastarea materiala; necesitatea de a se comporta modest si de a se multumi cu locul al 2-lea; minimalizarea capacitatilor si a posibilitatilor, modestia aparand ca o valoare suprema; nevoia de a economisi si teama de risipa; teama de a cere; teama de a avea sau de a exprima dorinte costisitoare.
Aceste tendinte de multe ori sunt asociate, pentru ca ele implica o atitudine de slabiciune, tinand toate 3 sa cladeasca personalitatea in functie de aceasta. Cele trei tendinte se opun increderii in sine dar si unei atitudini de responsabilitate.
4. Necesitatea nevrotica de putere:
devotament fata de o cauza, de o datorie sau o complicatie care desi avand un rol, nu reprezinta motorul; lipsa totala de respect pentru ceilalti, pentru individualitatea lor, pentru sentimentele lor, pentru demnitatea lor, singurul lor interes fiind dominarea; marea importanta a elementelor distructive angajate; veneratia oarba a fortei si dispretuirea slabiciunii; teama de situatii necontrolabile; teama de neputinta.
4.a. Nevoia de control de sine insusi si asupra celorlalti prin ratiune si previziune:
credinta in autoritatea absoluta s inteligentei si ratiunii; negarea puterii fortelor emotionale si dispret pentru ele; mare valoare acordata previziunilor; sentiment de superioritate asupra celorlalti bazat pe aceasta putere de previziune; dispret pentru tot ceea ce se ascunde in spatele fatadei unei superioritati intelectuale; teama de a trebui sa admita limite obiective puterii de a arationa; teama de a fi prost si de a se insela in rationamentele sale.
4.b. Nevoia de a crede in puterea absoluta a vointei:
sentiment de curaj obtinut din credinta in puterea majora a vointei; reactii de disperare la orice frustratii; tendinta de a renunta la dorintele sale sau de a le limita si de a se detasa din cauza fricii de esec; teama de a recunoaste o limita vointei pure.
5. nevoia de a-i exploata pe ceilalti si de a profita de ei cu orice pret:
aprecierea celorlalti fondata in special pe posibilitatea de a-i exploata sau nu; diverse modalitati de exploatare - bani, ideile, sexualitatea, sentimentele; aroganta cu care ii exploateaza pe ceilalti, teama de a fi exploatat si prin urmare inselat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu