Pentru ca port acest nume, nu m-am putut abtine sa nu scriu cate ceva despre originea si semnificatia lui :)
Numele Ecaterina se apropie de adjectivul grecesc katharos ("pur"). O sursa poate fi si cuvantul grec "katerina", care inseamna tortura.
Numele devine foarte popular datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, numele acesteia apare in izvoarele grecesti sub forma neasteptata Aikaterine, poate pentru ca in acea perioada diftongul ai- fusese redus la e.
In greaca moderna, apare numele de Aikaterine o singura data. Originea si semnificatia numelui raman inca nesigure. Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit si cu un supranume al lui Apolo, Hekatos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos "cel care loveste de la distanta", dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.
In credinta crestin ortodoxa, Sfanta Ecaterina este recunoscuta ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame.
Scrierile religioase prezinta viata sfintei plasata in Alexandria, in anii 304, in timpul imparatului Maximian si al fiului sau Maxentie, doi conducatori pagani ce nu acceptau propovaduirea sau recunoasterea numelui Domnului.
Sfanta Ecaterina s-a nascut in sanul unei familii nobile, invatate, fiind fiica principelui Consta. Datorita acestui avantaj, dar si gratie harurilor cu care fusese inzestrata, Ecaterina ajunge una dintre cele mai admirate femei, fiind neasemuit de frumoasa, inteligenta, deprinzand arta oratoriei, a limbilor straine, dar si a unor stiinte sau arte precum astronomia si literatura.
Alegand sa urmeze invataturile Mantuitorului si sa le impartaseasca si altora, Sfanta Ecaterina este inchisa si asuprita de care Maximian si fiul sau. Intr-un sfarsit ea este arsa pe rug.
Primul nume romanesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Catalina. Acesta, impreuna cu forma masculina Catalin fiind cele mai intalnite forme.
Pe langa ele, mai avem si derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuta, Kitty, dar si cele straine Catherine in engleza si franceza, Katherina in germana, Katalin in maghiara si Katia in rusa.
Detalii despre viata si patimirea Sfintei Mucenite Ecaterina, aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu