Dati-mi un simbol si voi rezolva cateva dintre misterele lumii, voi lega infinitul imaginatului de orizonturile multiple ale realului. Prin simboluri putem avea acces la dimensiunile cele mai ascunse ale fiintei noastre.
Doi prieteni calatoreau de mai multe zile prin desert. In timpul itinerariului lor prinsese obiceiul de a vorbi despre orice, de a acorda cu libertate orice subiect, fara nici o rezerva pentru nici unul dintre ei. Dar, intr-o zi, discutia pe care o pornise s-a transformat dintr-o data intr-o infruntare, apoi intr-un conflict, Atat de puternic, incat, la un moment dat, unul dintre ei i-a dat o palma celuilalt spunandu-i: "NU pot sa fiu deacord cu ceea ce afirmi tu!"
Acesta din urma a primit palma, fara sa spuna nimic si a scris pe nisip: "Astazi, cel pe care il credeam cel mai bun prieten al meu, mi-a dat o palma. Suferinta este a mea. Si eu sunt responsabil pentru ceea ce voi face cu ea." Seara, in aceeasi zi, dupa ce au gasit o oaza unde puteau sa se odihneasca, pe o frunza de palmier a desenat o palma, i-a dat-o prietenului sau si i-a spus: "Iti restitui in mod simbolic gestul care m-a ranit." Apoi, pe o bucata de hartie, a scris rabdator aceste cuvinte: "Cel care accepta sa inteleaga ceea ce a fost atins in el, atunci cand ceea ce a facut un prieten i s-a parut insuportabil si inacceptabil, intr-atat incat a simtit si el nevoia sa il loveasca la randul lui, acea persoana incepe sa se respecte pe sine." Apoi a impaturit hartia si a pus-o in ruxac.
Vazand acest lucru, prietenul lui a aruncat frunza de palmier primita de dimineata si s-a inchis intr-o tacere mohorata.
A doua zi, de dimineata, au pornit din nou la drum, unul langa altul, in tacere. Mergeau ca niste roboti, fara nici un chef de drum, doar pentru a merge mai departe, pentru a trece timpul care nu mai avea nici o savoare intre ei. Nici unul dintre ei nu a vorbit de loc, toata ziua. Seara, au gasit o alta oaza frumoasa, pe langa care curgea un rau frumos. Fara sa-si spuna nimic, s-au hotarat sa faca o baie in rau. Insa cel care primise palma, cu o zi in urma, a fost pe punctul de a se ineca si prietenul lui l-a salvat.
Dupa ce si-a revenit, a scris pe o alta bucata de hartie: "Ce bine e sa respiri, ii multumesc vietii ca nu m-a parasit" apoi a desenat un soare pe care i l-a daruit prietenului lui.
Pe o piatra a scris urmatoarele cuvinte: "Cel mai bun prieten al meu mi-a salvat viata, merita toata recunostinta mea." Si a lasat piatra la vedere pe marginea drumului.
A doua zi, in timp ce mergeau printre doua dune, cel care isi lovise prietenul si apoi il salvase de la inec, l-a intrebat pe celalalt" "Dupa ce te-am lovit, ai scris pe nisip, apoi ai desenat pe frunza de palmier, apoi pe o foaie de hartie. Acum ai scris pe o foaie de hartie pe care mi-ai dat-o mie si apoi ai scris pe o piatra. De ce ai facut toate astea?"
Celalat i-a raspuns:
"Atunci cand cineva ne raneste, putem sa ii restituim violenta pe care a depus-o in noi, deoarece ii apartine. Am scris si pe nisip ceea ce s-a intamplat, cu speranta ca vantul iertarii de sine va sterge acest incident si nu il va lasa sa ramana ca o greutate intre noi. Dar atunci cand cineva ne face bine, putem sa gravam in piatra acel lucru, pentru ca nici un vant sa nu il poata sterge. M-am obisnuit sa notez pe hartie ceea ce invat din fiecare eveniment al vietii, atunci cand a fost trezita o rana in mine sau cand am primit ceva bun. Am indraznit, de asemenea sa restitui si ceea ce nu era bun pentru tine, cu ajutorul unui obiect simbolic, frunza de palmier. In piatra putem sa gravam si ceea ce putem sa trasmitem mai departe. In dimineata asta am scris pentru mine si seara am scris pentru tine."
"Da, insa ceea ce ai scris pe frunza de palmier nu mi-a placut si am aruncat-o."
"Da, dar apoi ai acceptat cea de-a doua foaie de hartie. Si acest lucru va ramane in relatia noastra. Nu stiu ce vei face cu acest mesaj, depinde de tine. Cel mai important este mesajul pe care l-am gravat pe piatra! Poate, intr-o zi, cineva il va citi si va invata ceva din acest episod de viata."
"Povestea unui demers simbolic" de Jacques Salome