miercuri, 22 septembrie 2010

Cinci rani ale sufletului

fugar, dependent, masochist, dominator si rigid sunt mastile pe care ni le punem in urma ranilor pe care le suferim de la nastere. Aceste masti corespund ranilor de: respingere pentru fugar, abandon pentru dependent, umilire pentru masochist, tradare pentru dominator, nedreptate pentru rigid, spune Lise Bourbeau in cartea sa intitulata "Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine".

"... Ceea ce sunem si ceea ce facem ar trebui sa fie sursa fericirii noastre si nu complimentele, graditudinea, recunoasterea sau sustinerea pe care le primi de la ceilalti.
   Sa nu uitam mai ales cat de mult ne poate pacali propriul ego pentru a nu deveni constienti de ranile noastre. Ego-ul este convins ca daca devenim constienti de ranile noastre si le eliminam, el nu va mai fi protejat si va suferi din cauza asta. In continuare mentionez modalitatea in care fiecare tip de caracter se lasa indus in eroare de catre propriul sau ego.
  • fugaul se convinge ca se ocupa foarte bine de el insusi si de ceilalti pentru a nu mai simti diversele tipuri de respingere traite;
  • dependentului ii place sa para independent si sa spuna, celor care vor sa-l asculte, cat de bine se simte el singur si ca nu are nevoie de nimeni;
  • masochistul se convinge pe sine ca tot ceea ce face pentru ceilalti ii face lui personal foarte multa placere si ca facad acest lucru are grija si de nevoile lui. Este foarte abil in a-si spune si a gandi ca totul merge bine si in a gasi scuze pentru situatiile si persoanele care l-au umilit;
  • dominatorul este convins ca el nu minte niciodata, ca isi tine intotdeauna cuvantul dat si ca lui nu ii este frica de nimeni;
  • rigidului ii place sa spuna oricui cat este el de corect, ca viata lui este perfecta si ii place de asemenea sa creada ca are multi prieteni care il iubesc asa cum este.
........
Va reamintesc ca a iubi neconditionat, inseamna a accepta ceva chiar daca nu suntem de acord si chiar daca nu intelegem sensul anumitor situatii. ..."

Cinc rani ale sufletului - de Lise Bourbeau este o carte interesanta, pe care o recomand cu drag celor care vor sa isi descopere ranile, sa le iubeasca si sa si le accepte neconditionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu