duminică, 2 octombrie 2011

Ce fac copii si ce fac parintii cand divorteaza. Ep 4

Fostul meu sot rasfata copilul si nu-i pune nici o opreliste. Copilul se va intoarce impotriva mea pentru ca sunt mai severa?


In general copilul respecta pe parintele care utilizeaza reguli rezonabile. In unele cazuri, parintele incearca sa distruga relatia copilului cu celalalt parinte supralicitand intr-un fel incorect: ofera ceea ce celalalt nu vrea sau nu poate, incurajeaza copilul sa incalce regulile stabilite de celalalt parinte, ascunde adevarul sau il distorsioneaza, doreste sa para in fata copilului ceea ce nu este, sau incerca sa afle ceea ce se intampla in tabara adversa tragandu-l pe copil de limba intr-un mod nedemn.

Uneori copilul se preteaza la acest joc pentru ca intelege repede ca este obicetul unei licitatii si capata avantaje sau beneficii pe care altfel nu le-ar putea obtine. Acest comportament incurajeaza dezvoltarea unor trasaturi  caracter pe care le va utiliza mai tarziu si cu "antrenorul". Alteori copilul sesizeaza exact ce se petrece si catalogheaza acest comportament ca o slabiciune de caracter si se indeparteaza treptat si politicos.

In astfel de situatii, recomandarea pentru celalalt parinte este sa nu se implice sau sa intre in joc, ci sa ramana calm si sa mentina regulile si limitele care le-a utilizat si pana atunci, intr-un final copilul va aprecia comportamentul constant al parintelui si atasamentul emotional dintre ei se va consolida.

Este indicat sa se mentina o limita deschisa de comunicare intre cei doi parinti, "un telefon rosu" pentru ca indiferent de distanta sau de diferentele dintre ei, ei vor ramane de-a pururi parintii copilului. Nimic nu poate schimba asta. Chiar daca intre timp ambii parteneri si-au format sau nu alta familie si au alti copii. Comunicarea va ajuta la ajustarea comportamentului comun fata de copil, la sprijinirea reciproca si i se va transmite copilului mesajul ca este iubit si respectat in egala masura.

Daca aceasta comunicare nu poate fi realizata, recomandarea este ca parintii sa faca apel la un mediator, un cunoscut comun, un membru al familiei respectat de ambii parinti sau un psihoterapeut familial in ultima instanta. Nu este indicat ca aceasta problema sa persiste, ea trebuie rezolvata imediat ce apare si partile trebuie sa isi armonizeze comportamentul parental.

Dr. Radu Vrasti, Kitchener, Ontario

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu