marți, 6 noiembrie 2012

Povestea porumbelului caruia ii placea atat de mult ambrozia, incat pierdea esentialul in viata

Adeseori, o dependenta vizibila ascunde o alinare profunda, dureroasa si uneori necunoscuta!


Era o data un porumbel caruia ii placea tare mult ambrozia. Descoperise acea bautura cand era foarte tanar si ii placea sa se "inece' foarte des in ea. Citise undeva ca era bautura preferata a zeilor, deoarece ii facea nemuritori atunci cand o beau.
Cateodata era ingrozitor pentru el, deoarece se pierdea, se ratacea si, cel mai greu lucru, ajungea sa strice toate relatiile, isi uita proiectele si isi neglija toate visele. Incercase de mai multe ori sa renunte la acea licoare care ii otravea viata, insa, dupa cum v-ati dat seama dependenta lui era foarte puternica.
In tara porumbeilor, atasamentul fata de o persoana, un obiect sau o bautura sau chiar un vis este foarte puternic, foarte adanc, inradacinat in trecutul si istoria fiecaruia.
Porumbelul despre care vorbeam, alterna starile de entuziasm, cand simtea ca poate sa renunte la dependenta lui: "Cand o sa vreau, o sa ma las de baut!" si starile de depresie, cand se simtea atat de neputincios incat plangea tot timpul si urla de furie: "Oricum, sunt condamnat, nu voi reusi niciodata..." Intre cele doua stari traia cu rusinea ca va cadea din nou, se va rataci in dependenta lui de ambrozie.
Facea parte dintr-un grup unde fiecare putea sa vorbeasca despre el si, mai ales sa aiba sentimentul ca este ascultat si inteles. Recunoastea faptul ca este alcoolic dependent si stia ca ii va fi foarte greu sa se angajeze intr-o relatie de cuplu, de lunga durata. In fond cum poti sa te legi de ceva, daca nu te-ai dezlegat inainte, daca nu esti liber? Cum poti sa te angajezi cu un obiect de iubire  (in tara porumbeilor se foloseste adesea un limbaj psihologic) daca ramai in continuare atasat de dependenta de un obiect de atasament, precum ambrozia? Si apoi cum sa gaseasca o porumbita care sa accepte o relatie in trei: el, ea si ambrozia? NU stia ca sunt multe porumbite care pot sa faca acest lucru.
Intr-o zi a auzit vorbindu-se despre un specialist in simbolizare, care incerca sa ii reconcilieze pe porumbei cu acest limbaj uitat de mult.
Iar acesta i-a spus cam asa:
"Dependenta ta de ambrozie mi se pare un lucru foarte important, vital, chiar daca te distruge si te impiedica sa-ti traiesti viata cu adevarat. pin urmare trebuie respectat, deoarece indeplineste o functie vitala din viata ta!"
Specialistul i-a propus apoi sa-si simbolizeze dependenta de ambrozie printr-un obiect rar si pretios. Sa-i acorde atentie, sa-l ingrijeasca, sa-i ofere - probabil o sa va surprinda acest lucru - MULTA DRAGOSTE. De exemplu i-a propus sa il duca la cinema, sa-l lase sa asculte muzica, sa-i ofere trandafiri sa-i acorde toate semnele de afectiune si iubire. A incercat sa ii spuna ca lupta cu dependenta era sortita esecului, iar intreg procesul de schimbare trebuia sa se realizeze in jurul relatie lui de dependenta de ambrozie. I-a mai spus apoi ca de fapt, de ani de zile avea o relatie in trei: el, ambrozia (celalalt) si relatia lui de deprendenta de ambrozie (legatura de deprendenta). I-a mai spus sa se concentreze pe acea legatura de deprendenta.
Poate sa vi se para un lucru nebunesc sau neinteles si totusi specialistu nu i-a mai propus nimic altceva.
Daca acceptati sa intelegeti dincolo de cuvinte (si de lucrurile rele) poate ca veti intelege ca acea relatie de dependenta de ambrozie era foarte importanta, vitala chiar pentru porumbel, pentru ca de ani de zile incerca sa o alunge, sa o distruga, dar in zadar!
O sa imi spuneti ca ar putea de asemenea sa incerce sa inteleaga sensul originar al dependentei. Ar putea sa-i intrebe pe mama si pe tatal lui daca au pierdut o persoana foarte draga in viata lor. Daca s-au gandit vreodata daca ei ar fi trebuit sa moara si nu acea persoana. Daca au avut impresia ca inlocuiesc un copil mort, ca traiesc o viata de inlocuitori.
Vedeti ca sunt foarte multe lucruri de descoperit in toate aceste directii.

Nu stiu cum s-a desfasurat dupa aceea viata acelui porumbel.
Oare vroia astfel sa formeze un cuplu cu ambrozia lui? Cine stie? Oare vor fi vreodata pregatiti sa traiasca in patru (sau in sase)? Daca si partenera lui va fi dependenta de o dinamica de salvator care sa vrea sa ajute cu orice pret persoanele nefericite pe care le intalneste!
Puteti sa observati astfel ca, intr-un cuplu, exista de fapt mai multe cupluri care pot fi opuse, compelementare sau asemanatoare si fiecare din aceste cupluri vrea sa se dezvolte in functie de niste mize diferite.

"Povestea porumbelului caruia ii placea atat de mult ambrozia, incat pierdea esentialul in viata" dupa Jacques Salome

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu