sâmbătă, 26 aprilie 2014

Atitudinea activeaza celelalte mecanisme ale succesului

"... Sa vedem modul in care atitudinea activeaza celelalte mecanisme ale succesului:

   • Increderea. Poti fi increzator in propriile forte si convingator daca nu esti optimist? Nu prea cred. O persoana sigura pe ea crede cu tarie in propriile abilitati si actioneaza asteptandu-se sa obtina succesul. Iar cei din jur vad si simt aceasta incredere. Negativismul atrage indoiala si nehotararea.
 
 • Perseverenta. Cunoastem cu totii valoarea incercarilor repetate care conduc la atingerea unui obiectiv. De ce ai mai persevera daca nu ai crede ca, pe termen lung, vei reusi? Optimismul este calea catre perseverenta. Persoanele negativiste renunta dupa prima nereusita, considerand ca orice efort suplimentar este inutil.

   • Rezilienta. Sa-ti revii, odata ce ai fost doborat - unul dintre cele mai importante principii ale succesului. Persoanele negativiste se cufunda si mai mult in pesimism daca lucrurile nu decurg conform planului. Persoanele optimiste trec doar printr-o faza trecatoare de frustrare... dupa care se concentreaza pe descoperirea oportunitatilor sau informatiilor utile generate de probleme. Am mai ajuns la concluzia ca persoanele cu adevarat pozitive nu fug din calea vietii, nu isi blestema zilele, nu se lamenteaza in permanenta ca destinul le-a nedreptatit. in schimb, considera ca totul se intampla cu un motiv. Aceasta abordare le ajuta sa treaca peste obstacole si sa se "lase in voia sortii".
 
 • Curajul. Nu putem vorbi despre succes deplin fara curaj. Atunci cand ai convingerea ca poti realiza ceva, ai si curajul de a merge mai departe, chiar daca-ti este teama. Pe de alta parte, persoanele negativiste manifesta tendinta de a da inapoi din calea temerilor, sabotandu-si astfel potentialul.
 
 • Entuziasmul si energia. Sa-mi arate cineva o persoana dinamica si optimista si eu ii voi arata o persoana energica si, foarte probabil, entuziasmata de ceea ce face. Oamenii de acest gen au o buna dispozitie contagioasa si compania lor iti ofera un sentiment placut. Despre cate din persoanele negativiste pe care le cunosti ai putea sa spui ca sunt energice si entuziaste? Cu cate dintre persoanele negativiste pe care le cunosti abia astepti sa te intalnesti... pentru ca prezenta lor iti da un tonus incredibil? Probabil cu niciuna. Negativitatea consuma energia, pe cand optimismul o stimuleaza.
 
 • Sanatatea. Aici avem una din acele situatii pe care nu le poti aprecia la adevarata valoare decat dupa ce te-ai lovit de ele. Cu totii am suferit la un moment dat de diverse afectiuni din cauza stresului sau a negativitatii. Ei bine, pe la 20 de ani, pe cand atitudinea mea nu era una tocmai pozitiva, ma simteam epuizat si ma incercau diverse indispozitii. Dar, in momentul in care atitudinea mea s-a imbunatatit, sanatatea a urmat acelasi curs. Ajunsesem deodata sa arat si sa ma simt mai tanar. Aparent, celulele din organismul uman se trezesc efectiv la viata atunci cand esti optimist.

  • Incurajarea altora. Pe masura ce incepi sa-ti descoperi si sa-ti folosesti adevaratul potential, devii tot mai constient de faptul ca fiecare individ este o forta. Ajungi sa ai incredere in capacitatile altora, iar ei observa acest lucru! Mai mult, o persoana optimista este un lider mult eficient. Cine si-ar dori sa urmeze pe cineva care nici macar nu crede in ceea ce face... sau care prevede un deznodamant sumbru? Nimeni.

   • Recunostinta. Atunci cand dai dovada de pesimism, ai tendinta de a pune accent pe lucrurile care merg prost in viata ta, in loc sa te bucuri de frumusetea pe care o intalnesti la tot pasul. Pe masura ce devii mai optimist, incepi sa admiri aceasta frumusete si sa capeti un permanent sentiment de apreciere. Persoanele optimiste manifesta o mai mare recunostinta pentru toate lucrurile din jurul lor. Tot ele ajung sa inteleaga ca se simt mai implinite cand se bucura de ceea ce au, in loc sa se planga si sa caute vina in alta parte.
...

Gandeste-te la viata ta. Nu faci si tu greseala de a te gandi prea mult la acele 10 procente ce reprezinta lucrurile ce te nemultumesc... in loc sa pui accent pe cele 90 de procente ce reprezinta elementele pozitive? Nu spun ca ar trebui sa ignoram provocarile sau lucrurile pe care dorim sa le schimbam. Dar, daca am pune un mai mare accent pe cele 90 de procente care merg BINE, am avea o atitudine mai buna si am obtine rezultate mai bune.

   Daca vorbim despre jobul tau, faci parte dintre cei care se concentreaza asupra aspectelor pozitive ale postului ocupat sau dintre aceia care se plang in permanenta de salariu si de colegi, ori de faptul ca a fost altcineva promovat in locul tau?

   Cum e cu nevoile primare de subzistenta? Esti recunoscator in fiecare zi pentru mancarea pe care o ai pe masa, pentru hainele pe care le porti, pentru acoperisul de deasupra capului... sau traiesti cu impresia ca toate lucrurile acestea ti se cuvin?

   Sa nu uitam de corpul tau si de sanatate. Cat de des te gandesti la ceea ce merge BINE in viata ta? Corpul tau este un miracol in sine, sa nu crezi altceva. Nu exista nimic "banal" legat de acesta sau de felul in care functioneaza zilnic. Albert Einstein a spus odata ca sunt doua moduri in care iti poti trai viata - unul este sa vezi totul ca pe ceva obisnuit... celalalt, sa vezi totul ca pe ceva miraculos. Majoritatea nu pun mare pret pe minunatia care este corpul uman. Nu vad nimic deosebit in aceasta creatie cu adevarat extraordinara.

   Gandeste-te putin la urmatoarele lucruri: inima ta nu este mai mare decat pumnul si, cu toate astea, pompeaza sangele care circula prin tot corpul. Zilnic, inima pune in miscare aproximativ 7 500 de litri de sange si bate de aproximativ 100000 de ori. intr-o singura zi. intr-un an, se ajunge la 36500000 de batai. si, in majoritatea cazurilor, inima inregistreaza 36 500 000 de batai pe an, vreme de cateva decenii. Ia-ti un moment de ragaz pentru a constientiza proportiile acestui miracol. Ca sa nu mai spunem ca nu trebuie sa schimbi vreo piesa ori sa-ti lovesti ritmic pieptul pentru ca inima sa functioneze in continuare. Ea bate automat si pompeaza sangele prin tot corpul fara nici cel mai mic efort din partea ta.

   Acum, gandeste-te la creierul tau. Creierul si maduva spinarii sunt formate din numeroase celule, printre care se numara si neuronii. Exista aproximativ 100 de miliarde de neuroni la nivelul creierului. 100 de miliarde! Neuronii sunt celule nervoase care transmit impulsuri inspre si dinspre creier, cu viteze de pana la 320 de kilometri pe ora. Uluitor, nu-i asa?
   Si mai sunt urechile... ochii... ei bine, as putea vorbi o zi intreaga despre miracolul care este corpul tau si despre felul in care il tratezi ca pe ceva neinsemnat. Un ultim exemplu, pentru a finaliza.

   Cand racesti si pret de cateva zile nu poti respira in voie, probabil ca le spui tuturor ca ai nasul infundat si nu te simti deloc bine. Dar, peste o saptamana, cand scapi de raceala si poti respira din nou in voie, probabil ca nu spui: "Astazi respir perfect! Acum ma pot bucura de oxigen dupa placul inimii!" Cum se face ca ti se pare normal sa te plangi de probleme de respiratie vreme de o saptamana... si sa nu te bucuri de faptul ca restul de 51 de saptamani din an esti sanatos si respiri excelent?
 
 Nu-ti mai trata propriul trup ca pe ceva insignifiant. Apreciaza toate lucrurile care merg BINE! Esti o minune ambulanta si parte a unui univers uluitor. ..."

Fragment din cartea "Pregatit pentru succes" de Jeff Keller

duminică, 20 aprilie 2014

11 pasi spre fericire

Daca dispui de libertate, de carti, de fiori si de luna... cum poti sa nu fii fericit?

   Instructiuni pentru a fi fericit:

   1. Sarbatoreste fiecare dimineata ca pe un dar nesperat.
   2. Nu te supara pana la amiaza (iar cand ajungi la amiaza, propune-ti sa faci acelasi lucru pana la venirea noptii).
   3. Bucura-te pentru fericirea celorlalti ca si cand ar fi a ta proprie.
   4. Fii recunoscator pentru tot ceea ce poti cuprinde cu simturile.
   5. Lasa trecutul in vechile albume cu fotografii.
   6. Accepta-te asa cum esti.
   7. Nu pierde timpul iubind pe cineva care a decis sa nu raspunda iubirii tale.
   8. Imparte zambete si vorbe bune printre cei din jur, caci se vor reintoarce la tine.
   9. Evita sa emiti judecati, caci ele dau nastere la prejudecati.
   10. Pariaza totul pe ziua de astazi.
   11. Ceea ce te depaseste investeste in visuri pentru ziua de maine.

fragment din cartea "Oscar Wilde pentru blazati" de Allan Percy

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Libertatea si iubirea merg impreuna

... sa ne iubim pe noi insine cu o dragoste sanatoasa si binefacatoare, pentru a putea sa ne suportam si sa nu vagabondam aiurea.

 
 1. Traieste pentru tine, nu pentru lume. Oamenii care nu stiu sa se iubeasca pe sine cauta in permanenta aprobarea celorlalti si sufera atunci când sunt respinsi. Pentru a rupe cu acest mod de viata suparator, ... sa recunoastem ca nu putem multumi pe toata lumea.
   2. Evita comparatiile. Acestea sunt o importanta sursa de nefericire. Multe persoane au calitati si atribute care tie iti lipsesc, dar si tu ai virtuti pe care altii nu le au. Nu te mai uita intr-o parte si in alta si modeleaza-ti propriul destin.
   3. Nu cauta perfectiunea. Nici la ceilalti, nici la tine insuti, deoarece perfectiunea nu exista. Dar ceea ce exista este o marja uriasa pentru ameliorare.
   4. Iarta-ti propriile greseli. Mai ales pe cele ale trecutului, deoarece nu se pot schimba si nu are nici un rost sa te framânti din cauza lor. Invata pur si simplu din ele, ca sa nu le repeti.
   5. Inceteaza sa analizezi. In loc de a te uita la tot ceea ce a iesit prost, este mult mai bine sa actionezi, deoarece acest lucru iti permite sa-ti perfectionezi calitatile. Miscarea inseamna viata si inseamna evolutie.
...

sa inchizi mana deschisa a iubirii si sa fii modest ca donator.

   Filozoful Jiddu Krishnamurti se exprima in felul urmator in legatura cu ceea ce inseamna sa iubesti dincolo de schimbul interesat de sentimente - eu iti dau asta, tu imi dai asta - si de lupta pentru putere:
   "Libertatea si iubirea merg impreuna. Iubirea nu este o reacţie; daca te iubesc pentru ca tu ma iubesti, nu este vorba decat de comerţ, ceva ce se poate cumpara la piaţa. A iubi inseamna sa nu ceri nimic in schimb, nici macar sa nu simţi ca dai ceva; numai o astfel de iubire poate cunoaste libertatea... Cand vezi o piatra pe o poteca frecventata de drumeţi desculţi, o dai la o parte nu pentru ca ei iţi cer sa faci asta, ci pentru ca te gandesti la celalalt; nu conteaza cine este acesta si nici nu-l vei cunoaste niciodata. Sa sadesti un copac si sa-l ingrijesti, sa privesti raul si sa te desfeţi cu frumuseţea pamantului... pentru toate acestea este nevoie de libertate; si pentru a fi liber trebuie sa iubesti."
...

Iubirea nu este alinare, ci lumina.

   SECRETE ALE UNUI INTELEPT NECUNOSCUT CA SA TI SE INDEPLINEASCA VISURILE

   Evita orice sursa de energie negativa, indiferent ca sunt persoane, locuri sau obiceiuri.
   Priveste lucrurile sub toate unghiurile.
   Bucura-te de viata astazi; ziua de ieri s-a dus, cea de maine s-ar putea sa nu mai vina niciodata.
   Familia si prietenii sunt comori ascunse; bucura-te de aceste bogatii.
   Urmeaza-ti visurile.
   Ignora-i pe cei care incearca sa te descurajeze.
   Fa pur si simplu!
   Continua sa incerci, oricat de greu ar parea; va deveni mai usor.
   Exercitiul duce la perfectiune.
   Cei care abandoneaza, nu castiga niciodata; cei care castiga, nu abandoneaza niciodata.
   Citeste, studiaza si invata mai ales ceea ce este important in viata.
   Inceteaza sa mai prevezi ceea ce se va intampla.

fragmente din cartea "Nietzsche pentru stresaţi" de Allan Percy

duminică, 13 aprilie 2014

Pilule inspirationale pentru crize cotidiene

" ... Locurile in care te poti ascunde sunt nenumarate, dar locul prin care poti evada este unul singur, desi, mai nou, posibilitatile de a evada sunt la fel de numeroase ca si locurile in care te poti ascunde.

 Aceasta reflectie criptica a lui Kafka se afla la baza unei povestiri contemporane a unui autor necunoscut.
   Protagonistul ei este un om condamnat la treizeci de ani pentru o crima pe care nu a comis-o. Zidurile inalte si cenusii ale inchisorii au fost pe tot parcursul tineretii lui peisajul cotidian pe care il vedea.
   Treptat s-a obisnuit cu noua sa familie: ceilalti detinuti erau fratii sai, iar paznicii reprezentau autoritatea familiala. Celula era locuinta lui si biblioteca inchisorii singurul sau subterfugiu. Cartile de aventuri il transportau dincolo de zidurile cenusii.
   Si a venit si ziua in care si-a terminat condamnarea, dar nimeni nu si-a amintit de ea, nici chiar el insusi. Au mai trecut inca trei ani si intr-o buna zi, un functionar si-a dat seama ca detinutul ramasese inchis inca trei ani, cand ar fi avut dreptul la libertate.
   Cand i s-a comunicat vestea s-a simtit ingrozit. S-a simtit in pielea goala in momentul in care portile inchisorii s-au inchis in urma lui. Dintr-odata, lumea exterioara - libertatea - i se parea o inchisoare uriasa.
   Toti suntem putin ca acest om: tanjim dupa libertate, dar suntem ingroziti sa dispunem de ea.
...

Dupa un anumit punct nu mai exista intoarcere. Acesta este punctul pe care trebuie sa-l atingi.

   Care este punctul de la care nu mai exista intoarcere? Este momentul crucial in care simtim ca am facut un pas definitiv, intr-un sens sau altul, pentru biografia noastra. Asemenea calatorului care, dupa o lunga asteptare, simte in sfarsit ca trenul se pune in miscare si lasa in urma lui toate cele bune si rele pe care le-a trait, existenta este o calatorie intr-un singur sens: inainte.
   Nu ne putem intoarce in trecut, dar il putem evoca in minte pentru a intelege drumurile pe care trebuie sa apucam. Ceea ce am facut bine ramane ca mostenire in urma noastra. Iar ceea ce am facut rau nu se mai poate desface. Praful timpului il va acoperi pana cand ii va sterge contururile.
   Singurul lucru pe care il avem este itinerariul vietii, o calatorie, din fericire, fara intoarcere, astfel ca suntem obligati sa luam decizii indraznete.
   Vom incheia aceasta calatorie prin aforismele kafkiene cu un citat lucid din Mae West, actrita al carei debut in cinematografie coincide cu sfarsitul vietii lui Kafka din 1924:
   "Se traieste o singura data, dar daca traiesti bine o singura data este suficient." ... "

fragmente din cartea "Kafka pentru deprimati" de Allan Percy