"... Sa vedem modul in care atitudinea activeaza celelalte mecanisme ale succesului:
• Increderea. Poti fi increzator in propriile forte si convingator daca nu esti optimist? Nu prea cred. O persoana sigura pe ea crede cu tarie in propriile abilitati si actioneaza asteptandu-se sa obtina succesul. Iar cei din jur vad si simt aceasta incredere. Negativismul atrage indoiala si nehotararea.
• Perseverenta. Cunoastem cu totii valoarea incercarilor repetate care conduc la atingerea unui obiectiv. De ce ai mai persevera daca nu ai crede ca, pe termen lung, vei reusi? Optimismul este calea catre perseverenta. Persoanele negativiste renunta dupa prima nereusita, considerand ca orice efort suplimentar este inutil.
• Rezilienta. Sa-ti revii, odata ce ai fost doborat - unul dintre cele mai importante principii ale succesului. Persoanele negativiste se cufunda si mai mult in pesimism daca lucrurile nu decurg conform planului. Persoanele optimiste trec doar printr-o faza trecatoare de frustrare... dupa care se concentreaza pe descoperirea oportunitatilor sau informatiilor utile generate de probleme. Am mai ajuns la concluzia ca persoanele cu adevarat pozitive nu fug din calea vietii, nu isi blestema zilele, nu se lamenteaza in permanenta ca destinul le-a nedreptatit. in schimb, considera ca totul se intampla cu un motiv. Aceasta abordare le ajuta sa treaca peste obstacole si sa se "lase in voia sortii".
• Curajul. Nu putem vorbi despre succes deplin fara curaj. Atunci cand ai convingerea ca poti realiza ceva, ai si curajul de a merge mai departe, chiar daca-ti este teama. Pe de alta parte, persoanele negativiste manifesta tendinta de a da inapoi din calea temerilor, sabotandu-si astfel potentialul.
• Entuziasmul si energia. Sa-mi arate cineva o persoana dinamica si optimista si eu ii voi arata o persoana energica si, foarte probabil, entuziasmata de ceea ce face. Oamenii de acest gen au o buna dispozitie contagioasa si compania lor iti ofera un sentiment placut. Despre cate din persoanele negativiste pe care le cunosti ai putea sa spui ca sunt energice si entuziaste? Cu cate dintre persoanele negativiste pe care le cunosti abia astepti sa te intalnesti... pentru ca prezenta lor iti da un tonus incredibil? Probabil cu niciuna. Negativitatea consuma energia, pe cand optimismul o stimuleaza.
• Sanatatea. Aici avem una din acele situatii pe care nu le poti aprecia la adevarata valoare decat dupa ce te-ai lovit de ele. Cu totii am suferit la un moment dat de diverse afectiuni din cauza stresului sau a negativitatii. Ei bine, pe la 20 de ani, pe cand atitudinea mea nu era una tocmai pozitiva, ma simteam epuizat si ma incercau diverse indispozitii. Dar, in momentul in care atitudinea mea s-a imbunatatit, sanatatea a urmat acelasi curs. Ajunsesem deodata sa arat si sa ma simt mai tanar. Aparent, celulele din organismul uman se trezesc efectiv la viata atunci cand esti optimist.
• Incurajarea altora. Pe masura ce incepi sa-ti descoperi si sa-ti folosesti adevaratul potential, devii tot mai constient de faptul ca fiecare individ este o forta. Ajungi sa ai incredere in capacitatile altora, iar ei observa acest lucru! Mai mult, o persoana optimista este un lider mult eficient. Cine si-ar dori sa urmeze pe cineva care nici macar nu crede in ceea ce face... sau care prevede un deznodamant sumbru? Nimeni.
• Recunostinta. Atunci cand dai dovada de pesimism, ai tendinta de a pune accent pe lucrurile care merg prost in viata ta, in loc sa te bucuri de frumusetea pe care o intalnesti la tot pasul. Pe masura ce devii mai optimist, incepi sa admiri aceasta frumusete si sa capeti un permanent sentiment de apreciere. Persoanele optimiste manifesta o mai mare recunostinta pentru toate lucrurile din jurul lor. Tot ele ajung sa inteleaga ca se simt mai implinite cand se bucura de ceea ce au, in loc sa se planga si sa caute vina in alta parte.
...
Gandeste-te la viata ta. Nu faci si tu greseala de a te gandi prea mult la acele 10 procente ce reprezinta lucrurile ce te nemultumesc... in loc sa pui accent pe cele 90 de procente ce reprezinta elementele pozitive? Nu spun ca ar trebui sa ignoram provocarile sau lucrurile pe care dorim sa le schimbam. Dar, daca am pune un mai mare accent pe cele 90 de procente care merg BINE, am avea o atitudine mai buna si am obtine rezultate mai bune.
Daca vorbim despre jobul tau, faci parte dintre cei care se concentreaza asupra aspectelor pozitive ale postului ocupat sau dintre aceia care se plang in permanenta de salariu si de colegi, ori de faptul ca a fost altcineva promovat in locul tau?
Cum e cu nevoile primare de subzistenta? Esti recunoscator in fiecare zi pentru mancarea pe care o ai pe masa, pentru hainele pe care le porti, pentru acoperisul de deasupra capului... sau traiesti cu impresia ca toate lucrurile acestea ti se cuvin?
Sa nu uitam de corpul tau si de sanatate. Cat de des te gandesti la ceea ce merge BINE in viata ta? Corpul tau este un miracol in sine, sa nu crezi altceva. Nu exista nimic "banal" legat de acesta sau de felul in care functioneaza zilnic. Albert Einstein a spus odata ca sunt doua moduri in care iti poti trai viata - unul este sa vezi totul ca pe ceva obisnuit... celalalt, sa vezi totul ca pe ceva miraculos. Majoritatea nu pun mare pret pe minunatia care este corpul uman. Nu vad nimic deosebit in aceasta creatie cu adevarat extraordinara.
Gandeste-te putin la urmatoarele lucruri: inima ta nu este mai mare decat pumnul si, cu toate astea, pompeaza sangele care circula prin tot corpul. Zilnic, inima pune in miscare aproximativ 7 500 de litri de sange si bate de aproximativ 100000 de ori. intr-o singura zi. intr-un an, se ajunge la 36500000 de batai. si, in majoritatea cazurilor, inima inregistreaza 36 500 000 de batai pe an, vreme de cateva decenii. Ia-ti un moment de ragaz pentru a constientiza proportiile acestui miracol. Ca sa nu mai spunem ca nu trebuie sa schimbi vreo piesa ori sa-ti lovesti ritmic pieptul pentru ca inima sa functioneze in continuare. Ea bate automat si pompeaza sangele prin tot corpul fara nici cel mai mic efort din partea ta.
Acum, gandeste-te la creierul tau. Creierul si maduva spinarii sunt formate din numeroase celule, printre care se numara si neuronii. Exista aproximativ 100 de miliarde de neuroni la nivelul creierului. 100 de miliarde! Neuronii sunt celule nervoase care transmit impulsuri inspre si dinspre creier, cu viteze de pana la 320 de kilometri pe ora. Uluitor, nu-i asa?
Si mai sunt urechile... ochii... ei bine, as putea vorbi o zi intreaga despre miracolul care este corpul tau si despre felul in care il tratezi ca pe ceva neinsemnat. Un ultim exemplu, pentru a finaliza.
Cand racesti si pret de cateva zile nu poti respira in voie, probabil ca le spui tuturor ca ai nasul infundat si nu te simti deloc bine. Dar, peste o saptamana, cand scapi de raceala si poti respira din nou in voie, probabil ca nu spui: "Astazi respir perfect! Acum ma pot bucura de oxigen dupa placul inimii!" Cum se face ca ti se pare normal sa te plangi de probleme de respiratie vreme de o saptamana... si sa nu te bucuri de faptul ca restul de 51 de saptamani din an esti sanatos si respiri excelent?
Nu-ti mai trata propriul trup ca pe ceva insignifiant. Apreciaza toate lucrurile care merg BINE! Esti o minune ambulanta si parte a unui univers uluitor. ..."
Fragment din cartea "Pregatit pentru succes" de Jeff Keller
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu