luni, 30 august 2010

Doamna Doctor Psiholog

Pentru ca sa nu imi mai spuna lumea Doamna Doctor Psiholog, (nu ca nu mi-ar placea, dar inca nu sunt doctor, si nu imi place sa primesc tiluri pe care nu le detin) am hotarat ca aceasta postare sa o dedic distinctiei intre titulaturile de Psiholog, Psihoterapeut si Doctor (ma refer la psihiatri pentru ca, cu ei suntem confundati deseori). Bun, sa vedem cum a ajuns fiecare din ei sa detina titlul in cauza.  

Psihologul este acea persoana care a absolvit o forma de invatamant superior, avand licenta in psihologie. Din pacate, fara o pregatire in plus fata de facultate, un psiholog nu poate sa faca multe sau sa ajute pe cineva. De aceea, absolventii de psihologie isi continua educatia fie cu un masterat intr-unul din domeniile aplicative ale psihologiei (psihologie organizationala, psihologie clinica, educationala, psihologia muncii, apararii, etc.), fie o formare (sau mai multe) intr-o psihoterapie (ericksoniana, cogntiv comportamentala, experientilala, psihodramatica, psihanalitica, adleriana, pozitiva...).  

Consilierul psihologic este psihologul care s-a specializat in consiliere psihologica (urmand un master) si are rolul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.

Psihoterapeutul poate fi psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie, iar scopul interventiei sale este de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale (ceea ce poate face si consilierul psihologic), de a modifica anumiti factori psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice.
 
Psihiatrul este persoana care a absolvit facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. Acesta are rolul de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa si de a recomanda o psihoterapie adecvata tulburarii. Multa lume confunda psihoterapeutul cu kinetoterapeutul sau fizioterapeutul, de aceea majoritatea psihoterapeutilor se recomanda ca fiind psihologi. Este mult mai aproape de ceea ce intelege sau stie tot omul.

Definitia de strada a psihologului fiind: "ala care se ocupa de cei care au probleme la masarda". :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu