marți, 5 aprilie 2011

Emotiile

"... Platon sustine ca mintea umana este impartita in trei parti: partea judecatilor, cea a dorintelor si cea a emotiilor.
Pentru Spinoza emotiile sunt strari specifice ale sufletului omenesc si au rolul de a-l ghida pe om intre ceea ce e bun sau rau pentru viata personala.
La Kant emotiile sunt ca niste lucruri care sunt lipite anumitor situatii de viata si care ofera individului motivele de a actiona dincolo de indatoririle firesti.

Emotiile au aparut si s-au dezvoltat ca semnale adaptative anuntand foarte devreme individul de aparitia unui pericol sau a unei oportunitati favorabile. Fara emotii individul nu ar fi putut supravietui fiind incapabil sa se orienteze si sa reactioneze rapid si dimensionat fata de provocarile din mediu.
...sunt reactii primare, automate si rapide care scapa de multe ori controlului rationa, dar care tind sa fie dimensionate stimulului care le-a declansat. Astfel, atunci cand un individ vede un pericol frica se declanseaza imediat, ceea ce-l ajuta sa isi foloseasca resursele personale de aparare sau atac, atat rationale (informatii, experienta anterioara, deliberarea si luarea deciziei corecte) cat si cele fizice, corporale (de la reactiile automate ca “pielea de gaina”, frison, pana la fuga sau pregatirea pentru confruntare si lupta). ...

... Se poate spune ca emotiile fac parte dintr-un complex biologic care este activat atunci cand o situatie declansatoare apare. Lantul evenimentelor se desfasoara dupa cum urmeaza: dupa stimulul declansator apare reactia emotionala adecvata, sa zicem ca dupa ce un individ te bruscheaza, apare reactia imediata emotionala de manie. Aproape instantaneu apare si reactia cognitiva, judecata prin care vei aprecia situatia, vei judeca daca a facut-o dinadins sau din gresala, vei solicita scuze sau vei aprecia daca trebuie sa lupti sau sa renunti. Concomitent apare si reactia corporala: mania parca ti-a pus un nod in gat sau din contra vocea e mai tare si strigi, sangele este in obraji si muschii sunt incordati, poate ai transpirat un pic in palma, poate inima iti bate mai repede.

Atat raspunsul cognitiv cat si cel corporal/biologic prezinta variatii mari in functie de sex, de la individ la individ sau la acelasi individ in functie de varsta. Dar exista si secventa inversa, de la gand la emotie, si inchipuie-ti ca un cunoscut iti povesteste despre alt cunoscut comun cum acela te-a vorbit de rau in fata superiorilor sau o altor oameni importanti pentru tine si cum deodata esti manios si palpiti in cautarea unei revanse sau pentru a pune cel putin lucrurile la punct. La fel ca inainte, vocea ti-e schimbata, bataile inimii si sangele parca pulseaza mai tare.

Foarte rar ai spune ca ramai rece sau daca ramai rece atunci inseamna ca evenimentul nu are nici o importanta pentru tine. Iata deci cum gandul, o informatie cognitiva apare ca element deeclansator al unei emotii. La fel o atingere corporala cu o fiinta iubita poate duce la aparitia de emotii si apoi reactii cognitive in consecinta. Se vede usor ca emotia este un sistem integrativ care inglobeaza reactii cognitive si biologice congruente, specifice pentru individul respectiv.

Sunt indivizi care exprima usor emotiile, lasa usor observabile emotiile proprii si spunem despre ei ca “se tradeaza”, sau altii care nu lasa sa se vada nimic, si lumea spune despre ei ca sunt “periculosi” sau “inchisi” in sensul ca nu sti la ce sa te astepti. Ei bine, acest lucru este foarte important de subliniat, anume expresia emotionala este si un fel de semnalizare pentru ceilalti: tu esti nervos, tu te simti atins, umilit, tu esti gata de lupta, etc. ...

......................................

Emotiile secundare sunt rusinea ca ai fost nervos si inadecvat dar si mania ca ai fost manios, sentimentul de vina ca ai jignit pe altii la manie sau ca te-ai batut, grija, dezgustul si alte emotii care pot aparea dupa ce prima emotie a trecut. Tot de emotiile secundare tin si gandurile automate care apar dincolo de controlul nostru cand o emotie primara apare; de ex. cand vad seful sau profesorul automat apar ganduri ca nu o sa reusesc, ca nu sunt bun, ca sunt un ratat, cu emotiile insotitoare. Emotiile secudare pot dirija felul cum vei simti si actiona in viitor sau din contra, unii oameni invata total “pe dos”, devenind mai emotionali, mai reactivi, tocmai pentru a preveni sentimentele de vinovatie, de jena, de grija, sentimente pe care le poarta mai greu decat mania si razbunarea. Uneori emotiile secundare sunt asa de puternice si antreneaza asa de mult complexul reactional emotivo-cognitiv ca individul nu isi mai aminteste emotiile primare care le-au declansat si totul se amplifica ca se sa ajunga la o explozie de manie sau din contra la confuzie emotionala ce poate duce la un gest suicidar. ...

Prin functia adaptativa a emotiilor incercate de tine, prin ele tu devi atent, receptiv si deschizi capacitatea de a intelege situatiile pe care le traiesti. Si corolarul acestei afirmatii ar fi, cu cat emotiile tale vor fi mai putin adecvate situatiilor pe care le traiesti,in sensul amplitudinii, duratei sau adecvarii lor, cu atat vei fi mai confuz si mai incordat in lumea din jurul tau."

Radu Vrasti - Scrisoare catre prietenul meu drag - Ce sunt emotiile, ep 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu