marți, 22 martie 2011

Sindromul burn out

Stres cronic, epuizare totala = sindrom burn out

Se dezvolta treptat si apare datorita suprasolicitarii la locul de munca. De multe ori avem tendinta sa ne inhamam la prea multe lucruri din dorinta de a avea cat mai multi bani. Nu ne mai gandim la nevoile personale sufletesti si trupesti pentru ca, evident nu mai avem timp.

Devenim o masina de muncit si nu constientizam ca la un moment dat vine o vreme in care organismul nostru cedeaza.

Incepem sa nu mai dam randament, sa nu ne mai putem focusa pe ce avem de facut, sa nu mai putem dormi noaptea desi suntem rupti de oboseala, sa nu mai avem chef de nimic. Simtim o epuizare fizica si psihica cauzata de implicarea pe termen lung in situatii care ne solicita emotional. Desi muncim din greu rezultatele nu sunt favorabile, suntem lipsiti de viziune, de speranta, disperati, cinici si furiosi pe ceilalti.

Ceea ce inseamna ca ne-am ars complet. Daca am ajuns in situatia asta si putem constientiza, ATUNCI A VENIT VREMEA SA NE REINVENTAM.

Ideal ar fi sa incepem prin a ne lua un concediul lung, cat mai departe de casa, intr-un loc preferat in care ne simtim bine, ne putem relaxa, fara iPhon, iPad, Laptop, tv...

Dupa care ar fi bine sa ne facem un plan de munca pe care sa il respectam. Ne stabilim asteptari realiste, acceptam faptul ca putem munci organizat (nu haotic) planificandu-ne timpul de lucru in asa fel incat sa ne incadram in cele 8 ore de program, ne respectam ora de masa, facem in asa fel incat sa nu fie cazul sa lucram si in weekend, gandim pozitiv si realist, ne reluam viata sociala si ne petrecem timpul liber intr-un mod constructiv, recreativ.

NU ESTE USOR, DAR MERITA EFORTUL!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu