marți, 26 iulie 2011

Chinurile lui Tantal

Tantal este regele legendar al Lydiei (stat aflat in vestul Asiei mici, sec XII i.Hr. unde acum este Anatolia) fiul lui Zeus si al nimfei Pluto. Este iubit de catre zei si de aceea participa la mesele olimpienilor. Insa, fura ambrozia (hrana aromata a zeilor despre care se credea ca da nemurire si tinerete vesnica) si o imparte muritorilor si mai mult decat atat le destainuie secretele zeilor. Ocazie cu care atrage maina zeilor care il condamna sa fie vesnic chinuit de foame si de sete in Infern.

Unele povesti spun ca supliciul lui consta in:

- cufundat in apa pana la gat in asa fel incat sa nu poata sa ia nici macar o inghititura si deasupra capului ii erau atarnate crengi bogat incarcate cu fructe, care mai de care mai atragatoare care se ridicau pana la cer in momentul in care intentiona sa le culeaga, in plus, deasupra lui era suspendat un bolovan mare care ameninta sa se prabuseasca peste el in orice moment, fiind astfel supus la FRICA ETERNA;

- altele spun cum ca supliciul ar fi constat in condamnarea de a ramane pentru totdeauna suspendat in gol, legat de maini si atarnat de o stanca, iar deasupra capului are o piatra imensa fierbinte care sta sa cada in orice clipa.

De aici ia nastere expresia "chinurile lui Tantal" expresie care se poate asocia persoanei care nu se bucura de ce are, sau isi vede dorintele spulberate inainte de implinire.

Mai putem spune ca este "tantalic/a/i/e" chinul care este provocat de imposibilitatea satisfacerii unor necesitati vitale; suferinta, nevoia provocata de dorinta care nu poate fi implinita. Zbaterea zadarnica pentru atingerea unui tel.

Surse: http://dexonline.ro/definitie/tantalwww.exodus.ro/~johnny/grecorom/t.html; http://www.scritube.com/literatura-romana/gramatica/DICTIONAR-DE-MITOLOGIE-GREACA-1947241714.php; Rainette Frantz - "The dreamer and the dream"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu