miercuri, 21 decembrie 2011

Despre respiratie

Am primit astazi in dar de la Mos Craciun o carte care se numeste Spiritualitatea corpului, scrisa de Alexander Lowen, carte pe care am reusit sa o citesc partial si din care vreau sa citez cateva lucruri importante despre respiratie.


"... Toti stim ca respiratia aduce organismului oxigenul necesar pentru intretinerea "focurilor" metabolismului. Din pacate, corpul nu poate inmagazina oxigenul in cantitate suficienta pentru a impiedica moartea in cazurile in care respiratia se opreste in timpul mai multor minute. (Este posibil in schimb sa supravietuiesti fara apa in timpul mai multor zile si fara hrana mai multe luni). Dar a respira nu e numai o operatie mecanica. Este un aspect al ritmului fundamental de expansiune si de contractie a corpului, care-si gaseste expresia in batalie inimii.


Mai mult, respiratia este o expresie a spiritualitatii corpului. In Biblie, este stabilit ca pentru a crea Omul: "Dumnezeu a luat o bucata de pamant si i-a insuflat prin narile sale o rasuflare de viata si astfel Omul a devenit o fiinta vie".


Ideea ca aerul contine forte esentiale in viata este de asemnea un element important in filozofia hindusa; ea se numeste prana. Aerul este o forta cu adevarat vitala care are puterea de a face sa dea foc unei substante inerte cum e lemnul. El poseda aceasta proprietate organismului viu.


Respiratia este in relatie directa cu starea de excitare a corpului. Atunci cand suntem calmi si destinsi, respiratia noastra este lenta si usoara. Intr-o stare de puternica emotie, respiratia devine mai rapida si intensa. Atunci cand ne e frica, inspiram violent si ne retinem respiratia. Atunci cand suntem incordati respiratia devine superficiala. Invers este de asemenea adevarat. O respiratie mai profunda serveste la relaxarea corpului. ...

Este important sa fii atent la respiratie, sa remarci daca respiri pe gura sau pe nas, sau daca iti retii respiratia. A suspina este un indicator serios, caci reprezinta manifestarea inconstienta a retinerii suflului. Respiratia normala este un fenomen auzibil care devine mai mult in timpul somnului. Persoana care respira intr-un mod inauzibil isi inhiba puternic respiratia. Contrar suspinului care antreneaza o iesire de aer, cascatul antreneaza o intrare de aer. Semn al oboselii sau al atipirii, el se produce cand o persoana are nevoie sa-si refaca plinul de energie. Cascatul este si semn de plictiseala. Cand o situatie este excitanta si stimulanta, respiratia noastra este puternica si energia noastra creste.  ...   

Respiratia profunda face sa intervina cavitatea abdominala inferioara care se umfla la inspiratie si se dezumfla la expiratie. ... in realitate aerul nu intra niciodata in cavitatea abdominala; in acelasi timp cand respiram profund, expansiunea cavitatii abdominale inferioare permite plamanilor sa se umfle mai usor si mai plin. Cum aceasta miscare face posibila o mai mare expansiune a plamanilor, respiratia este deodata mai usoara si mai ampla. ...

In respiratia superficiala, miscarile respiratorii sunt limitate la torace si la zona diafragmei. Miscarile diafragmei catre jos este restransa, antrenand obligatoriu expansiunea plamanilor catre exterior. Aceasta creaza o tensiune in corp, pentru ca expansiunea cutiei toracice, rigida, cere efort mai mare ca expansiunea cavitatii abdominale. Este permis de a intreba de ce acesta este modul respiratiei cel mai raspandit, in masura in care cere mai mult effort si lasa sa intre mai putin oxigen. Raspunsul la aceasta intrebare rezida in intelegerea raportului existent intre respiratie si senzatie.

A respira profund semnifica a resimti profund. Daca noi respiram profund, pana in cavitatea abdominala, aceasta zona prinde viata. Nerespirand profund, noi suprimam sentimente sau senzatii care sunt in legatura cu abdomenul. Unul din aceste sentimente este suferinta pentru ca abdomenul participa la "lacrimi profunde". Noi denumim astfel de lacrimi "lacrimi abdominale". Lacrimile abdominale ating o profunzime in suferinta care, intr-un mare numar de cazuri, ating disperarea. Foarte devreme in viata lor, copiii invata ca aducand inauntru burta si strangand-o, pot pune capat sentimentelor neplacute de suferinta si durere.
 

Daca aveti tendinta sa nu va exprimati sentimentele voastre, daca aveti probleme in a plange, este foarte probabil ca aveti probleme de respiratie. Daca va retineti sentimentele voastre, va retineti aerul si pieptul va fi in mod sigur prea umflat. Femeile sunt mai libere ca barbatii in exprimarea sentimentelor lor - ele pot plange mai usor - si, in consecinta respiratia lor e mai libera; ele sufera mai putine infarcturi si traiesc mai mult timp. Nu vreau sa spun ca ele nu au probleme emotionale sau ca respiratia lor este perfect naturala. Femeile care se modeleaza pe valori masculine cum ar fi fermitatea, duritatea, eficacitatea si controlul sentimentelor lor sunt de la fel de vulnerabile ca barbatii si pot de asemenea sa aiba piepturile prea umflate.

Exista puternice sanse ca fumatorii de ambe sexe sa sufere in mod egal de aceasta. A fuma da impresia de a respira fara sa se introduca mult oxigen in corp, oxigen care ar putea pune in miscare sentimente dureroase. 

In interesul sanatatii, este important ca noi sa fim constienti de modul nostru de respiratie. ..."

Multumesc inca o data Mos Craciun pentru minunatul dar :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu