joi, 30 septembrie 2010

Care sunt de fapt copiii scapati din mana?

asa le spunea invatatoarea fiicei mele, copiilor care in clasele 1 - 4 aveau cheia de gat. Imi era frica ca sa nu fie si fiica mea etichetata, pentru ca nu era tocmai bine ca doamna sa ii spuna asa copilului tau. Dadea rau la imaginea de clasa, la notare, ca sa nu mai spun de imaginea de sine a copilului. Si faptul ca ma chema de fiecare data la scoala ca sa imi spuna nu stiu ce fleac in fata clasei, care pentru ea era strigator la cer, iar eu cu greu reuseam sa imi inghit rasul din cauza penibilului. Dar... inevitabilul s-a produs. I s-a pus si Sarei eticheta, insa nu a fost bai, ca pentru scoala vietii s-a dovedit a fi buna, doamna. Pentru ca studiindu-mi copilul si evolutia lui in raport cu colegii de clasa (stiind care este scapat din mana si care nu), ma decar pana in prezent multumita. Insa nu asta vroiam sa punctez. Ci faptul ca, acei copii scapati din mana la vremea aceea, care veneau acasa de la scoala si isi pregateau masa, apoi fugeau la joaca si isi minteau parintii ca sunt la studiu, intrau inaintea parintelui acasa si bagau la teme pe sub pat sau sub plapuma, fara exceptie, acum sunt mult mai responsabili si "trecuti prin viata", unsi cu multe alifii, daca pot sa spun asa. Pe cand cei care au venit pana in clasa a 5-a, unii chiar a 6-a (pentru ca nu au avut de ales) cu mama sau tata de mana pana in curtea scolii, in clasa a 7-a cand, probabil parintii (egoistii de ei) au hotarat sa taie cordonul ombilical, copii s-au vazut in sfarsit liberi si au inceput sa recupereze REPEDE timpul pierdut. Si anume, sa experimenteze fumatul (tutun si ce mai cade), sexul, chiulit de la scoala, mintit parintii (parinti care probabil baga mana in foc ca fiica este la scoala si nici in visele lor cele mai rele nu gandesc ca fumeaza sau ca s-a sarutat cu vre-un baiat, pe cand ei au trecut la sex si au experimentat deja sarutul intre fete, uau). La numai 13 ani!
Pam pam!!!
Deci, in concluzie, copilul are nevoie sa fie independent. Sa il lasam sa manance singur, chiar daca se murdareste si murdareste covorul; sa nu ii spunem tu nu poti, lasa ca fac eu, ci sa il lasam sa alfe si sa ii oferim ajutorul subtil; sa ii punem cat mai putine interdictii si cand o facem sa avem grija sa fim delicati; sa il lasam sa isi satisfaca curiozitatile; sa il lasam sa traverseze strada; sa se impiedice; sa cada; sa faca buba; sa vada pe pielea lui ce e bine si ce e rau; sa ii facem  educatie sexuala din timp; sa ii raspundem la intrebarile jenante chiar daca uneori credem ca este prea devreme sa stie anumite lucruri; sa ii explicam care sunt pericolele fumatului, consumului de alcool si droguri; sa il lasam sa socializeze chiar si cu copii pe care noi ii consideram nedemni de nasul copilului nostru; sa cream o relatie de prietenie si sinceritate reciproca. Relatie care se creaza din frageda pruncie.

Acesta nu este un pamflet, este pura realitate!

marți, 28 septembrie 2010

Un nou grup de formare in Psihoterapie Ericksoniana

Au inceput inscrierile!!!
Numarul de locuri este limitat!
“Grup de formare in hipnoza clinica”in BUCURESTI
Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana in colaborare cu SCPP Jardan si ION-RADULESCU, organizeaza in Bucuresti grup de formare in Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana
Cursul este destinat absolventilor de psihologie, asistenta sociala, psihopedagogie speciala si medicina. Este structurat pe 4 module a cite 60 ore fiecare modul. Intalnirile se vor desfasura in timpul weekendurilor, o data la 2 luni. Se vor lucra cate 15 ore pe weekend. Programul este stabilit de comun acord intre cursanti si formatori!
Programul de formare corespunde normelor FRP & APR.
FORMATORI sunt : Jeno-Laszlo Vargha psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP, Vicepresedinte - Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana si Krisztina Gabriela Szabo psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP.
Cursul este acreditat de Federatia Romana de Psihoterapie (FRP), iar la sfarsitul formarii de baza ( dupa aproximativ 2 ani in functie de frecventa intilnirilor) cursantii vor primi din partea FRP certificatul de practica a psihoterapiei in supervizare.

Pretul cursului este de 6 euro/ora, 90 euro/ weekend.
Pentru inscriere puteti trimitete prin email o copie dupa diploma de licenta si dovada achitarii taxei de 100 lei in contul SCPP Jardan si Ion-Radulescu: RO27RNCB0069115848160001 deschis la BCR LIBERTATII; CUI : 26468707.
Taxa perceputa este pentru a va asigura locul in grup si se va considera ca un avans din primul curs.
Cursurile se vor desfasura in Sala de conferinte Europa : Strada Justitiei nr 54 , sector 4. (www.salaeuropa.ro )
Pentru mai multe detalii ne puteti scrie la programari.psihologice@gmail.com sau ne puteti telefona la 0732 555 445 .

Tematica cursului:
 
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 1
( 4* 15 ore la sfarsit de saptamana )
Tehnici de sugestibilitate hipnotica
Metode de inductie hipnotica
Tehnici de aprofundare
Scenarii hipnoterapeutice

Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 2
( 4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Metode de inductie
Scenarii hipnoterapeutice  

Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 3
(4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Elemente de strategie hipno si  psihoterapeutica in abordarea
problemelor clinice: anxietate, depresie, durere, tulburari de somatizare, etc.

Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 4
(4 * 15 ore la sfarsit de saptamana) 
Abordarea psihoterapeutica eclectica;
Utilizarea tehnicilor provenind din: terapia cognitiv comportamentala,
terapia familiei, terapia centrata pe obiective si solutii, Programare Neuro-Lingvistica etc.

miercuri, 22 septembrie 2010

Cinci rani ale sufletului

fugar, dependent, masochist, dominator si rigid sunt mastile pe care ni le punem in urma ranilor pe care le suferim de la nastere. Aceste masti corespund ranilor de: respingere pentru fugar, abandon pentru dependent, umilire pentru masochist, tradare pentru dominator, nedreptate pentru rigid, spune Lise Bourbeau in cartea sa intitulata "Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine".

"... Ceea ce sunem si ceea ce facem ar trebui sa fie sursa fericirii noastre si nu complimentele, graditudinea, recunoasterea sau sustinerea pe care le primi de la ceilalti.
   Sa nu uitam mai ales cat de mult ne poate pacali propriul ego pentru a nu deveni constienti de ranile noastre. Ego-ul este convins ca daca devenim constienti de ranile noastre si le eliminam, el nu va mai fi protejat si va suferi din cauza asta. In continuare mentionez modalitatea in care fiecare tip de caracter se lasa indus in eroare de catre propriul sau ego.
  • fugaul se convinge ca se ocupa foarte bine de el insusi si de ceilalti pentru a nu mai simti diversele tipuri de respingere traite;
  • dependentului ii place sa para independent si sa spuna, celor care vor sa-l asculte, cat de bine se simte el singur si ca nu are nevoie de nimeni;
  • masochistul se convinge pe sine ca tot ceea ce face pentru ceilalti ii face lui personal foarte multa placere si ca facad acest lucru are grija si de nevoile lui. Este foarte abil in a-si spune si a gandi ca totul merge bine si in a gasi scuze pentru situatiile si persoanele care l-au umilit;
  • dominatorul este convins ca el nu minte niciodata, ca isi tine intotdeauna cuvantul dat si ca lui nu ii este frica de nimeni;
  • rigidului ii place sa spuna oricui cat este el de corect, ca viata lui este perfecta si ii place de asemenea sa creada ca are multi prieteni care il iubesc asa cum este.
........
Va reamintesc ca a iubi neconditionat, inseamna a accepta ceva chiar daca nu suntem de acord si chiar daca nu intelegem sensul anumitor situatii. ..."

Cinc rani ale sufletului - de Lise Bourbeau este o carte interesanta, pe care o recomand cu drag celor care vor sa isi descopere ranile, sa le iubeasca si sa si le accepte neconditionat.

miercuri, 15 septembrie 2010

Fenomenul downshifting sau "dincolo" de top management

"Aurora Liiceanu Ph.D - Institutul National de Criminologie. Interviu realizat de Eugen Dumbrava Despre noi se spune ca sintem o societate de supravietuire, o societate premoderna, ca avem comportamente de ev mediu, ca la noi violenta este mare, dar are expresii nemoderne sau premoderne. Nu ma refer la cruzime, ci la modul in care operezi sau treci la act. In ceea ce priveste fenomenul de downshifting, nu cred ca a aparut inca la noi. De ce nu cred? Downshifting-ul se refera la etica muncii, la valorile individului si felul in care el isi bugeteaza ca timp viata si la sensul pe care il da vietii in raport cu motivatiile lui, cu aspiratiile lui.

Downshifting-ul s-a nascut din acest refuz al societatii occidentale (care de fapt este o expresie postmaterialista) de a nu te inregimenta, a deveni sclavul valorilor materiale si de ati consuma toata existenta alergind dupa bani, dupa o pozitie ierarhica. Din punct de vedere psihologic, inteleg ca downshifting-ul inseamna renuntarea la motivatia extrinseca si axarea pe motivatia intrinseca, acel refuz de a intra intr-o anume inregimentare (prin dresaj), refuzul pozitiei, refuzul salariilor mari etc. Ideea de baza este ca, de fapt, calitatea vietii individului, care este data nu de felul in care se pozitioneaza el din punct de vedere material - nu iti trebuie atit de multi bani ca sa poti sa fi fericit, multumit in viata - ci de faptul ca poti profita, sa zicem inteligent, de timpul pe care il ai de trait, astfel incit sa nu devii un sclav al muncii. Prin urmare, e vorba de o etica a muncii."

duminică, 12 septembrie 2010

Puterea extraordinara a subconstientului tau

de mult o prietena de a mea mi-a împrumutat o carte care se numeşte ca titlul postarii, autorul ei fiind Joseph Murphy. A stat în teancul de cărţi necitite pană aseară, cand o sete nebună de citit ceva uşor si care sa îmi confirme anumite teorii m-a trimis către ea . :)) Usor de citit si pe intelesul tuturor, aceasta carte isi propune sa explice modul in care este bine ca omul sa gandeasca. Autorul prezinta tehnici adecvate care ii permit cititorului sa se conecteze la inconstient. Am sa dau cateva citate si daca starnesc vre-un interes... click.
  • "Subconstientul nu doarme niciodata si nici nu se odihneste, fiind mereu activ"
  • "Esti asemenea unui căpitan ce-şi conduce vaporul. Trebuie să dai ordine potrivite (sugestii şi imagini mentale) subconştientului care controlează şi guvernează toate experienţele vieţii tale."
  • "Subconştientul controlează toate procesele vitale din corp şi cunoaşte răspunsul la orice întrebare."
  • "Orice frustrare are drept cauză o dorinţă nesatisfăcută. Dacă vei permite gîndurilor să se oprească asupra obstacolelor şi asupra dificultăţilor, atunci subconştientul va fi blocat, neputînd să acţioneze spre binele tau."
  • "Orice boală porneşte din minte. Nimic nu se manifestă în corp fără să aibă deja un prototip mental corespunzător."
  • "Aproape orice simptom de boală poate fi provocat prin sugestie hipnotică. Aceasta demonstrează marea putere a gîndului."
  • "Activitatea subconştientului este orientată mereu către viaţă. Datoria voastră este aceea de a vă controla mentalul conştient. Hrăniţi-l numai cu gînduri armonioase, pure şi benefice. Subconştientul va reacţiona totdeauna la ceea ce obişnuiţi să gîndiţi."
  • "Gelozia, neîncrederea, anxietatea, toate acestea afectează nervii şi glandele, provocînd tot felul de suferinţe mentale şi fizice."
  • "Dacă acceptaţi o anumită sugestie în timp ce sunteţi într-o stare de relaxare profundă, aceasta pătrunde în subconştient şi va deveni realitate."
  • "Încetaţi să tot cereţi fără a da nimic în schimb, căci nici un lucru nu este gratuit. Pentru a primi trebuie să oferiţi... "
  • "Succesul înseamnă să reuşeşti în tot ceea ce ţi-ai propus. Dacă veţi fi calmi, fericiţi, mulţumiţi şi veţi face mereu ceea ce vă place, veţi dobîndi cu siguranţă succesul deplin în viaţă."
  • Subconştientul controlează toate funcţiile vitale şi vindecă orice boală. Împăcaţi-vă cu voi înşivă, iertaţi pe toţi cei care au greşit; vindecarea se va produce cu mult mai repede."
  • "Noaptea e un sfetnic bun. Înainte de a adormi, invocaţi protecţia subconştientului. Cereţi răspuns la întrebarea care vă frămîntă, apoi fiţi receptivi pentru a înţelege răspunsul."
  • "Ura şi resentimentele sunt o adevărată otravă mentală. Nu doriţi răul nimănui, căci altfel vă veţi face singuri rău. Sunteţi adevăratul creator al destinului vostru, iar gîndurile vă sunt uneltele cu care construiţi acest destin."
  • "Urmăriţi să vă echilibraţi din punct de vedere emoţional, ca să nu vă mai afecteze cuvintele sau acţiunile celorlalţi. Fiecare are dreptul să aibă o părere, aşa cum şi voi aveţi dreptul să nu o luaţi în seamă. Nu trebuie, însă, să răniţi pe nimeni, prin dezaprobarea voastră."
  • "Sentimentul de vinovăţie este neîntemeiat, căci nimeni nu doreşte să vă pedepsească. Prin propriile gînduri distructive pe care le întreţineţi permanent, vă faceţi un mare rău vouă înşivă. "
  • "Dacă cineva vă critică şi vă daţi seama că are dreptate, bucuraţi-vă şi fiţi recunoscători, pentru că v-a dat posibilitatea să vă reparaţi greşelile."
  • "Frica normală face parte din instinctul de conservare. Frica patologică este, în schimb, foarte periculoasă şi reprezintă rezultatul gîndurilor negre, a oboseli şi a imaginaţiei necontrolate."
In mare cam atat mi-a atras atentia, dar asta nu inseamna ca nu mi-au scapat multe intelepciuni. Nu pot fi intru totul de acord cu domnul Joseph Murphy, dar asta ramane intre mine si domnia sa :))

luni, 6 septembrie 2010

Romanii si pastilele

suntem o tara de oameni dependenti de pastile. Pentru orice mica afectiune luam o pastila. "Au", "ma doare capul", "am o migrena", "sa iau repede o pastila". Sau daca te plangi cuiva ca te doare capul iti spune: "- ia o pastila!", sau "ai luat ceva ca sa iti treaca?" sau "hai ca iti dau eu ceva de cap". Putini se gandesc ca durerea de cap poate fi provocata de foame (de exemplu) sau organismul are nevoie de hidratare si acesta este semnalul de alarma prin care ne atentioneaza sa bem apa, sau suntem obositi si avem nevoie de cateva minute de relaxare, sau am stat prea mult in fata monitorului si este cazul sa luam o pauza... Sau nu am dormit azi noapte, asta seara o sa iau un calmant, ca mi-a zis mie cineva ca nu creaza dependenta daca iei o pastila cand si cand si, daca stau cu folia de xanax in geanta este bine... ca ma salveaza de insomnii sau de situatiile in care nu fac fata stresului si am nevoie sa fiu calm. Si... nu numai atat. Stim ce pastile sa ne cumparam. Dar nu numai pentru dureri de cap si de masele sau de insomnii ci si pentru viroze, infectii sau alte complicatii. Dam si consultatii, gratis si fara sa avem vreo calificare. Pentru ca am luat noi o pastila care ne-a facut bine, si... de ce sa nu o recomandam si vecinului. Ca sa facem o fapta buna si apoi sa putem spune: "eu ti-am zis sa iei pastila aia, si vezi ce bine ti-a facut..." sau: "daca nu eram eu, si acum ..." Mi-a zis mie cineva ca a auzit de la o colega ca "PASTILA" face bine la mancarimi si ... dam fuga la farmacie sa o cumparam. Fara sa timem cont de ce contine acea pastila, daca avem alergie la vre unul din componentele ei, daca organismul nostru o tolereaza sau daca pur si simplu este compatibila cu afectiunea pe care incercam sa o tratam "dupa ureche". Nu ne punem problema ca pastilele luate din auzite ne pot face rau. Nici ca o pastila luata fara recomandarea medicului ar putea sa ne de-a organismult total peste cap. Si... nu incercam sa scapam de obiceiul asta, in ruptul capului. Ca de, ne pricepem la toate... si nu tre sa fii doctor ca sa iei sau sa recomanzi o pastila. :(