sâmbătă, 9 martie 2013

Nimeni nu te cunoaste si nu te intelege cu adevarat


  'NICI UN OM NU-L POATE INTELEGE CU ADEVARAT PE ALTUL Sl NIMENI NU-I POATE ASIGURA ALTCUIVA FERICIREA. Graham Greene


   Fericirea ta depinde doar de tine. Nimeni nu poate si nici nu trebuie sa te cunoasca pe deplin. Autocunoasterea si intelegerea propriei fiinte este cheia spre increderea in sine. Este dreptul, responsabilitatea si privilegiul tau sa iei decizii in ceea ce te priveste. Tu hotarasti la ce spui da si la ce spui nu.

   Ai incredere in vocea ta interioara - poti oricand sa apelezi la propria intuitie. Nu fac greseli decat atunci cand nu am suficienta incredere in mine cat sa ascult ce cred cu adevarat.

   Hotaraste ce-i mai bun pentru tine, cantarind toate circumstantele, incearca sa nu-i obligi pe cei apropiati sa-ti inteleaga sentimentele. Majoritatea oamenilor vor ca prietenii si iubitii sa-i "inteleaga", ceea ce ii impovareaza pe cei dragi. Nu e drept fata de acestia. Viata ta emotionala este complexa si intr-o continua schimbare. E mai bine sa le dai celorlalti posibilitatea sa te iubeasca asa cum esti, fara sa ai asteptari nerealiste privind capacitatea lor de a te intelege. Nimeni altcineva nu poate fi in pielea ta. Nimeni nu intelege cum este sa fii tu. Nu astepta asta de la altii. Daca o faci, vei fi dezamagita. Cand ai momente de disperare, nu te intelege nimeni pe deplin. Nimeni nu poate. Nu cere de la nimeni mai mult decat poate oferi. Asteptarile nerealiste ca altcineva sa stie ce simti pot duce la insingurare, izolare si ruperea relatiilor cu ceilalti.

   Continua sa adancesti cunoasterea de sine. Tu iti cunosti propriul drum. Fii convinsa ca vei sti ce e bine si ce e rau pentru tine atunci cand va veni momentul sa faci o alegere. Chiar si in clipele de triumf, in cele mai bune momente, cei din jur nu vor sti prin ce ai trecut ca sa ajungi acolo. Afla ce stii tu, ce intelegi tu si simte-te binecuvantata.

   Ascula-ti propriile sfaturi bune. Felicita-te singura. Sa traiesti este un act de curaj. Nu este treaba altora, ci numai a ta sa iti traiesti viata. Reciproca este valabila: nici tu nu ii poti intelege cu adevarat pe ceilalti. Ascula-le confesiunile atunci cand isi deschid sufletul in fata ta. Pretuieste clipele de intimitate alaturi de ei. ti-au incredintat cele mai adanci taine ale lor.

   Cauta sa afli lucruri de la ceilalti, dar nu cere prea multe sfaturi. Foloseste-ti propria busola interioara. Fiecare are drumul lui propriu, ritmul propriu, fiecare se afla intr-o etapa diferita a propriei calatorii. Viata iubitului nostru este separata de a noastra. Daca unul din noi se sprijina prea mult pe celalalt, ne putem prabusi amandoi. Odata ce am devenit adulti, suntem pe picioarele noastre. Fa ceea ce trebuie sa faci. Tu esti stapanul si arhitectul fiecarei decizii pe care o iei. Privilegiul autonomiei aduce cu sine si responsabilitati.

   Sfantul Francisc din Assisi ne invata sa nu incercam sa ne facem intelesi, ci sa intelegem. Fii intelegatoare cu ceilalti pe masura ce evoluezi si devii din ce in ce mai constienta de propria adancime sufleteasca. Esti pe picioarele tale..
   Ai tot ce ai nevoie pentru ca potentialul tau sa se implineasca, pentru a dobandi cunoasterea de sine si a te schimba. Resursele tale interioare sporesc in fiecare zi. Ai in tine seminte care vor prinde radacini puternice in viata. Cultiva-te. Nu e treaba altcuiva sa te cunoasca sau sa te inteleaga. Accepta acest adevar si impaca-te cu el.

   VREAU CA, PRIN CUNOASTEREA DE SINE, SA-I INTELEG PE CEILALTI. VREAU SA FIU TOT CE SUNT CAPABIL/A SA DEVIN. Katherine Mansfield"

Fragmet din cartea "Sfaturi pentru fiica mea" de Alexandra Stoddard

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu