sâmbătă, 23 iunie 2012

Fericirea inseamna aici si acum


"... Nu ceea ce ni se intampla in viata ne determina fericirea ci mai degraba modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla. Asadar, perceptia noastra, punctul nostru de vedere sunt acele lucruri care ne fac fericiti sau nefericiti. Cu alte cuvinte Fericirea este Subiectiva.
... noi suntem cei care detinem controlul asupra mintii noastre, asupra fericirii noastre. Noi hotaram, indiferent de circumstante, chiar daca suntem pusi intr-o situatie limita (critica), daca vrem sa iesim cu bine adica sa fim fericiti sau sa fim nefericiti, complacandu-ne in negativism. Totul tine de controlul asupra mintii noastre!
   Nu spun ca intotdeauna este usor sa fii fericit. Poate fi una dintre cele mai mari provocari ale vietii noastre, care va necesita toata determinarea, perseverenta si auto-disciplina pentru a ne atinge telul. A fi matur inseamna sa iti asumi responsabilitatea pentru propria-ti fericire si sa alegi sa te concentrezi pe ceea ce ai si nu pe ceea ce nu ai.
   Noi ne alegem starea de spirit care ne determina starea de fericire sau de nefericire.
  Noi detinem controlul asupra fericirii noastre si numai noi decidem ceea ce gandim. Nimeni altcineva nu ne poate pune ganduri in minte, asadar pentru a fi fericiti trebuie sa ne concentram pe ganduri pozitive. Cunoscand acest lucru, totusi cat de des facem insa contrariul?
   Cat de des ignoram complimentele primite sau remarcile rautacioase, lasand mult timp sa treaca? Daca permiti unei intamplari nefericite, experiente nereusite sau unei vorbe rele sa te macine, sa iti ocupe gandurile, tu vei suferi consecintele.
... nu cred ca se poate spune despre fericire ca poti fi - atat de fericit. Esti ori fericit ori nefericit. Surprinzator raspunsul lor era asemanator cu al meu. Satui de atatea batai de cap, mizerii, nefericire, singuratate, intr-un final au decis "sa schimbe lucrurile si sa le transforme in ceva pozitiv."
   Traind mai mult in era tehnologiei si in lumea virtuala ne-am distantat de lumea reala si de ceea ce ne reprezinta de fapt, de substanta vietii.
... Nevoia de perfectiune si dorinta de pace interioara in acelasi timp creeaza un conflict interior. Oricand ne atasam de un lucru pe care il dorim rezolvat numai intr-un anumit mod, adica mai bine decat este deja, sigur ne indreptam spre esec, catre o lupta pierduta din start.
   In loc sa fim multumiti si recunoscatori pentru ceea ce avem, ne concentram pe un lucru care ni se pare noua ca e gresit si ne folosim toata atentia, toata energia pentru a-l rezolva. Cand nu ne pasa deloc de niciun lucru gresit sau situatie gresita, pentru noi inseamna ca suntem nesatisfacuti, nemultumiti.
   Fie ca este vorba despre imperfectiunile noastre - un dulap dezordonat, o zgarietura pe masina, o realizare imperfecta, cateva kilograme in plus la silueta, sau ca este vorba despre imperfectiunile altora - de exemplu, felul cum arata cineva, cum se comporta ori isi traieste viata - simplu fapt ca ne ghidam dupa imperfectiunile noastre sau ale altora ne face sa ne indepartam de dorinta noastra de a fi fericiti si blanzi. Aceasta strategie nu are nici in clin nici in maneca cu dorinta de a-ti face treaba cat mai bine, ci are cu atasamentul si concentrarea asupra lucrurilor care nu sunt ok in viata ta. Trebuie sa intelegi ca desi intotdeauna este o cale de a face lucrurile mai bine, asta nu inseamna ca nu te poti bucura si nu poti aprecia ceea ce ai in momentul actual.
Pe masura ce vei incepe sa elimini nevoia ta de perfectiune din toate aspectele vietii tale, vei incepe sa descoperi perfectiunea din viata insasi.
   Solutia consta in faptul de a-ti da seama si a te opri la timp    cand observi ca esti pe punctul    de a cadea iar in tentatia de a face lucrurile altfel decat erau initial. Ar trebui sa iti spui ca viata ta este ok asa cum este acum si nu e nevoie sa modifici ceva.
   Lucrurile vor fi ok daca vei inceta sa mai judeci atat. Pe masura ce vei incepe sa elimini nevoia ta de perfectiune din toate aspectele vietii tale, vei incepe sa descoperi perfectiunea din viata insasi. si da, acest lucru este menit sa-ti aduca fericirea in viata. ...

Creeaza bucurie in jurul tau
   Avem, cu totii, momente speciale in vietile noastre. Ne intalnim cu ele, mai mult sau mai putin, in fiecare zi. Le putem descoperi in zambetul unei persoane dragi, sau chiar in zambetul unui necunoscut. Le gasim in imbratisarea unui copil, in prezenta unui prieten sau in atingerea unei persoane iubite.
   Gandeste-te la acele momente din viata ta cand ai fost coplesit de bucurie. in acele momente ai fost indragostit de tine si de restul lumii. in acele momente te-ai simtit ca si cum ai putea cuceri intregul univers. Din aceasta credinta si din aceasta dragoste ne modelam vietile...
   Gandeste-te la lucrurile care iti aduc bucurie si propune-ti sa le atragi in viata ta cat mai des cu putinta. Capteaza aceste momente de bucurie cat mai adesea si absoarbe-le in prezentul tau.

   Incetineste-ti ritmul vietii
   Ritmul vietii, care astazi se desfasoara pe "repede inainte", influenteaza vietile fiecaruia dintre noi. Graba devine un obicei. Chiar si dupa ce ne-am simplificat multe dintre obiceiurile noastre, daca suntem in continuare inconjurati de oameni care se misca mereu in graba si de telefoane care nu se mai opresc din sunat, este foarte greu sa incetinim ritmul propriei noastre vieti.
   Avem, cu totii, momente speciale in vietile noastre. Ne intalnim cu ele, mai ult sau mai putin, in fiecare zi.
   Un prim pas ar fi sa gasesti solutii pentru a-ti incetini ritmul rutinei matinale. Daca te trezesti macar cu o jumatate de ora mai devreme, astfel incat sa nu trebuiasca sa iesi pe usa in graba, vei observa o mare diferenta in ce priveste pacea ta interioara pentru tot restul zilei. Gaseste-ti timp ca sa stai la masa pentru micul dejun. Mananca pe indelete, savurand fiecare inghititura. Elimina radioul, televizorul sau ziarul de dimineata. Bucura-te, pur si simplu, de momentul mesei.
   Fa din momentul aprovizionarii, al prepararii mancarii si al mesei parti importante din cautarea ta interioara. Pleaca de acasa in asa fel incat sa nu ajungi la birou gafaind, incepandu-ti astfel ziua de lucru in cel mai nefericit mod. Daca te deplasezi spre locul de munca cu masina, incearca sa nu depasesti limita de viteza. invata sa apreciezi frumusetea lucrurilor facute pe indelete.
   Lipeste-ti prin casa si prin birou biletele care sa-ti aminteasca sa-ti incetinesti ritmul vietii. Am constatat de nenumarate ori ca proiectele facute in graba mi-au consumat pana la urma mai mult timp, pentru ca au fost pline de greseli si am fost nevoit sa le corectez sau sa le refac in intregime. Rezerva-ti timp ca sa le faci bine de la inceput si incearca sa te bucuri de fiecare moment. Nu uita ca viata este si un drum, nu doar o destinatie. Traieste fiecare clipa. Caci curand se va transforma in trecut, deja a inceput sa se transforme intr-o amintire.
   Fa un efort de analiza. Vezi in care dintre segmentele vietii tale ai putea sa incetinesti ritmul. Daca reusesti sa iti simplifici rutina zilnica, nu doar ca iti va ramane mai mult timp liber, dar, in plus, fiecare activitate pe care o desfasori iti va aduce mult mai multa satisfactie. Aceasta incetinire a ritmului te va ajuta sa traiesti mai intens activitatile pe care le faci si sa intri mai usor in contact cu esenta ta interioara.
   In definitiv, toti trebuie sa ajungem la aceasta esenta interioara. Aceea este visteria in care se afla comoara bucuriei noastre. Acolo este cheia fericirii. ..."

Fragmente din cartea "Micul manual al fericirii" de Vikas Malkani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu