duminică, 5 decembrie 2010

Mos Nicolae

Sfantul Nicolae "Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor." (din Tropar) Patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul). Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.

Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei ce se abateau de la calea cea dreapta, lovindu-i cu nuielusa peste maini. ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, care incepe la mijlocul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii decembrie.

Traditii si obiceiuri
In noaptea de Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a fi inflorite la Anul Nou. Aceste crengute inflorite apreciaza rodul livezilor din anul ce urmeaza. Apoi sunt folosite ca sorcova!
Sarbatoarea de pe 6 decembrie prefigura victoria binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului
In ajun, copii isi curata ghetele si le pun langa usa de la intrare. Daca au fost cuminti gasesc in ele dulciuri si fructe. Daca au fost obraznici primesc o nuielusa, in semn de pedeapsa.
In traditia populara Mos Nicolae sau San-Nicoara este un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Barba alba a lui Mos Nicolae este semn ca in ziua de 6 decembrie trebuie sa ninga, cand mosul isi scutura barba, iar calul alb simbolizeaza zapada care cade la inceputul iernii.


In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu