joi, 29 septembrie 2011

Ce fac copii si ce fac parintii cand divorteaza. Ep 1

Sotul meu ma minte, este bine sa le spun copiilor despre infidelitatea tatalui lor?


Raspunsul este destul de transant: NU. Exista teoria ca relatia diadica din familie este instabila pentru ca o parte sau alta slabeste sau creste presiunea emotionala si astfel balanta se inclina cand de-o parte cand de cealalta. Instinctiv, partenerii cauta o alta persoana din familie cu care sa compenseze echilibrul pe care l-au pierdut la un moment dat si astfel atragerea copilului de-o parte sau alta este ca o contragreutate care are ca scop reabilitarea echilibrului.

In aceasta dinamica intrafamiliara, copilul ajunge sa fie "confidentul" sau "aliatul" de ocazie a fiecarui parinte in masura in care unul sau altul se simte tradat, minimalizat, ranit si balanta tinde sa se dezechilibreze de partea lui. Avand copilul aliat, celalalt partener se simte deposedat de ceea ce i se cuvine si lui si, cu prima ocazie va incerca refacerea alinatei cu el prin impartasirea acestor "secrete" familiale sau prin seductia lui cu beneficii nepotrivite si astfel exista riscul sa se liciteze din ce in ce mai mult si copilul sa fie facut partas la mai multe probleme ale vietii private a parintilor sai.

Rezultatul este ca, copilul va deveni instabil emotional, el nu intelege pe deplin evenimentele pe care le afla din gura parintilor sai si reactioneaza primitiv, emotional si este incurajat sa ramana la acest nivel pentru ca astfel este mai usor de manipulat de o parte sau alta ca contragreutate de rebalansare a echilibrului instabil al parintilor.

Finalmente, copilul va parasi cu dezgust acest joc cu pierderi greu de recuperat pentru fiecare din participantii la acest joc nefericit.

Dr. Radu Vrasti, Kitchener, Ontario

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu