asa zice traditia! mai stiu ca e bine ca femeile sa poarte lenjerie intima rosie, ca sa fie iubite tot anul :))
Revelionul nu este altceva decat un ceremonial funerar al antichitatii geto-dace ocazionat de moartea si renasterea simbolica a primului zeu al omenirii. Anul este o personificare a Soarelui numit la solstitiul de iarna An Vechi, inainte de a muri la miezul noptii de Revelion, si, imediat dupa renastere, An Nou.
Sinonim cu marii zei ai omenirii, el se naste, creste, imbatraneste si moare impreuna cu timpul calendaristic pentru a renaste dupa 365 de zile, 366 in anii bisecti. Anul a fost imaginat ca un ciclu care avea un inceput si un sfarsit. La trecerea de la ciclul vechi (anul vechi) la ciclul nou (anul nou) se desfasura un spectaculos ritual care urmarea, in esenta, un singur scop: renovarea simbolica a lumii. Taierea "sagetii" unidimensionale a timpului si obtinerea unei figuri circulare numita an a devenit simbolul fundamental al stapanirii timpului. Indepartarea de ziua care marca noul ciclu calendaristic insemna si pierderea treptata a perfectiunii initiale; acumularea zilelor aducea imbatranire, degenerare si pierdere (Eliade). Timpul se naste anual, se maturizeaza in vremea coacerii recoltelor si apoi imbatraneste si moare, conditie esentiala pentru reinceperea unei noi perioade calendaristice .
In unele legende populare, intre varsta timpului calendaristic (zilele de Ia 1 ianuarie la 31 decembrie) si varsta sfintilor, exista o corespondenta usor sesizabila. Sfintii repartizati pe zilele calendarului popular sunt tineri, maturi si batrani, in functie de norocul avut de acestia la impartirea sarbatorilor, mai aproape sau mai departe de Anul Nou. Cei serbati in preajma Anului nou sunt tineri, cei serbati la finele anului sunt batrani.
Superstitii din batrani
- In noaptea Anului Nou, in Tara Chioarului, fetele ies in ograda si numara noua stele si daca a noua stea este mai stralucitoare inseamna ca si ursitul ei va fi frumos, va fi voinic, apoi o roaga pe stea sa-i aduca ursitul.
- La miezul noptii, de Anul Nou, fetele iau de pe masa colacul ornamentat care se tine pe masa de sarbatori, il tin pe varful capului, se aseaza pe taietor si asteapta sa auda un sunet dintr-o directie oarecare si din ce parte vine sunetul, in acea parte isi va gasi ursitul.
- In Ajunul Anului Nou, feciorii care merg la colindat schimba portile unor sateni care s-au certat in cursul anului, determinandu-i astfel sa vorbeasca si sa se impace.
- In zonele Fagaras si Mures este obiceiul ca de Anul Nou sa se puna pe masa 12 farfurii sub care se ascund diferite obiecte. Fete si feciori sau perechi de fete si feciori intra pe rand in casa si intorc fiecare dintre ei cite o farfurie si ce se afla sub farfurie le arata ca asa le va fi ursitul(a) sau ca asa le va fi norocul daca se vor casatori: oglinda = mandrie; paharul de tuica = bautor; painea = bogatie; carbunele = negru la suflet; sarea = saracie; creionul = domn; bani = avutie. Se face haz de aceste preziceri .
Plugusorul se recita din casa-n casa in Ajunul Anului nou, seara, sau pana in dimineata Anului Nou. Era practicat de copii sau adolescenti, ca si acum. Dar se spune ca, mai demult, il practicau numai barbatii in puterea varstei. Izolat (in judetele Botosani si Galati) este consemnata si prezenta femeilor in ceata. In general, se practica in cete mici, de 2-3 insi. Mai demult, se ura si in cete mai mari, care isi alegeau un vataf. Recitarea textului este insotita de sunetul clopoteilor, al buhaiului si de pocnetul bicelor. In scenariile mai complexe ale obiceiului apar si instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar si pocnitori si puscoace, care amplifica atmosfera zgomotoasa in care se desfasoara obiceiul.
Pe la case, in sate si la orase, se practica in cete mici, de copii, pana in dimineata Anului Nou. In unele locuri se mai practica Plugul cel mare, cu plug tras de boi sau purtat de flacai. Dar in Moldova, Muntenia si Nordul Dobrogei acesta a fost inlocuit de buhai.
In dimineata Anului Nou, ca o continuare a Plugusorului, copiii umbla cu semanatul. Ei arunca seminte de grau, porumb sau orez prin case si peste oameni. Rostesc o urare scurta prin Bucovina ("Sanatate! Anul Nou!"), primind in schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent insa s-a generalizat formula de la Sorcova, prezenta, initial, in centrul Moldovei: "Sa traiti/ Sa-nfloriti/ ca merii, / ca perii, / In mijlocul verii, / ca toamna cea bogata / De toate-ndestulata!".
Tot in dimineata anului nou se merge cu Sorcova.
In vechime se colinda cu o mladita inmugurita de mar. Ea se punea in apa in noaptea Sfantului Andrei si pana in ziua de Sfantul Vasile era inflorita. Asa ne explicam si de ce in colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe flori de mar, sau despre marut, margaritar. Astazi sorcova este confectionata dintr-un bat, in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata. Cu sorcova se bate de mai multe ori umarul unei anumite persoane, jucand rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite sanatate, tinerete si fertilitate celui vizat.
Sa aveti un an asa cum va doriti si cum aveti nevoie :))
joi, 30 decembrie 2010
vineri, 24 decembrie 2010
Craciun fericit!
Va doresc:
sa vi se implineasca tot ce va doriti, sa va bucurati de ceea ce aveti, sa va iubiti frumos si demn! Iar acesta Sfanta Sarbatoare sa va lumineze sufletele, sa va faca sa fiti mai buni si mai frumosi!
Sa aveti grija cat mancati si beti cu masura :))
sa vi se implineasca tot ce va doriti, sa va bucurati de ceea ce aveti, sa va iubiti frumos si demn! Iar acesta Sfanta Sarbatoare sa va lumineze sufletele, sa va faca sa fiti mai buni si mai frumosi!
Sa aveti grija cat mancati si beti cu masura :))
joi, 23 decembrie 2010
Ajun de Caraciun - Obiceiuri, datini si superstitii
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Bucovina:
In zona Bucovinei exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie toate lucrurile imprumutate prin sat.
In ziua de Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa iasa in livada cu mainile pline de aluat si sa atinga fiecare pom spunand: : “Cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul!“.
Pregatirea mesei de Ajun de Craciun in Bucovina incepe in primele ore ale diminetii, cand gospodinele coc colacii numiti “colaci rotunzi ca Soarele si Luna” si un colac special, numit “Creciun“. Acest colac special este bine a se pastra la primavara, pentru a fi folosit in practicile inceputului de an agrar.
In dimineata Ajunului de Craciun, tot in zona Bucuvinei exista obiceiul a se prepara 12 feluri de mancare de post, cum ar fi: grau pisat si fiert, mancare de prune (prune afumate fierte), bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, bors de bureti, fasole fiarta si “sleita” etc. Din ele se consuma seara, dupa trecerea preotului cu icoana. Niciun membru al familiei nu se aseza la masa fara a-si face rugaciunea. Cele douasprezece feluri de mancare, nu se consuma in intregime, resturile pastrandu-se pe masa pana la Boboteaza. Aceste resturi urmand a fi asezate la fereastra spre indestularea celor morti.
Un alt obicei de Craciun din zona Bucovinei este acela al tinerilor. Astfel, pe parcursul noptii de Ajun de Craciun, flacaii strabat ulitele, de la un capat la altul al satului, pentru a vesti Nasterea Domnului. Dupa rostirea colindei la fereastrele caselor, flacaii sunt invitati in acestea unde sunt ospatati si rasplatiti. Sunt cazuri cand, in casele cu fete, are loc si o mica petrecere. Fata care urmeaza sa se marite este scoasa la joc fie de seful cetei de flacai, fie de flacaul care o simpatizeaza.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Salistea de Sus:
In aceasta zona, in Ajunul Craciunului femeile framanta aluatul pentru paine si colaci. Exista traditia de a face un colac mai mare, un stolnic, impodobit cu figuri din aluat, care se aseaza pe masa si va sta pana la Boboteaza. Nu-i voie sa se miste stolnicul pe parcursul zilelor de sarbatoare. In caz contrar, se tulbura linistea din casa si se strica bunastarea.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Chisinau:
La Chisinau se umbla cu “Calutul”, “Plugusorul”, “Ursul”, “Steaua”, insa, cel mai cunoscut este “Caprita”. Caprita este insotita de un cioban, de mai multi insi care danseaza cu caprita si de un medic care o lecuieste, caci ea, nedorind sa danseze, se face bolnava. Se colinda pana dupa miezul noptii. Iata cantecul capritei, pe care cu siguranta multi dintre voi l-au auzit de atatea ori:
“Vine capra de la munte
Cu steluta alba-n frunte,
Ta, ta, ta, caprita, ta,
Pentru mine a-i dansa,
Numai zaharel t-oi da!…”
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Cenad:
In zona aceasta exista un foarte vechi obicei numit “maturatul Craciunului”. Astfel, in Ajunul Craciunului gazda aduce in casa paie si le imprastie in camera. Sub aceste paie pune grau si porumb, ca in anul viitor sa aiba parte de roade. Paiele simbolizeaza grajdul oilor, locul unde s-a nascut Hristos. In a doua noapte de Craciun, gazda matura camera in care au fost aduse paiele. In cazul in care in casa erau prezente fete, veneau feciorii si muzicantii sa mature casa.
In Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa faca o placinta din mai multe paturi foarte subtiri de aluat(uneori chiar 50 de paturi), numita “cesnita”. Ea este coapta pe jarul din cuptor si era impartita in ziua de Anul Nou. In aluat se pune si un ban, care va prezice celui ce-l va gasi cum va fi recolta anului (daca pe ban este lipit mult aluat, recolta va fi bogata, iar daca din contra, va fi putin aluat, atunci recolta va fi una saraca).
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Transilvania:
In Transilvania, se foloseau si se mai folosesc inca, doua categorii de texte folclorice: colindele cantate numai in grup si multamitele sau urarile, rostite dupa terminarea colindelor. Cea mai cunoscuta dintre urari este starostea colacului. Dupa ce flacaii au fost poftiti in casa si cinstiti cu vin sau palinca, un colindator mai priceput, de regula cel drag fetei, spune povestea painii. In aceasta poveste se relateaza tehnica traditionala a cultivarii si prelucrarii graului: de la alegerea terenului, pana la scoaterea colacului din cuptor. Dupa rostirea acestei povesti, flacaul face o taietura in partea de jos a colacului, semn ca acest colac nu mai poate fi prezentat si altui colindator.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Moldova:
In Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun de Craciun, chiar nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. In Ajunul Craciunului se daruiesc doua turte. Una este data celui care ingrijeste vitele, iar alta este rupta si data animalelor. Atunci cand le dai trebuie sa zici:”Cinati sanatos ca si noi cinam!“.
Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun sub fereasta in noaptea de Ajun de Craciun, cate putin din toate felurile de bucate pregatite pentru Craciun si negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea.
Exista traditia, ca sub masa pe care sunt bucatele pentru Craciun, sa se puna seminte din cele care urmeaza a fi sadinte. Se spune ca numai asa semintele vor rodi si vor fi ferite de stricaciune.
In vasul cu apa, din care gazda urmeaza sa-si toarne pentru spalat, se pun nuci, ca sa fie sanatosi peste an. Alti gospodari pun o potcoava in cofa cu apa si dupa aceasta potcoava beau apa si adapa vitele, ca sa fie cu totii sanatosi si tari ca fierul.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Muntenia:
Unele femei se scoala inainte de rasaritul soarelui, in ziua de Ajun de Craciun, si arunca spre rasarit mancare pasarilor, crezand ca facand astfel, pasarile nu le vor strica samanaturile din gradina. Barbatii pun mana pe toate lucrurile din ograda: car, plug, coasa, sapa si celelalte, ca sa-i fie drag sa se foloseasca de dansele la munca campului. Femeile, impung cu acul de cateva ori, rasucesc cateva fire in furca, innoada cateva ate, ca sa aiba spor peste an. Alte gospodine insa, spun ca nu-i bine sa se impunga cu acul in aceasta zi, caci dac-ar face una ca aceastia, insecta numita burghias ar impunge prunele si ciresele, facandu-le astfel sa se ofileasca si sa cada inainte de coacere. Exista traditia ca femeile sa puna o piatra in cuptor pana la Boboteaza. Ea va fi scoasa la miezul noptii si cand va fi aruncata se vor rosti urmatoarele cuvinte: “Cum dorm toti oamenii si nimeni nu vede, asa sa nu vada uliul puii mei, ci sa stea impietrit si incremenit“.
Multumiri pentru impartasirea acestor datini
In zona Bucovinei exista credinta ca nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie toate lucrurile imprumutate prin sat.
In ziua de Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa iasa in livada cu mainile pline de aluat si sa atinga fiecare pom spunand: : “Cum sunt mainile mele pline cu aluat, asa sa fie pomii incarcati cu rod la anul!“.
Pregatirea mesei de Ajun de Craciun in Bucovina incepe in primele ore ale diminetii, cand gospodinele coc colacii numiti “colaci rotunzi ca Soarele si Luna” si un colac special, numit “Creciun“. Acest colac special este bine a se pastra la primavara, pentru a fi folosit in practicile inceputului de an agrar.
In dimineata Ajunului de Craciun, tot in zona Bucuvinei exista obiceiul a se prepara 12 feluri de mancare de post, cum ar fi: grau pisat si fiert, mancare de prune (prune afumate fierte), bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, bors de bureti, fasole fiarta si “sleita” etc. Din ele se consuma seara, dupa trecerea preotului cu icoana. Niciun membru al familiei nu se aseza la masa fara a-si face rugaciunea. Cele douasprezece feluri de mancare, nu se consuma in intregime, resturile pastrandu-se pe masa pana la Boboteaza. Aceste resturi urmand a fi asezate la fereastra spre indestularea celor morti.
Un alt obicei de Craciun din zona Bucovinei este acela al tinerilor. Astfel, pe parcursul noptii de Ajun de Craciun, flacaii strabat ulitele, de la un capat la altul al satului, pentru a vesti Nasterea Domnului. Dupa rostirea colindei la fereastrele caselor, flacaii sunt invitati in acestea unde sunt ospatati si rasplatiti. Sunt cazuri cand, in casele cu fete, are loc si o mica petrecere. Fata care urmeaza sa se marite este scoasa la joc fie de seful cetei de flacai, fie de flacaul care o simpatizeaza.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Salistea de Sus:
In aceasta zona, in Ajunul Craciunului femeile framanta aluatul pentru paine si colaci. Exista traditia de a face un colac mai mare, un stolnic, impodobit cu figuri din aluat, care se aseaza pe masa si va sta pana la Boboteaza. Nu-i voie sa se miste stolnicul pe parcursul zilelor de sarbatoare. In caz contrar, se tulbura linistea din casa si se strica bunastarea.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Chisinau:
La Chisinau se umbla cu “Calutul”, “Plugusorul”, “Ursul”, “Steaua”, insa, cel mai cunoscut este “Caprita”. Caprita este insotita de un cioban, de mai multi insi care danseaza cu caprita si de un medic care o lecuieste, caci ea, nedorind sa danseze, se face bolnava. Se colinda pana dupa miezul noptii. Iata cantecul capritei, pe care cu siguranta multi dintre voi l-au auzit de atatea ori:
“Vine capra de la munte
Cu steluta alba-n frunte,
Ta, ta, ta, caprita, ta,
Pentru mine a-i dansa,
Numai zaharel t-oi da!…”
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun la Cenad:
In zona aceasta exista un foarte vechi obicei numit “maturatul Craciunului”. Astfel, in Ajunul Craciunului gazda aduce in casa paie si le imprastie in camera. Sub aceste paie pune grau si porumb, ca in anul viitor sa aiba parte de roade. Paiele simbolizeaza grajdul oilor, locul unde s-a nascut Hristos. In a doua noapte de Craciun, gazda matura camera in care au fost aduse paiele. In cazul in care in casa erau prezente fete, veneau feciorii si muzicantii sa mature casa.
In Ajun de Craciun, femeile obisnuiesc sa faca o placinta din mai multe paturi foarte subtiri de aluat(uneori chiar 50 de paturi), numita “cesnita”. Ea este coapta pe jarul din cuptor si era impartita in ziua de Anul Nou. In aluat se pune si un ban, care va prezice celui ce-l va gasi cum va fi recolta anului (daca pe ban este lipit mult aluat, recolta va fi bogata, iar daca din contra, va fi putin aluat, atunci recolta va fi una saraca).
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Transilvania:
In Transilvania, se foloseau si se mai folosesc inca, doua categorii de texte folclorice: colindele cantate numai in grup si multamitele sau urarile, rostite dupa terminarea colindelor. Cea mai cunoscuta dintre urari este starostea colacului. Dupa ce flacaii au fost poftiti in casa si cinstiti cu vin sau palinca, un colindator mai priceput, de regula cel drag fetei, spune povestea painii. In aceasta poveste se relateaza tehnica traditionala a cultivarii si prelucrarii graului: de la alegerea terenului, pana la scoaterea colacului din cuptor. Dupa rostirea acestei povesti, flacaul face o taietura in partea de jos a colacului, semn ca acest colac nu mai poate fi prezentat si altui colindator.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Moldova:
In Moldova, nu se da nimic din casa in ziua de Ajun de Craciun, chiar nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. In Ajunul Craciunului se daruiesc doua turte. Una este data celui care ingrijeste vitele, iar alta este rupta si data animalelor. Atunci cand le dai trebuie sa zici:”Cinati sanatos ca si noi cinam!“.
Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun sub fereasta in noaptea de Ajun de Craciun, cate putin din toate felurile de bucate pregatite pentru Craciun si negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea.
Exista traditia, ca sub masa pe care sunt bucatele pentru Craciun, sa se puna seminte din cele care urmeaza a fi sadinte. Se spune ca numai asa semintele vor rodi si vor fi ferite de stricaciune.
In vasul cu apa, din care gazda urmeaza sa-si toarne pentru spalat, se pun nuci, ca sa fie sanatosi peste an. Alti gospodari pun o potcoava in cofa cu apa si dupa aceasta potcoava beau apa si adapa vitele, ca sa fie cu totii sanatosi si tari ca fierul.
Datini, obiceiuri de pregatire in Ajun Craciun in Muntenia:
Unele femei se scoala inainte de rasaritul soarelui, in ziua de Ajun de Craciun, si arunca spre rasarit mancare pasarilor, crezand ca facand astfel, pasarile nu le vor strica samanaturile din gradina. Barbatii pun mana pe toate lucrurile din ograda: car, plug, coasa, sapa si celelalte, ca sa-i fie drag sa se foloseasca de dansele la munca campului. Femeile, impung cu acul de cateva ori, rasucesc cateva fire in furca, innoada cateva ate, ca sa aiba spor peste an. Alte gospodine insa, spun ca nu-i bine sa se impunga cu acul in aceasta zi, caci dac-ar face una ca aceastia, insecta numita burghias ar impunge prunele si ciresele, facandu-le astfel sa se ofileasca si sa cada inainte de coacere. Exista traditia ca femeile sa puna o piatra in cuptor pana la Boboteaza. Ea va fi scoasa la miezul noptii si cand va fi aruncata se vor rosti urmatoarele cuvinte: “Cum dorm toti oamenii si nimeni nu vede, asa sa nu vada uliul puii mei, ci sa stea impietrit si incremenit“.
Multumiri pentru impartasirea acestor datini
luni, 20 decembrie 2010
Mesaj catre un prieten Abuzator
Ce as face eu cu un abuzator fie el de care o fi? Pai depinde, celui care vine la mine spasit ca a abuzat si doreste sa se faca bine, l-as ajuta cu toate resursele mele posibile si imposibile. Cel care nu vine la mine, i-as recomanda cu caldura sa mearga in orice forma de psihoterapie si sa isi remedieze comportamentul. Dar celui pe care l-am primit in casa ca sa nu plateasca bani la hotel (desi sustine ca are un castig pe weekend de 3 000 de euro), caruia i-am dat sa manance ca sa nu de-a bani la restaurant, si-a adus si catelul si purcelul din aceleasi motive, si-a facut pachet de drum cand a plecat de la mine de acasa, l-am ajutat cu toate resursele mele disponibile in acel moment sa isi faca un eveniment important pentru cariera, care minte cu nerusinare privindu-te direct in ochi, care promite lucruri nevalabile, caruia ii dai sa se incalte, care violeaza/fura emailuri care nu ii apartin si le trimite mai departe ca si cum i-ar apartine... ce i-as face? Hm, pai sa gandim putin la rece si sa punem in balanta lucrurile bune si lucrurile rele. ... Am gandit, si am gandit, si gandesc de multa vreme si analizez aceasta penibila situatie, si gata.... Concluzia este ca balanta inclina foarte tare catre reject definitiv. Mda, asta este solutia draga "viitor fost prieten". Pentru ca sunt puternica, te pot strivi ca pe o insecta. Dar nu fac acest lucru. Nu imi permite bunul simt sa iti terfelesc sufletul de om sarac, care se hraneste din furtisaguri intelectuale. Dar exista legea compensatiei. Asa ca... Ramai cu bine in mediocritatea ta din care nu vei iesi niciodata pentru ca nu iti permite conditia, si sa ai parte de oameni la fel ca tine. Sa te impotmolesti si sa te impungi cu propriile arme, care la un moment dat se vor intoarce impotriva ta. Asta iti doresc din tot sufletul. Sa fii inconjurata de oameni asa cum esti tu. Si sa iti mearga din plin. Si daca vreodata arzi si vei avea nevoie de mine, apeleaza cu incredere ca voi ramane mereu deschisa cu oamenii care au nevoie de ajutor.
vineri, 17 decembrie 2010
Traditii si obiceiuri de Craciun
Nu imi vine sa cred ca mai este fix o saptamana pana la ajunul Craciunului. A mai trecut un an, dar pentru mine cu folos. Am realizat multe in acest an, am crescut, m-am desprins si sunt mandra de asta. Dar gata cu laudele si sa trecem la traditii de Craciun.
Adevaratul Mos Craciun, Sfantul Nicolae, s-a nascut in Turcia, in secolul al IV-lea. Era extrem de pios inca din copilarie, dedicandu-si viata credintelor si invataturilor crestine. A devenit cunoscut in intreaga lume datorita generozitatii sale fata de cei saraci.
Insa romanii il dispretuiau. A fost intemnitat si torturat. In momentul in care Constantin a devenit Imparatul Romei, i-a permis Sfantului Nicolae sa devina liber. Constantin s-a convertit la crestinism si a convocat Consiliul din Nicaea in anul 325 d.Hr., Sfantul Nicolae fiind un delegat al acestui consiliu.
Acesta a ramas cunoscut in istorie in special pentru dragostea sa pentru copii si pentru generozitatea sa, fiind, totodata, patronul spiritual al navigatorilor, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. Mai mult decat atat, Sfantul Nicolae este patronul spiritual al copiilor.
Olandezii au pastrat vie legenda Sfantului Nicolae. In Olanda secolului al XVI-lea, copiii olandezi isi asezau sabotii in apropierea vetrei, in speranta ca acestia vor fi umpluti cu bunatati.
Olandezii scriau numele Sfantului drept Sint Nikolaas, care s-a transformat apoi in Sinterklaas si, in sfarsit, in Santa Claus, in anglicana. In anul 1822, Clement C. Moore a compus faimosul sau poem, “A Visit From St. Nick” (“O vizita din partea Sfantului Nicolae”), care a fost mai tarziu publicat drept “The Night Before Christmas” (“Noaptea dinainte de Craciun”). Imaginea actuala a lui Mos Craciun, de barbat gras, cu barba alba, imbracat in haine rosii, se pare ca se datoreaza portretizarii pe care Moore a facut-o acestui personaj de basm…
Vascul, simbol al prosperitatii…
Cu 200 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, druizii foloseau vascul pentru a sarbatori sosirea iernii. Acestia adunau aceasta planta verde, un parazit care creste pe alti copaci, si o foloseau pentru a-si decora locuintele. Druizii credeau ca planta avea puteri vindecatoare speciale pentru o gama foarte larga de afectiuni, de la infertilitatea femeilor pana la ingestie cu otrava.
De asemenea, scandinavii considerau ca planta este un simbol al pacii si al armoniei. Asociau vascul cu zeita lor Frigga, patroana dragostei. Obiceiul de a te saruta sub o crenguta de vasc probabil ca a derivat din aceasta credinta ancestrala.
Bradul de Craciun, o traditie fara de care nu ne imaginam aceasta sarbatoare…
Bradul de Craciun isi are originea in Germania secolului al XVI-lea. Era obisnuit pentru poporul germanic sa decoreze brazi, atat in interiorul unei locuinte, cat si in afara acesteia, cu trandafiri, mere si hartie colorata.
Se crede ca Martin Luther, reformatorul protestant, a fost primul care a aprins lumanarile din bradul de Craciun. Venind acasa intr-o seara de decembrie intunecata, in apropierea Craciunului, acesta a fost uimit de frumusetea luminilor care straluceau printre ramurile unui bradut din fata casei sale. Luther a impodobit apoi bradul de Craciun din casa sa cu lumanari.
Bradul de Craciun nu a fost utilizat la scara larga in Marea Britanie pana in secolul al XIX-lea. Acesta a fost adus in Pennsylvania de catre germani, in jurul anilor 1820.
Acadeaua in forma de baston…
Aceste acadele se folosesc de secole, dar abia in jurul anului 1900 au fost decorate cu dungi rosii si indoite in forma unui baston. Uneori, erau daruite in timpul unor servicii religioase, pentru a-i linisti pe copiii care deveneau agitati si plictisiti la slujbe.
Poinsettia sau Steaua Craciunului…
Aceste plante sunt originare din Mexic si sunt numite dupa primul ambasador al Americii in Mexic, Joel Poinsett. El este cel care a adus aceste plante in America, in anul 1828. Mexicanii din secolul al XVIII-lea credeau ca aceasta planta simbolizeaza Steaua din Bethleem. Astfel, Poinsettia a inceput sa fie asociata cu Craciunul. In fapt, floarea acestei plante este mica si de culoare galbena. Insa in jurul sau se afla frunze mari, de culoare rosie, care adesea sunt confundate cu petalele Poinsettiei.
articol preluat
Adevaratul Mos Craciun, Sfantul Nicolae, s-a nascut in Turcia, in secolul al IV-lea. Era extrem de pios inca din copilarie, dedicandu-si viata credintelor si invataturilor crestine. A devenit cunoscut in intreaga lume datorita generozitatii sale fata de cei saraci.
Insa romanii il dispretuiau. A fost intemnitat si torturat. In momentul in care Constantin a devenit Imparatul Romei, i-a permis Sfantului Nicolae sa devina liber. Constantin s-a convertit la crestinism si a convocat Consiliul din Nicaea in anul 325 d.Hr., Sfantul Nicolae fiind un delegat al acestui consiliu.
Acesta a ramas cunoscut in istorie in special pentru dragostea sa pentru copii si pentru generozitatea sa, fiind, totodata, patronul spiritual al navigatorilor, al Siciliei, al Greciei si al Rusiei. Mai mult decat atat, Sfantul Nicolae este patronul spiritual al copiilor.
Olandezii au pastrat vie legenda Sfantului Nicolae. In Olanda secolului al XVI-lea, copiii olandezi isi asezau sabotii in apropierea vetrei, in speranta ca acestia vor fi umpluti cu bunatati.
Olandezii scriau numele Sfantului drept Sint Nikolaas, care s-a transformat apoi in Sinterklaas si, in sfarsit, in Santa Claus, in anglicana. In anul 1822, Clement C. Moore a compus faimosul sau poem, “A Visit From St. Nick” (“O vizita din partea Sfantului Nicolae”), care a fost mai tarziu publicat drept “The Night Before Christmas” (“Noaptea dinainte de Craciun”). Imaginea actuala a lui Mos Craciun, de barbat gras, cu barba alba, imbracat in haine rosii, se pare ca se datoreaza portretizarii pe care Moore a facut-o acestui personaj de basm…
Vascul, simbol al prosperitatii…
Cu 200 de ani inainte de nasterea lui Iisus Hristos, druizii foloseau vascul pentru a sarbatori sosirea iernii. Acestia adunau aceasta planta verde, un parazit care creste pe alti copaci, si o foloseau pentru a-si decora locuintele. Druizii credeau ca planta avea puteri vindecatoare speciale pentru o gama foarte larga de afectiuni, de la infertilitatea femeilor pana la ingestie cu otrava.
De asemenea, scandinavii considerau ca planta este un simbol al pacii si al armoniei. Asociau vascul cu zeita lor Frigga, patroana dragostei. Obiceiul de a te saruta sub o crenguta de vasc probabil ca a derivat din aceasta credinta ancestrala.
Bradul de Craciun, o traditie fara de care nu ne imaginam aceasta sarbatoare…
Bradul de Craciun isi are originea in Germania secolului al XVI-lea. Era obisnuit pentru poporul germanic sa decoreze brazi, atat in interiorul unei locuinte, cat si in afara acesteia, cu trandafiri, mere si hartie colorata.
Se crede ca Martin Luther, reformatorul protestant, a fost primul care a aprins lumanarile din bradul de Craciun. Venind acasa intr-o seara de decembrie intunecata, in apropierea Craciunului, acesta a fost uimit de frumusetea luminilor care straluceau printre ramurile unui bradut din fata casei sale. Luther a impodobit apoi bradul de Craciun din casa sa cu lumanari.
Bradul de Craciun nu a fost utilizat la scara larga in Marea Britanie pana in secolul al XIX-lea. Acesta a fost adus in Pennsylvania de catre germani, in jurul anilor 1820.
Acadeaua in forma de baston…
Aceste acadele se folosesc de secole, dar abia in jurul anului 1900 au fost decorate cu dungi rosii si indoite in forma unui baston. Uneori, erau daruite in timpul unor servicii religioase, pentru a-i linisti pe copiii care deveneau agitati si plictisiti la slujbe.
Poinsettia sau Steaua Craciunului…
Aceste plante sunt originare din Mexic si sunt numite dupa primul ambasador al Americii in Mexic, Joel Poinsett. El este cel care a adus aceste plante in America, in anul 1828. Mexicanii din secolul al XVIII-lea credeau ca aceasta planta simbolizeaza Steaua din Bethleem. Astfel, Poinsettia a inceput sa fie asociata cu Craciunul. In fapt, floarea acestei plante este mica si de culoare galbena. Insa in jurul sau se afla frunze mari, de culoare rosie, care adesea sunt confundate cu petalele Poinsettiei.
articol preluat
duminică, 12 decembrie 2010
Fii un miracol! Fii un inger!
am primit pe email, si mi se pare normal si firesc sa postez aici continutul lui. Este vorba de un anunt umanitar. Poate e cineva interesat sa faca o donatie acum in postul Craciunului, in prag de sarbatoare, cu tot dragul si cu sufletul deschis... si nu stie unde, cand, cum si pentru cine. Aici, mai jos gasim o varianta din multe cate exista, dar si toate detaliile, site-ul asociatiei unde putem verifica campania.
"Draga prietene, alatura-te grupului de ajutorare a copiilor bolnavi de cancer din Romania si poti castiga prin tragere la sorti unul din cadourile oferte de compania noastra. Doneaza acum orice suma in conturile Asociatiei M.A.M.E., trimite-ne prin e-mail o copie xerox, sau dovada ca ai facut o donatie fie ea cat de mica in conturile acestei asociatii http://asociatiamame.com/ si vei fi inscris automat in “Tombola Ingerilor”.
Daca vrei sa afli cum poti deveni un inger si cum poti sa ajuti un copil sa-si regaseasca zambetul pierdut te rugam sa citesti in continuare. Vrem sa stii ca, indiferent de decizia ta si oricum iti va dicta constiinta sa procedezi, noi iti multumim calduros din inima pentru inima si iti uram multi ani plini de bucurie, ani plini de proseperitate si de pace, ani plini de prietenie si mai ales de iubire.
Premiile vor fi acordate castigatorilor dupa tragerea la sorti din data de 22 Decembrie a.c. Ele pot fi ridicate direct de la sediul nostru sau pot fi trimise castigatorilor prin curier. Pot participa la promotie persoanele in varsta de peste 18 ani cu domiciliul in Romania.
Apel Umanitar catre inimi, pentru ingerii de langa noi!
Te-ai gandit vreoadata ca pana si ingerii au nevoie de ajutor? In lume un copil moare de cancer la fiecare 3 secunde si o mama la un minut. Sa ramanem indiferenti sau sa intoarcem spatele unor ingerasi este un pacat mortal. Se spune ca atunci cand esti sanatos ai multe visuri dar cand esti bolnav ai doar unul singur si foarte pretuit. Sanatatea!
Pentru multi copii din Romania care sufera de leucemie sau de alta forma de cancer acest vis ramane de multe ori de neatins. Ca atunci cand, in copilarie vrei sa atingi o stea si nu reusesti.
Draga prietene, aceasta cumplita boala nu isi alege victimele si nu priveste in ochi pe nimeni indiferent de chip sau varsta! Iti transmitem, prieteneste, un apel la ajutor. Nu este timp de pierdut!
Fiecare secunda si fiecare euro pot face miracole. Cand schimbi felul in care te uiti la lucruri, lucrurile se schimba!
Draga prietene, exista doua moduri de a-ti trai viata: Ca si cum nu ar exista miracole sau ca si cum totul e un miracol! Fii astazi un miracol in viata unui copil ce a uitat sa mai zambeasca! Fii un inger si ajuta-ne ca sa putem sa ajutam! Eforturile noastre vor ajuta la reamenajarea si dotarea Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni. Aici sunt tratati anual, peste 5.000 de copii diagnosticati cu leucemii, limfoame, copii care fac dializa, copii cu talasemie, copii cu hepatite cronice, etc.
Te invitam si te rugam sa intinzi o mana de ajutor pentru a-i ajuta pe acesti ingerasi sa faca primii pasi mici, dar siguri catre insanotosire. Deschide-ti inima astazi, orice ajutor fie el cat de mic poate face diferenta dintre viata si moarte.
Iti multumim pentru ca ai avut rabdare sa citesti aceste randuri si Fie ca viata pe care ai primit-o de la Divinitate sa-ti fie plina de soare si fericire... ca o nesfarsita primavara!
Nota:
Donatiile se fac numai:
· in conturile afisate pe siteul asociatiei M.A.M.E. http://asociatiamame.com
Asociatia M.A.M.E, Cod de identificare fiscala: 25454339
Banca Transilvania SA, Sucursala Iancului
Cont RON: RO03BTRL04401205N75044XX
Cont EUR: RO75BTRL04404205N75044XX
Cod SWIFT: BTRLRO22, Codul bancii: BTRL
· online, prin intermediul serviciului specializat "euplatesc.ro", al carui formular il gasiti afisat pe site-ul www.asociatiamame.com
· online, prin intermediul serviciului paypal in contul office@asociatiamame.com
Premii oferite in cadrul tombolei:
- 1 tavan luminos in intuneric pentru copii - Castigatorul va primi numarul necesar de cutii de tavan polistiren cu modelul ales pentru amenajarea unei camere de copil.
http://www.startoshop.ro/5-plafon-fals-starsonpack
- 1 fototapet luminos pentru copii (1.83x2.54)
http://www.startoshop.ro/67-junior
- 10 tablouri luminoase copii
http://www.startoshop.ro/27-copii
- 30 forme geometrice luminoase
http://www.startoshop.ro/62-forme-geometrice
- 30 figurine adezive Mos Craciun
http://www.startoshop.ro/17-figurine-adezive"
"Draga prietene, alatura-te grupului de ajutorare a copiilor bolnavi de cancer din Romania si poti castiga prin tragere la sorti unul din cadourile oferte de compania noastra. Doneaza acum orice suma in conturile Asociatiei M.A.M.E., trimite-ne prin e-mail o copie xerox, sau dovada ca ai facut o donatie fie ea cat de mica in conturile acestei asociatii http://asociatiamame.com/ si vei fi inscris automat in “Tombola Ingerilor”.
Daca vrei sa afli cum poti deveni un inger si cum poti sa ajuti un copil sa-si regaseasca zambetul pierdut te rugam sa citesti in continuare. Vrem sa stii ca, indiferent de decizia ta si oricum iti va dicta constiinta sa procedezi, noi iti multumim calduros din inima pentru inima si iti uram multi ani plini de bucurie, ani plini de proseperitate si de pace, ani plini de prietenie si mai ales de iubire.
Premiile vor fi acordate castigatorilor dupa tragerea la sorti din data de 22 Decembrie a.c. Ele pot fi ridicate direct de la sediul nostru sau pot fi trimise castigatorilor prin curier. Pot participa la promotie persoanele in varsta de peste 18 ani cu domiciliul in Romania.
Apel Umanitar catre inimi, pentru ingerii de langa noi!
Te-ai gandit vreoadata ca pana si ingerii au nevoie de ajutor? In lume un copil moare de cancer la fiecare 3 secunde si o mama la un minut. Sa ramanem indiferenti sau sa intoarcem spatele unor ingerasi este un pacat mortal. Se spune ca atunci cand esti sanatos ai multe visuri dar cand esti bolnav ai doar unul singur si foarte pretuit. Sanatatea!
Pentru multi copii din Romania care sufera de leucemie sau de alta forma de cancer acest vis ramane de multe ori de neatins. Ca atunci cand, in copilarie vrei sa atingi o stea si nu reusesti.
Draga prietene, aceasta cumplita boala nu isi alege victimele si nu priveste in ochi pe nimeni indiferent de chip sau varsta! Iti transmitem, prieteneste, un apel la ajutor. Nu este timp de pierdut!
Fiecare secunda si fiecare euro pot face miracole. Cand schimbi felul in care te uiti la lucruri, lucrurile se schimba!
Draga prietene, exista doua moduri de a-ti trai viata: Ca si cum nu ar exista miracole sau ca si cum totul e un miracol! Fii astazi un miracol in viata unui copil ce a uitat sa mai zambeasca! Fii un inger si ajuta-ne ca sa putem sa ajutam! Eforturile noastre vor ajuta la reamenajarea si dotarea Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni. Aici sunt tratati anual, peste 5.000 de copii diagnosticati cu leucemii, limfoame, copii care fac dializa, copii cu talasemie, copii cu hepatite cronice, etc.
Te invitam si te rugam sa intinzi o mana de ajutor pentru a-i ajuta pe acesti ingerasi sa faca primii pasi mici, dar siguri catre insanotosire. Deschide-ti inima astazi, orice ajutor fie el cat de mic poate face diferenta dintre viata si moarte.
Iti multumim pentru ca ai avut rabdare sa citesti aceste randuri si Fie ca viata pe care ai primit-o de la Divinitate sa-ti fie plina de soare si fericire... ca o nesfarsita primavara!
Nota:
Donatiile se fac numai:
· in conturile afisate pe siteul asociatiei M.A.M.E. http://asociatiamame.com
Asociatia M.A.M.E, Cod de identificare fiscala: 25454339
Banca Transilvania SA, Sucursala Iancului
Cont RON: RO03BTRL04401205N75044XX
Cont EUR: RO75BTRL04404205N75044XX
Cod SWIFT: BTRLRO22, Codul bancii: BTRL
· online, prin intermediul serviciului specializat "euplatesc.ro", al carui formular il gasiti afisat pe site-ul www.asociatiamame.com
· online, prin intermediul serviciului paypal in contul office@asociatiamame.com
Premii oferite in cadrul tombolei:
- 1 tavan luminos in intuneric pentru copii - Castigatorul va primi numarul necesar de cutii de tavan polistiren cu modelul ales pentru amenajarea unei camere de copil.
http://www.startoshop.ro/5-plafon-fals-starsonpack
- 1 fototapet luminos pentru copii (1.83x2.54)
http://www.startoshop.ro/67-junior
- 10 tablouri luminoase copii
http://www.startoshop.ro/27-copii
- 30 forme geometrice luminoase
http://www.startoshop.ro/62-forme-geometrice
- 30 figurine adezive Mos Craciun
http://www.startoshop.ro/17-figurine-adezive"
miercuri, 8 decembrie 2010
Scrisoare catre prietenul meu trist si abatut
nu m-am putut abtine sa nu postez un fragmet din aceasta scrisoare pe care am citit-o de curand. Este scrisa de Psihiatru Radu Vrasti, adresata unui "prieten" in care sunt date sugestii practice de depasire a tristetii, supararii sau depresiei. Foarte frumos coafate :))
"...Trebuie sa stii de la inceput ca de cele mai multe ori cand esti trist sau abatut asta nu inseamna ca esti depresiv. Aceste sentimente fac parte din “registrul” emotiilor cotidiene ca reactii la evenimentele vietii curente. Astfel de sentimente dispar in cateva zile dupa ce situatia care le-a provocat s-a stins.
Dar exista si depresie care tine mai mult si care in ciuda eforturilor tale de a o depasi ea se incapataneaza sa existe si sa te domine; cu toate acestea ea nu interfera foarte mult cu viata ta cotidiana, te poti duce la serviciu si poti face acasa tot ce era de presupus sa faci. Ea este depresia medie si ea necesita o atentie speciala din partea ta si cele ce eu ti le voi spune mai departe se potrivesc la aceasta forma medie de depresie. Ea poate apare atat dupa evenimente care te-au afectat sau dintr-o vulnerabilitate interna, din conceptia ta pesimista despre viata si despre capacitatile tale de a razbi.
In sfarsit, pe scara aceasta a severitatii, exista si depresia clinica, majora, in care tristetea se ingemaneaza cu sentimentul de pierdere a sperantei, cu pierderea somnului si apetitului, cu idei de vinovatie sau de lipsa de valoare, cu sentimental ca viata este un esec sau ca nu ar merita sa mai fie traita, etc. Aceasta forma de depresie severa necesita atentie medicala si psihologica si cel care ar incerca-o trebuie singur sau cu ajutorul celor din jur sa se duca la un specialist care ii va recomanda, sunt sigur, tratament medicamentos si psihoterapie.
2 Indiferent ce forma de depresie ar fi, important este sa nu te acuzi ca o ai, ca ai facut depresie, fi sigur ca depresia este parte din ta conditia umana, din soarta tuturor. Dar daca ai depresie asta nu inseamna ca esti indreptatit sa fi tot timpul lamentativ, sa fi egoist si insensibil la problemele altora, sa te retragi in carapacea ta si sa-i blamezi pe ceilalti sau viata in general. Ramai deschis chiar daca te simti lovit sau nedreptatit. O problema importanta este sa intelegi de ce esti depresiv. Majoritatea oamenilor
de stiinta care s-au ocupat de acest aspect sunt de acord sa imparta cauzele psihologice ale depresiei in patru categorii:
1. Pierderea; ai pierdut pe cineva drag, ai pierdut stima cuiva, ai pierdut dragostea cuiva, ai pierdut un obiect pretios, ai pierdut slujba, banii, etc.
2. Disputa pentru un rol, pentru o situatie, pentru o pozitie sociala sau o pozitie intr-o relatie; este vorba despre dispute cu persone mai mult sau mai putin apropiate care te afecteaza, dispute care iti lasa impresia ca nu esti tratat cu consideratie, ca esti minimalizat, dat la o parte, mintit si inselat.
3. Tranzitia spre un alt rol, o schimbare care-ti impune noi responsabilitati, iti stirbeste din presigiu sau iti modifica rutina de fiecare zi, precum atunci cand ai inceput sa traiesti singur sau, din contra, cand in familie a aparut un membru nou, cand te-ai pensionat sau cand ai fost mutat intr-un alt post, cand ai aflat ca nu mai e ca pana acum si trebuie sa faci sau sa raspunzi altfel. Nu toate schimbarile sunt negative, dar tu le vezi asa pentru ca simti ca ele te ameninta sau te pun intr-o lumina proasta.
4. Deficitul de relatii interpersonale este o cauza din cele mai frecvente. Aici este vorba cel mai ades de singuratate, izolare sociala, lipsa de persone de care sa te simti atasat sau chiar de lipsa de persone cu care sa-ti pierzi timpul liber sau sa conversezi. Tu poti sa ai o multime de oameni in jurul tau si totusi sa te simti singur pentru ca crezi ca ei nu te iau in seama, nu le pasa de tine sau cu care tu nu ai putea sa fi deschis si autentic. Ai vrea sa fi iubit, stimat, luat in seama, ascultat, vazut, dar in schimb esti minimalizat, ignorat, ti se intoarce spatele sau esti luat peste picior. Ti se pare ca esti nedreptatit sau
esti lipsit de sansa, dar nu ai unde te duce, nu ai alta alternativa..."
"...Trebuie sa stii de la inceput ca de cele mai multe ori cand esti trist sau abatut asta nu inseamna ca esti depresiv. Aceste sentimente fac parte din “registrul” emotiilor cotidiene ca reactii la evenimentele vietii curente. Astfel de sentimente dispar in cateva zile dupa ce situatia care le-a provocat s-a stins.
Dar exista si depresie care tine mai mult si care in ciuda eforturilor tale de a o depasi ea se incapataneaza sa existe si sa te domine; cu toate acestea ea nu interfera foarte mult cu viata ta cotidiana, te poti duce la serviciu si poti face acasa tot ce era de presupus sa faci. Ea este depresia medie si ea necesita o atentie speciala din partea ta si cele ce eu ti le voi spune mai departe se potrivesc la aceasta forma medie de depresie. Ea poate apare atat dupa evenimente care te-au afectat sau dintr-o vulnerabilitate interna, din conceptia ta pesimista despre viata si despre capacitatile tale de a razbi.
In sfarsit, pe scara aceasta a severitatii, exista si depresia clinica, majora, in care tristetea se ingemaneaza cu sentimentul de pierdere a sperantei, cu pierderea somnului si apetitului, cu idei de vinovatie sau de lipsa de valoare, cu sentimental ca viata este un esec sau ca nu ar merita sa mai fie traita, etc. Aceasta forma de depresie severa necesita atentie medicala si psihologica si cel care ar incerca-o trebuie singur sau cu ajutorul celor din jur sa se duca la un specialist care ii va recomanda, sunt sigur, tratament medicamentos si psihoterapie.
2 Indiferent ce forma de depresie ar fi, important este sa nu te acuzi ca o ai, ca ai facut depresie, fi sigur ca depresia este parte din ta conditia umana, din soarta tuturor. Dar daca ai depresie asta nu inseamna ca esti indreptatit sa fi tot timpul lamentativ, sa fi egoist si insensibil la problemele altora, sa te retragi in carapacea ta si sa-i blamezi pe ceilalti sau viata in general. Ramai deschis chiar daca te simti lovit sau nedreptatit. O problema importanta este sa intelegi de ce esti depresiv. Majoritatea oamenilor
de stiinta care s-au ocupat de acest aspect sunt de acord sa imparta cauzele psihologice ale depresiei in patru categorii:
1. Pierderea; ai pierdut pe cineva drag, ai pierdut stima cuiva, ai pierdut dragostea cuiva, ai pierdut un obiect pretios, ai pierdut slujba, banii, etc.
2. Disputa pentru un rol, pentru o situatie, pentru o pozitie sociala sau o pozitie intr-o relatie; este vorba despre dispute cu persone mai mult sau mai putin apropiate care te afecteaza, dispute care iti lasa impresia ca nu esti tratat cu consideratie, ca esti minimalizat, dat la o parte, mintit si inselat.
3. Tranzitia spre un alt rol, o schimbare care-ti impune noi responsabilitati, iti stirbeste din presigiu sau iti modifica rutina de fiecare zi, precum atunci cand ai inceput sa traiesti singur sau, din contra, cand in familie a aparut un membru nou, cand te-ai pensionat sau cand ai fost mutat intr-un alt post, cand ai aflat ca nu mai e ca pana acum si trebuie sa faci sau sa raspunzi altfel. Nu toate schimbarile sunt negative, dar tu le vezi asa pentru ca simti ca ele te ameninta sau te pun intr-o lumina proasta.
4. Deficitul de relatii interpersonale este o cauza din cele mai frecvente. Aici este vorba cel mai ades de singuratate, izolare sociala, lipsa de persone de care sa te simti atasat sau chiar de lipsa de persone cu care sa-ti pierzi timpul liber sau sa conversezi. Tu poti sa ai o multime de oameni in jurul tau si totusi sa te simti singur pentru ca crezi ca ei nu te iau in seama, nu le pasa de tine sau cu care tu nu ai putea sa fi deschis si autentic. Ai vrea sa fi iubit, stimat, luat in seama, ascultat, vazut, dar in schimb esti minimalizat, ignorat, ti se intoarce spatele sau esti luat peste picior. Ti se pare ca esti nedreptatit sau
esti lipsit de sansa, dar nu ai unde te duce, nu ai alta alternativa..."
duminică, 5 decembrie 2010
Mos Nicolae
Sfantul Nicolae "Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor." (din Tropar) Patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul). Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei ce se abateau de la calea cea dreapta, lovindu-i cu nuielusa peste maini. ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, care incepe la mijlocul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii decembrie.
Traditii si obiceiuri
In noaptea de Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a fi inflorite la Anul Nou. Aceste crengute inflorite apreciaza rodul livezilor din anul ce urmeaza. Apoi sunt folosite ca sorcova!
Sarbatoarea de pe 6 decembrie prefigura victoria binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului
In ajun, copii isi curata ghetele si le pun langa usa de la intrare. Daca au fost cuminti gasesc in ele dulciuri si fructe. Daca au fost obraznici primesc o nuielusa, in semn de pedeapsa.
In traditia populara Mos Nicolae sau San-Nicoara este un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Barba alba a lui Mos Nicolae este semn ca in ziua de 6 decembrie trebuie sa ninga, cand mosul isi scutura barba, iar calul alb simbolizeaza zapada care cade la inceputul iernii.
In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei ce se abateau de la calea cea dreapta, lovindu-i cu nuielusa peste maini. ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, care incepe la mijlocul lunii noiembrie si se termina la inceputul lunii decembrie.
Traditii si obiceiuri
In noaptea de Sfantul Nicolae se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a fi inflorite la Anul Nou. Aceste crengute inflorite apreciaza rodul livezilor din anul ce urmeaza. Apoi sunt folosite ca sorcova!
Sarbatoarea de pe 6 decembrie prefigura victoria binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului
In ajun, copii isi curata ghetele si le pun langa usa de la intrare. Daca au fost cuminti gasesc in ele dulciuri si fructe. Daca au fost obraznici primesc o nuielusa, in semn de pedeapsa.
In traditia populara Mos Nicolae sau San-Nicoara este un mos cu barba alba, calare pe un cal alb. Barba alba a lui Mos Nicolae este semn ca in ziua de 6 decembrie trebuie sa ninga, cand mosul isi scutura barba, iar calul alb simbolizeaza zapada care cade la inceputul iernii.
In Olanda, Mosul calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.
În Danemarca, Moş Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.
In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor insa pe 6 ianuarie.
sâmbătă, 4 decembrie 2010
Evaluarea inteligentei emotionale:
Alege pentru fiecare propozitie raspunsul care ti se potriveste si-ti vine primul in minte. Apoi aduna cifrele pe care le-ai incercuit. Un scor mare reprezinta o buna inteligenta emotionala, iar unul mic inseamna ca mai ai de muncit!
Nr. Intrebare
niciodata rareori deseori totdeauna
1 Eu stiu cand trebuie
sa vorbesc despre problemele 1 2 3 4
mele personale
2 Este greu sa-mi dau seaman ce
ce simt alti oameni 4 3 2 1
3 Altora le place sa-mi faca
confidente 1 2 3 4
4 Imi place sa-i fac pe altii bucurosi 1 2 3 4
5 Stiu de ce sentimentele mele se
schimba 1 2 3 4
6 Cand am in fata un obstacol
abandonez pentru ca am impresia 4 3 2 1
ca voi esua
7 Caut activitati care sa ma face
bucuros 1 2 3 4
8 Cand ma cert cu cineva nu ma pot
opri sa nu-l urasc 4 3 2 1
9 Cand sunt fericit am foarte multe
idei bune 1 2 3 4
10 Incerec sa respect ce altii simt 1 2 3 4
Nr. Intrebare
niciodata rareori deseori totdeauna
1 Eu stiu cand trebuie
sa vorbesc despre problemele 1 2 3 4
mele personale
2 Este greu sa-mi dau seaman ce
ce simt alti oameni 4 3 2 1
3 Altora le place sa-mi faca
confidente 1 2 3 4
4 Imi place sa-i fac pe altii bucurosi 1 2 3 4
5 Stiu de ce sentimentele mele se
schimba 1 2 3 4
6 Cand am in fata un obstacol
abandonez pentru ca am impresia 4 3 2 1
ca voi esua
7 Caut activitati care sa ma face
bucuros 1 2 3 4
8 Cand ma cert cu cineva nu ma pot
opri sa nu-l urasc 4 3 2 1
9 Cand sunt fericit am foarte multe
idei bune 1 2 3 4
10 Incerec sa respect ce altii simt 1 2 3 4
vineri, 3 decembrie 2010
7 emotii primare
Cateva cuvinte uzuale pentru descrierea a sapte emotii primare asa cum le-a clasificat Marsha Linehan:
1: Dragostea: iubire, adoratie, afectiune, atractie, grija, compasiune, dorinta, incantare, dor, pasiune, sentimental, simpatie, tandrete, caldura, excitatie, etc.
2. Bucurie: veselie, amuzament, fericire, incantare, entuziasm, euforie, jubilare, optimism, incredere, multumire, satisfactie, confort, incredere, etc.
3. Interes: atractie, angajare, fascinatie, curiozitate, tentatie, implicare, motivatie, etc.
4. Manie: suparare, agitatie, enervare, dezgust, exasperare, frustrare, ura, ostilitate, iritare, gelozie, turbare, resentiment, criticare, cicalire, amaraciune, aroganta, etc.
5. Tristete: depresie, neplacere, melancolie, disperare, nefericire, lipsa de speranta, neajutorare, mizerie, singuratate, suferinta, posomarare, intunecime, distrugere, umilinta, regret, etc.
6. Frica: anxietate, teama, necaz, oroare, nervozitate, panica, tensiune, teroare, grija, neliniste, infrigurare, infiorare, etc.
7. Rusine: regret, culpabilitate, jena, umilire, vinovatie, insultare, etc.
1: Dragostea: iubire, adoratie, afectiune, atractie, grija, compasiune, dorinta, incantare, dor, pasiune, sentimental, simpatie, tandrete, caldura, excitatie, etc.
2. Bucurie: veselie, amuzament, fericire, incantare, entuziasm, euforie, jubilare, optimism, incredere, multumire, satisfactie, confort, incredere, etc.
3. Interes: atractie, angajare, fascinatie, curiozitate, tentatie, implicare, motivatie, etc.
4. Manie: suparare, agitatie, enervare, dezgust, exasperare, frustrare, ura, ostilitate, iritare, gelozie, turbare, resentiment, criticare, cicalire, amaraciune, aroganta, etc.
5. Tristete: depresie, neplacere, melancolie, disperare, nefericire, lipsa de speranta, neajutorare, mizerie, singuratate, suferinta, posomarare, intunecime, distrugere, umilinta, regret, etc.
6. Frica: anxietate, teama, necaz, oroare, nervozitate, panica, tensiune, teroare, grija, neliniste, infrigurare, infiorare, etc.
7. Rusine: regret, culpabilitate, jena, umilire, vinovatie, insultare, etc.
joi, 2 decembrie 2010
Mai inteligent emotional
“Inteligenta emotionala implica abilitatea de a percepe cu acuratete, de a evalua si exprima emotiile; abilitatea de a accesa si/sau genera sentimente; abilitatea de a intelege si cunoaste emotiile; abilitatea de a regla emotiile pentru promovarea dezvoltarii emotionale si intelectuale”. Daniel Goleman
Cateva din sugestiile lui Mayer, Hein si Covey pentru a deveni mai inteligent emotional:
- eticheteaza emotiile tale mai curand decat sa etichetezi oamenii si situatiile;
- deosebeste emotiile de ganduri;
- ia-ti responsabilitatea fata de ce simti;
- arata respect fata de ce altii simt;
- valideaza ce altii simt si nu acuza;
- nu controla, nu critica sau tine predici la altii despre emotiile lor;
- evita oamenii care iti invalideaza emotiile tale.
“Inteligenta emotionala este potentialul de a simti, folosi, comunica, recunoaste, memora, invata si intelege emotiile” (S. Hein).
Cateva din sugestiile lui Mayer, Hein si Covey pentru a deveni mai inteligent emotional:
- eticheteaza emotiile tale mai curand decat sa etichetezi oamenii si situatiile;
- deosebeste emotiile de ganduri;
- ia-ti responsabilitatea fata de ce simti;
- arata respect fata de ce altii simt;
- valideaza ce altii simt si nu acuza;
- nu controla, nu critica sau tine predici la altii despre emotiile lor;
- evita oamenii care iti invalideaza emotiile tale.
“Inteligenta emotionala este potentialul de a simti, folosi, comunica, recunoaste, memora, invata si intelege emotiile” (S. Hein).
miercuri, 1 decembrie 2010
La multi ani Romania!
Nu iti doresc asa cum le doresc celor dragi: Tot ce iti doresti sa ti se implineasca! Nu pentru ca nu imi esti draga, altfel nu as mai fi pe aici! Ci pentru ca inca nu stii sa iti doresti ce este bine si constructiv! Asa ca Iti doresc sa te faci bine! Sa scapi de frustrarile, fobiile, depresiile si anxietatile din constientul si inconstientul colectiv. Sa te maturizezi frumos, sa te faci mare si sa capeti intelepciunea batranului roman! Stiu ca este greu si ca este nevoie de multe generatii cerebrale si cu coloana vertebrala pentru ca acest lucru sa se intample. Si stiu ca trebuia de ras-alal-ta-ieri sa incepi recuperarea si ca deja de maine este putin cam tarziu, dar mai stiu ca este inca posibil. Si mai stiu ca sunt oameni capabili pe care te poti baza. Tot ce trebuie sa faci este sa ii vezi, sa ii auzi si sa le acorzi incredere. Daca iti doresti sa te faci asa cum iti doresc!
Sper ca macar stra-stra-nepotii mei sa aiba parte de o Romanie asa cum am visat eu si generatia mea in decembrie 1989!
La multi ani! cu bine :)
Sper ca macar stra-stra-nepotii mei sa aiba parte de o Romanie asa cum am visat eu si generatia mea in decembrie 1989!
La multi ani! cu bine :)
luni, 29 noiembrie 2010
Tradiţii de Sf. Andrei
Ziua de 30 nioembrie este sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei. Ea are o semnificatie aparte pentru poporul roman. Sfantul Andrei este cel care a botezat primii crestini pe teritoriul tarii noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
- Se spune ca in noaptea de dinainte de Sf Andrei fetele pot sa afle care le este soarta (li se arata barbatul cu care se vor marita, in vis) sau daca se vor marita in anul ce urmeaza. Fata de maritat pregateste o "Turtuca de Andrei", turta subtire din faina de grau, foarte sarata, care este coapta pe plita sobe, dupa ce o coace o lasa la racit si o va manca inainte de culcare. Baiatul care vine in vis si-i aduce apa ca sa-si potoleasca setea urmeaza sa o ceara de nevasta in cursul anului.
- Păzitul usturoiului, un fel de serbare nocturnă colectivă gen Revelion, cu mâncare şi băutură abundentă, la care bărbaţii neînsuraţi vin cu căciulile pline cu căpăţâni de usturoi – în unele sate şi fetele aduc câte trei căpăţâni, toate se pun într-o covată pe care o femeie bătrână trebuie s-o păzească toată noaptea la lumina unei lumânări, ca să nu fie furată de strigoi, în timp ce tineretul petrece, bea, cânta şi joacă. Dimineaţa, în curtea casei se încinge o horă, iar în mijlocul ei „este jucată” covata cu usturoi de un flăcău. Apoi usturoiul este împărţit la toţi care au participat şi dus acasă cu mare grijă, pus la icoane, folosit ca leac împotriva bolilor sau pentru descântece şi vrăji. Astfel când fetele soseau acasa de la Pazitul Usturoiului, semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau pronosticuri de maritis.
- Se spune ca un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului.
- In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.
- Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apa neinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului.
- Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.
- De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta.
- La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate.
- Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
- Unii batrani, nestiutori de carte dar "cititori" in stele, observau cerul in noaptea de Sf Andrei si noroceau anul, prevestind daca va fi bogat sau sarac, ploios sau secetos, daca va fi pace sau razboi etc.
- De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor). Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa.
- In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.
Dacă vitele mugesc în noaptea de Sf. Andrei este semn că vin lupii. Pentru a le feri gospodarii fac o cruce din ceară şi o lipesc la vite pe cornul drept. Pentru a se feri ograda de lupi şi de strigoi, se ung cu usturoi parii gardului, drugii, cercevelele, pragul uşilor, ghizdul fântânilor.
etc...
- Se spune ca in noaptea de dinainte de Sf Andrei fetele pot sa afle care le este soarta (li se arata barbatul cu care se vor marita, in vis) sau daca se vor marita in anul ce urmeaza. Fata de maritat pregateste o "Turtuca de Andrei", turta subtire din faina de grau, foarte sarata, care este coapta pe plita sobe, dupa ce o coace o lasa la racit si o va manca inainte de culcare. Baiatul care vine in vis si-i aduce apa ca sa-si potoleasca setea urmeaza sa o ceara de nevasta in cursul anului.
- Păzitul usturoiului, un fel de serbare nocturnă colectivă gen Revelion, cu mâncare şi băutură abundentă, la care bărbaţii neînsuraţi vin cu căciulile pline cu căpăţâni de usturoi – în unele sate şi fetele aduc câte trei căpăţâni, toate se pun într-o covată pe care o femeie bătrână trebuie s-o păzească toată noaptea la lumina unei lumânări, ca să nu fie furată de strigoi, în timp ce tineretul petrece, bea, cânta şi joacă. Dimineaţa, în curtea casei se încinge o horă, iar în mijlocul ei „este jucată” covata cu usturoi de un flăcău. Apoi usturoiul este împărţit la toţi care au participat şi dus acasă cu mare grijă, pus la icoane, folosit ca leac împotriva bolilor sau pentru descântece şi vrăji. Astfel când fetele soseau acasa de la Pazitul Usturoiului, semanau cate un catel de usturoi privegheat intr-un cocolos de aluat. Dupa modul cum incoltea si crestea usturoiul semanat, se faceau pronosticuri de maritis.
- Se spune ca un fir de busuioc asezat sub perna face ca in vis sa apara imaginea ursitului.
- In alte parti se foloseste metoda „facutului cu ulcica”: singura in fata sobei, fata intoarce un vas nou de lut pe fundul caruia lasa sa arda 3 carbuni. Rostind o incantatie ea roteste usor vasul si atrage atentia celui iubit.
- Un alt obicei pentru a ghici viitorul consta in a privi un pahar cu apa neinceputa in care arunca o verigheta sfintita de preot in mijlocul caruia apare chipul ursitului.
- Tot pentru aflarea viitorului o fata dezbracata se aseaza intre doua oglinzi cu o lumanare in fiecare mana si priveste intens in oglida din fata. Se spune ca in oglinda din spate i se reflecta scene din viitor si imaginea viitorului sot.
- De Sfantul Andrei se poate afla prognoza pentru anul urmator. Traditia spune ca se iau 12 cepe care se duc in podul casei si se lasa acolo pana in seara de Craciun. Fiecarei luni a anului ii corespunde o ceapa. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindina, iar cele care au incoltit, luni favorabile pentru recolta.
- La fel se face si cu graul care este pus la incoltit pentru fiecare membru al familiei. Cel al carui grau este frumos si inalt se spune ca va avea un an bun cu bani si sanatate.
- Daca in noaptea Sfantului Andrei este senin si cald, atunci vom avea o iarna blanda, daca este ger, vom avea o iarna grea.
- Unii batrani, nestiutori de carte dar "cititori" in stele, observau cerul in noaptea de Sf Andrei si noroceau anul, prevestind daca va fi bogat sau sarac, ploios sau secetos, daca va fi pace sau razboi etc.
- De Sfantul Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa (in unele zone exista obiceiul de a se unge cu usturoi tocurile usilor si ferestrelor). Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa.
- In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.
Dacă vitele mugesc în noaptea de Sf. Andrei este semn că vin lupii. Pentru a le feri gospodarii fac o cruce din ceară şi o lipesc la vite pe cornul drept. Pentru a se feri ograda de lupi şi de strigoi, se ung cu usturoi parii gardului, drugii, cercevelele, pragul uşilor, ghizdul fântânilor.
etc...
duminică, 28 noiembrie 2010
Doua citate celebre
"Nu ceea ce stim ne creaza probleme. Ceea ce stim ca nu este asa ne creaza probleme." Will Rogers
"Lucrurile pe care le stim, dar nu stim ca le stim, ne creaza probleme si mai mari." Erickson
"Lucrurile pe care le stim, dar nu stim ca le stim, ne creaza probleme si mai mari." Erickson
joi, 25 noiembrie 2010
Sfanta mucenita Ecaterina
Pentru ca port acest nume, nu m-am putut abtine sa nu scriu cate ceva despre originea si semnificatia lui :)
Numele Ecaterina se apropie de adjectivul grecesc katharos ("pur"). O sursa poate fi si cuvantul grec "katerina", care inseamna tortura.
Numele devine foarte popular datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, numele acesteia apare in izvoarele grecesti sub forma neasteptata Aikaterine, poate pentru ca in acea perioada diftongul ai- fusese redus la e.
In greaca moderna, apare numele de Aikaterine o singura data. Originea si semnificatia numelui raman inca nesigure. Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit si cu un supranume al lui Apolo, Hekatos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos "cel care loveste de la distanta", dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.
In credinta crestin ortodoxa, Sfanta Ecaterina este recunoscuta ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame.
Scrierile religioase prezinta viata sfintei plasata in Alexandria, in anii 304, in timpul imparatului Maximian si al fiului sau Maxentie, doi conducatori pagani ce nu acceptau propovaduirea sau recunoasterea numelui Domnului.
Sfanta Ecaterina s-a nascut in sanul unei familii nobile, invatate, fiind fiica principelui Consta. Datorita acestui avantaj, dar si gratie harurilor cu care fusese inzestrata, Ecaterina ajunge una dintre cele mai admirate femei, fiind neasemuit de frumoasa, inteligenta, deprinzand arta oratoriei, a limbilor straine, dar si a unor stiinte sau arte precum astronomia si literatura.
Alegand sa urmeze invataturile Mantuitorului si sa le impartaseasca si altora, Sfanta Ecaterina este inchisa si asuprita de care Maximian si fiul sau. Intr-un sfarsit ea este arsa pe rug.
Primul nume romanesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Catalina. Acesta, impreuna cu forma masculina Catalin fiind cele mai intalnite forme.
Pe langa ele, mai avem si derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuta, Kitty, dar si cele straine Catherine in engleza si franceza, Katherina in germana, Katalin in maghiara si Katia in rusa.
Detalii despre viata si patimirea Sfintei Mucenite Ecaterina, aici.
Numele Ecaterina se apropie de adjectivul grecesc katharos ("pur"). O sursa poate fi si cuvantul grec "katerina", care inseamna tortura.
Numele devine foarte popular datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, numele acesteia apare in izvoarele grecesti sub forma neasteptata Aikaterine, poate pentru ca in acea perioada diftongul ai- fusese redus la e.
In greaca moderna, apare numele de Aikaterine o singura data. Originea si semnificatia numelui raman inca nesigure. Explicat prin greaca, Ekaterine a fost considerat femininul lui Hekateros (care inseamna si satiri si nimfe), acesta este inrudit si cu un supranume al lui Apolo, Hekatos (folosit chiar de Homer in Iliada si explicat prin heka-tebalos "cel care loveste de la distanta", dar si cu numele zeitei subpamantene Hekato (cea care facea vraji si descantece). In egipteana insemna si coroana.
In credinta crestin ortodoxa, Sfanta Ecaterina este recunoscuta ca protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, a celor care doresc sa se casatoreasca si a femeilor ce doresc sa devina mame.
Scrierile religioase prezinta viata sfintei plasata in Alexandria, in anii 304, in timpul imparatului Maximian si al fiului sau Maxentie, doi conducatori pagani ce nu acceptau propovaduirea sau recunoasterea numelui Domnului.
Sfanta Ecaterina s-a nascut in sanul unei familii nobile, invatate, fiind fiica principelui Consta. Datorita acestui avantaj, dar si gratie harurilor cu care fusese inzestrata, Ecaterina ajunge una dintre cele mai admirate femei, fiind neasemuit de frumoasa, inteligenta, deprinzand arta oratoriei, a limbilor straine, dar si a unor stiinte sau arte precum astronomia si literatura.
Alegand sa urmeze invataturile Mantuitorului si sa le impartaseasca si altora, Sfanta Ecaterina este inchisa si asuprita de care Maximian si fiul sau. Intr-un sfarsit ea este arsa pe rug.
Primul nume romanesc atestat ce provine de la Ecaterina a fost Catalina. Acesta, impreuna cu forma masculina Catalin fiind cele mai intalnite forme.
Pe langa ele, mai avem si derivatele autohtone Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Ecaterina, Catina, Catita, Tincuta, Kitty, dar si cele straine Catherine in engleza si franceza, Katherina in germana, Katalin in maghiara si Katia in rusa.
Detalii despre viata si patimirea Sfintei Mucenite Ecaterina, aici.
luni, 22 noiembrie 2010
Cojoc de vreme rea
se pare ca se apropie, cu pasi mici dar siguri, vremea urata, mohorata, cetoasa, rece... Organismul este predispus catre depresie in aceasta perioada datorita modificarilor de lumina, temperatura si umiditate... Ca sa nu lasam aceste fenomene ale naturii sa ne tulbure viata, este bine sa acordam o atentie mai mare hranei si miscarii fizice. Hrana pe care o consumam este bine sa fie bogata in vitamine, minerale si fibre. Inca mai putem profita de legumele si fructele toamnei care ne pot satisface nevoile organismului. Este bine sa ne petrecem cat de mult putem, timpul in are liber. Daca sofam, este bine sa parcam masina ceva mai departe de birou, ca sa facem cativa pasi inainte si dupa ce terminam lucrul. Aceasta plimbare ne ajuta sa ne oxigenam creierul, ne ajuta sa avem o circulatie sangvina mai buna, dar si sa ne concentram mai bine pentru ziua de lucru, sa analizam ce avem de facut si sa lasam afara grijile de acasa, si invers dupa ce treminam ziua de lucru. Adica folosim aceasta mica plimbare si ca pe o iesire din rolul de familie respectiv salariat si ne transpunem in celalalt rol in care urmeaza sa intram. Cand mai iese soarele, din cand in cand (ca acum de exemplu, cand scriu:)) "sa fugim", in limita in care ne permitem, sa facem o baie de soare. Aceasta ne incarca bateriile pentru ceva vreme. Sa ne facem timp pentru a practica un sport: sa alergam, sau sa mergem la sala, sau sa practicam un dans, sau sa mergem cu bicicleta, sau orice altceva implica miscare fizica. Toate aceste mici "eforturi" (le-ar putea spune unii) se vor transforma in mici bucurii, ne vor ajuta sa fim tonici, binedispusi si adorati de cei din jur. Asa cum am mai scris si in alte postari, miscarea fizica ne ajuta sa eliberam homonii fericirii, vezi aici.
marți, 16 noiembrie 2010
Definitii ale prieteniei
"Prietenia este egalitate armonioasă." Pitagora
"Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri." Aristotel
"Prietenia constă în a şti că ai un ajutor în plus şi un necaz mai puţin." Marcio Barrios
"Prietenia este o haină valoroasă care se curăţă când se murdăreşte, nu se aruncă la prima pată." Cato cel Batran
"Prietenia este exprimarea sinceră şi fără rezerve a gândurilor şi simţirilor tale în faţa unei alte făpturi omeneşti, sinceritate totală şi dezinteresată în viaţa lăuntrică cea mai intimă, ca o încercare de retrăire în profunda simpatie a unei alte fiinţe omeneşti." I. Conrad
"Prietenia este întotdeauna o responsabilitate plăcută, niciodată o oportunitate." Khalil Gibran
"Prietenia este armonia a două lucruri contrare, care sunt necesitatea şi libertatea." S.Weil
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele." George Eliot
"Prietenia este încercarea prin care se măsoară un om." Oscar Wilde
"Prietenia este unicul leac împotriva unei sorţi vitrege şi e pururi alinare a sufletului." Baltasar Gracian
"Prietenia este, in primul rand, pacea reciproca si zborul spiritului pe deasupra amanuntelor vulgare." Antoine de Saint-Exuper
"Prietenul nu iubeste prietenul, ci obiectivul prieteniei." Platon
"Prietenia este una din mângâierile vieţii." Gala Galaction
"Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." Gabriel Garcia Marquez
"Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului." – Nicolae Iorga
"Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri." Aristotel
"Prietenia constă în a şti că ai un ajutor în plus şi un necaz mai puţin." Marcio Barrios
"Prietenia este o haină valoroasă care se curăţă când se murdăreşte, nu se aruncă la prima pată." Cato cel Batran
"Prietenia este exprimarea sinceră şi fără rezerve a gândurilor şi simţirilor tale în faţa unei alte făpturi omeneşti, sinceritate totală şi dezinteresată în viaţa lăuntrică cea mai intimă, ca o încercare de retrăire în profunda simpatie a unei alte fiinţe omeneşti." I. Conrad
"Prietenia este întotdeauna o responsabilitate plăcută, niciodată o oportunitate." Khalil Gibran
"Prietenia este armonia a două lucruri contrare, care sunt necesitatea şi libertatea." S.Weil
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simţi în siguranţă cu o persoană, fără a trebui să-ţi cântăreşti gândurile, nici să-ţi măsori cuvintele." George Eliot
"Prietenia este încercarea prin care se măsoară un om." Oscar Wilde
"Prietenia este unicul leac împotriva unei sorţi vitrege şi e pururi alinare a sufletului." Baltasar Gracian
"Prietenia este, in primul rand, pacea reciproca si zborul spiritului pe deasupra amanuntelor vulgare." Antoine de Saint-Exuper
"Prietenul nu iubeste prietenul, ci obiectivul prieteniei." Platon
"Prietenia este una din mângâierile vieţii." Gala Galaction
"Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima." Gabriel Garcia Marquez
"Fereste-te deopotriva de prietenia dusmanului si de dusmania prietenului." – Nicolae Iorga
miercuri, 10 noiembrie 2010
Cunoaste-te pe tine insuti
Hm! O fi bine? O fi rau? Este bine pentru tine si personalitatea ta sa te iubesti si sa te accepti asa cum esti. Sa te vezi asa cum esti, sa te cunosti mai bine. Este ceva de munca la asta, dar e cu folos si ne distrage atentia de la capra vecinului, adica de la invidie. Desi unii ar zice ca este o totala porcarie. Cum adica nu te cunosti pe tine insati? Ca doar esti tu! In realitate putini oameni se cunosc, se analizeaza, se iubesc, se inteleg, stiu de unde vin anumite reactii si cum sa le managerieze. Nu degeaba inscriptia antica din Templul lui Apollo din Delphi ne spune simplu: "Cunoaste-te pe tine insuti!". Exupery spunea ca omul ajunge sa se cunoasca cu adevarat numai cand este pus sa se masoare cu obstacolele. A te cunoaste pe tine insuti este cea dintai obligatie pe care o avem fata de ratiune. Este baza cunoasterii si a intelepciunii. Cine nu stie ce greseli face, cum va putea sa si le indrepte? Cine nu-si stie nevoile nu are nici o grija pentru a le implini. Cine nu stie cat poate duce va fi mereu dezamagit. Cine nu stie ce-nseamna binele si raul, sau lipsurile de orice fel, nu se poate gandi la ingrijirea si lecuirea lui. A fi mandru de tine fara a-ti cunoaste calitatile si defectele nu este un semn de inteligenta. A-i evalua pe ceilalti dupa prima impresie inseamna sa te sprijini pe fantezii. Cunoasterea celorlalti ca si cunoasterea de sine, presupune experienta in relatiile interpersonale, o buna intuitie si sensibilitate afectiva.
luni, 8 noiembrie 2010
Arhanghelii Mihail si Gavril
Creştinii ortodoxi şi greco catolici sărbătoresc în 8 noiembrie soborul Arhanghelilor Mihail şi Gavriil. Cei doi îngeri sunt văzuţi ca ocrotori ai oamenilor şi călăuze ale sufletelor spre Rai. În tradiţia populară Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt consideraţi patroni ai oilor şi aducători al ultimelor zile calde din an.
Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt calauze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai, potrivit crestinortodox.ro.
Arhanghelul Gavriil a fost cel care le-a adus lui Ioachim şi Ana vestea despre naşterea Fecioarei Maria şi tot el a vestit Fecioarei că îl va naşte pe Hristos.
Arhanghelul Mihail este protectorul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli.El este cel dintâi dintre îngerii pazitori care s-a luptat cu îngerii lui Lucifer care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.
Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneste, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu.
În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci cand aceştia le fură ( eclipse ). De asemenea, se spune ca are putere asupra soţiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, Arhanghelii sunt celebraţi şi ca patroni ai oilor, iar stăpânii acestor animale fac o turta mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Aceasta turtă se aruncă în dimineata zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cade cu faţa în sus e semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerandu-se ca în primavară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu faţa în jos era mare supărare.
În satele şi târgurile bucovinene în fiecare an, în 8 noiembrie se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar în biserici fiecare creştin aprinde câte o lumânare că să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.
"Vara Arhanghelilor" ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine şi călduroase numite "vara iernii".
De ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi "lumina de veci" în lumea de dincolo. Tradiţia spune că trebuie să se aprindă lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare.
Arhanghelii Mihail şi Gavriil sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt calauze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai, potrivit crestinortodox.ro.
Arhanghelul Gavriil a fost cel care le-a adus lui Ioachim şi Ana vestea despre naşterea Fecioarei Maria şi tot el a vestit Fecioarei că îl va naşte pe Hristos.
Arhanghelul Mihail este protectorul oştilor cereşti, primul din ceata Sfinţilor Arhangheli.El este cel dintâi dintre îngerii pazitori care s-a luptat cu îngerii lui Lucifer care s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu.
Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneste, sau orânduieşte singur grindina, cu tunul. El ţine şi ciuma în frâu.
În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci cand aceştia le fură ( eclipse ). De asemenea, se spune ca are putere asupra soţiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard pacatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
În zonele muntoase, Arhanghelii sunt celebraţi şi ca patroni ai oilor, iar stăpânii acestor animale fac o turta mare din făină de porumb, numită "turta arieţilor" (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Aceasta turtă se aruncă în dimineata zilei de 8 noiembrie în tarla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cade cu faţa în sus e semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerandu-se ca în primavară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cade cu faţa în jos era mare supărare.
În satele şi târgurile bucovinene în fiecare an, în 8 noiembrie se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar în biserici fiecare creştin aprinde câte o lumânare că să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă.
"Vara Arhanghelilor" ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine şi călduroase numite "vara iernii".
De ziua Sfinţilor Mihail şi Gavriil fiecare om trebuie să aprindă o lumânare, care îi va fi "lumina de veci" în lumea de dincolo. Tradiţia spune că trebuie să se aprindă lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei dispăruţi fără lumânare.
marți, 2 noiembrie 2010
Travaliul doliului
Travaliul doliului este un proces intrapsihic, consecutiv pierderii unui obiect de atasament, prin care subiectul reuseste, in mod progresiv, sa se desprinda de acesta. Este un termen freudian care desemneaza perioada de dupa o separare si se refera la timpul necesar pentru a trece peste socul si durerea produse de despartire. Despartirea poate insemna moartea unei persoane apropiate, dragi; poate insemna despartirea de persoana iubita, orice fel de pierdere (slujba, lasatul de fumat, alcool, o situatie, un obiect, un animal, un obicei ...). Perioada de travaliu variaza de la persoana la persoana. Trairea doliului inseamna incheierea relatie cu persoana disparuta (obiect, situatie...) Aceasta relatie este bine sa se realizeze si in timpul unora dintre momentele specifice inmormantarii, respectiv bocetul (plans cu vorbe), jelitul (plangerea mortului fara vorbe), participarea la priveghi, la cortegiul funebru, la inmormantarea propriu-zisa, precum si prin purtarea de haine negre sau la barbati purtarea barbii. Participarea la aceste etape ale inmormantarii face ca acceptarea pierderii sa se produca cu mai putine efecte psihosociale, deoarece persoana isi exprima sentimentele si accepta mai usor pierderea. In cazul in care doliul pe care il purtam nu se refera la persoane decedate ci la persoane vii, obiecte sau situatii se poate practica inmormantarea simbolica, care este un exercitiu psihodramatic. Se ia situatia sau ce anume avem de inmormantat si se face ritualul inmormantarii cu tot ce trebuie facut, la nivel simbolic. Daca nu reusim sa depasim momentul sub nici o forma si durerea persista, este mult prea greu de suportat si nimeni si nimic nu ne poate ajuta sa ne simtim mai bine, recomandarea este sa consultam un specialist care ne poate ajuta sa traim travaliul doluiului si sa intelegem situatia prin care trecem.
sâmbătă, 23 octombrie 2010
Sa luam in serios depresia
Din pacate, noi nu vedem depresia ca pe o problema reala si dese ori nici nu ne dam seama ca ceva e in neregula cu cei de langa noi. Totusi, cu putina atentie e destul de usor sa descoperi un depresiv. El poate avea urmatoarele simptome:
- este tot timpul trist;
- este frustrat si se enerveaza foarte usor;
- libido scazut;
- nu-l mai intereseaza lucrurile care ii faceau placere pana nu demult;
- sufera de insomnii sau doarme prea mult;
- vorbeste des despre moarte si sinucidere;
- agitat, nelinistit, nu sta locului, are crize de plans fara motiv;
- gandeste incet, uita repede, nu se poate concentra, e distras;
- isi schimba stilul de alimentatie: fie isi pierde pofta de mancare si slabeste foarte brusc, fie mananca tot timpul si se ingrasa;
- obosit, fara energie si cele mai usoare activitati devin insuportabile;
- are sentimente de vinovatie, isi aminteste esecurile din trecut;
- are dureri inexplicabile.
De retinut ca fiecare depresiv este diferit, asa ca e posibil sa nu observi toate aceste simptome. La unele persoane simptomele sunt evidente chiar si pentru cei care nu sunt apropiati, la altele simptomele sunt mai usoare si numai cei din familie ar putea sa depisteze vreo problema. Conteaza foarte mult si varsta celui bolnav.
La copii boala se manifesta prin tristete, griji permanente, cosmaruri. La adolescenti se observa tendinta de a evita contactul social.
- este tot timpul trist;
- este frustrat si se enerveaza foarte usor;
- libido scazut;
- nu-l mai intereseaza lucrurile care ii faceau placere pana nu demult;
- sufera de insomnii sau doarme prea mult;
- vorbeste des despre moarte si sinucidere;
- agitat, nelinistit, nu sta locului, are crize de plans fara motiv;
- gandeste incet, uita repede, nu se poate concentra, e distras;
- isi schimba stilul de alimentatie: fie isi pierde pofta de mancare si slabeste foarte brusc, fie mananca tot timpul si se ingrasa;
- obosit, fara energie si cele mai usoare activitati devin insuportabile;
- are sentimente de vinovatie, isi aminteste esecurile din trecut;
- are dureri inexplicabile.
De retinut ca fiecare depresiv este diferit, asa ca e posibil sa nu observi toate aceste simptome. La unele persoane simptomele sunt evidente chiar si pentru cei care nu sunt apropiati, la altele simptomele sunt mai usoare si numai cei din familie ar putea sa depisteze vreo problema. Conteaza foarte mult si varsta celui bolnav.
La copii boala se manifesta prin tristete, griji permanente, cosmaruri. La adolescenti se observa tendinta de a evita contactul social.
luni, 18 octombrie 2010
Drepturile personale
Bourne prezinta o lista a drepturilor unui adult pe care multi se pare ca le uita din cauza educatiei sau a experientelor de viata traite anterior.
extras din lucrarea Consiliere psihologica si psihoterapie in situatiile de criza, Irina Holdevici si Valentina Neacsu.
- am dreptul sa solicit ceea ce doresc;
- am dreptul sa refuz solicitarile carora nu le pot face fata;
- am dreptul sa imi exprim sentimentele, pozitive sau negative;
- am dreptul sa-mi schimb opiniile;
- am dreptul sa comit greseli si sa nu fiu totdeauna perfect;
- am dreptul sa ma conformez propriilor mele sisteme de norme si valori;
- am dreptul sa spun NU la tot ceea ce mi se pare ca nu sunt pregatit sa fac, este periculor sau imi incalca sistemele de norme si valori;
- am dreptul sa-mi stabilesc propriile sisteme de prioritati;
- am dreptul sa nu ma simt responsabil pentru comportamentele, actiunile, sentimentele si problemele celorlalti;
- am dreptul sa solicit onestitate din partea celorlalti;
- am dreptul sa ma supar pe o persoana la care tin;
- am dreptul sa fiu eu insumi;
- am dreptul sa ma simt speriat si sa spun lucrul acesta celorlalti;
- am dreptul sa spun NU STIU;
- am dreptul sa nu prezint scuze si sa nu-mi motivez comportamentul;
- am dreptul sa iau decizii bazate pe propriile mele sentimente;
- am dreptul sa-mi satisfac propriile trebuinte in timpul si in locurile pe care le consider potrivite;
- am dreptul sa ma distrez si sa ma simt frivol;
- am dreptul sa fiu mai sanatos decat cei din jurul meu;
- am dreptul sa ma aflu intr-o ambianta in care nu se abuzeaza de persoana mea;
- am dreptul sa imi fac prieteni si sa ma simt bine in preajma celorlalti;
- am dreptul sa ma schimb si sa evoluez;
- am dreptul la respect din partea celorlalti fata de propriile nevoi si dorinte;
- am dreptul sa fiu tratata ca o persoana demna si respectabila;
- am dreptul sa fiu fericita.
extras din lucrarea Consiliere psihologica si psihoterapie in situatiile de criza, Irina Holdevici si Valentina Neacsu.
luni, 11 octombrie 2010
Seminar international de psihoterapie integrativa
Stimate coleg(ă) , te invit, cu mare plăcere la:
Seminarul internaţional de psihoterapie integrativă, curs de formare profesională continuă acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu 10 credite
şi la
CINA FESTIVĂ cu BAL MASCAT atestată cu: distracţie garantată.
Seminarul se desfăşoară sub egida Şcolii Europene de Psihoterapie Integrativa în colaborare cu Societatea de Psihodramă J.L. Moreno şi Centrul Psihologic NEW LIFE (Societate Civilă Profesională de Psihologie Jardan şi Ion-Rădulescu)
Bucureşti, 14-16noiembrie2010
Conducători seminar:
Richard Page (SUA)
Peter J Hawkins (Anglia)
Veronica Mihai Jardan (România)
Obiective:
· prezentări teoretice şi experimentate personal în cadrul seminarului prin abordări:
-umanist/existentială;
-prin teoria co-consilierii a lui Heron într-u cadru dialectic, respectiv activ-pasiv (dans-meditaţie-mişcare), regresie- stabilirea viitoare a scopurilor, grup –individ;
-abordare hipnoterapeutică ericksoniană;
-abordare psihodramatică.
· formarea capacitatii de conducere printr-o strategie adecvată a unui grup deschis in domeniul socio-uman;
· intelegerea demersului conşient şi inconştient individual/colectiv a unui grup deschis;
· formarea deprinderilor de analiză şi interpretare a prelucrărilor psihoterapeutice în cadrului grupului deschis.
Adresabilitate:
- psihologi psihoterapeuţi practicieni, specialişti sau principali,
- psihologi, medici, psiho-pedagogi, asistenţi sociali, sociologi, teologi care sunt în cadrul unei asociaţii/societate pentru formarea ca psihoterapeut, studenţi care-şi doresc după absolvirea facultăţii să se specializeze ca psihoterapeut.
Program:
Duminică 14 noiembrie 2010:
-15.00-17.00: -sosirea şi înscrierea participanţilor,
-consemnarea expectanţelor, solicitărilor, întrebărilor de abordat în cadrul seminarului în limita timpului disponibil
-17.00-20.00: secţiunea I a seminarului
-20.00-25.00: CINĂ FESTIVĂ cu BAL MASCAT
Luni 15 noiembrie 2010:
-14.00-21.00: secţiunea a II-a a seminarului
-pauze de ceai şi cafea la aproximativ 2 ore
Marţi 16 noiembrie 2010:
-14.00-20.00: secţiunea a III-a a seminarului
-pauze de ceai şi cafea la aproximativ 2 ore
-19.00-21.00: consemnarea feed-back-urilor şi înmânarea diplomelor.
Locul desfăşurării: sala de conferinţe Europa – ( www.salaeuropa.ro) – Strada Justiţiei 54, sector 4 Bucureşti
■ Diplome: Certificatele de participare, atestând numărul de credite de la Colegiul Psihologilor din România, respective, numărul de ore de seminar parcurse, vor fi înmanate participantilor marţi 16 noiembrie 2010.
■ Taxa de participare la seminar este de 100 Euro. Taxa include: pauze de ceai şi cafea, materialele de curs, eliberarea diplomelor. Taxa se achita în lei la cursul de referinta BNR din ziua plăţii. Plata o veţi putea face în contul SCPP Jardan si Ion-Radulescu deschis la BCR Libertăţii, IBAN: RO27RNCB0069115848160001; CUI: 26468707 şi dovada plăţii se trimite pe e-mail la programari.psihologice@gmail.com pentru înscriere. Detalii suplimentare la tel. 0732.555.445 şi 0745.165.491. http://psihologii.ro şi sau http://servicii-psihologice.blogspot.com.
Locurile fiind limitate plata o puteţi face după ce vi s-a confirmat telefonic sau prin e-mail disponibilitatea locului liber. Înscrierea este asigurată doar după efectuarea plăţii întegrale sau a minim unui avans de 50%.
!!!REDUCERI pentru taxa de participare la seminar:
-15% pentru cursanţii din cadrul Centrului Psihologic NEW LIFE (Societate Civilă Profesională de Psihologie Jardan şi Ion-Rădulescu),
-10% pentru grup de minim 10 persoane,
-5% pentru grup de minim 5 persoane.
■ Taxa de participare la CINĂ FESTIVĂ cu BAL MASCAT este de 15 euro, care include: mâncare tip bufet suedez, apă plată şi minerală, sucuri, ceai, cafea, produse de patiserie, posibilitatea confecţionării pe loc, ad hoc, a unui costum de carnaval cu recuzită din cadrul centrului şi participarea la concursul ,,Cea mai haioasă prezentare a costumului”, participarea la concursul de dans, participarea la licitaţia colecţiei de pictură ,,O viaţă nouă în fiecare anotimp”, tombolă şi binenţeles distracţie garantată.
Pentru bal mascat aveţi posibilitatea să vă costumaţi şi în propia mască. Puteţi participa însoţit de partener şi sau de alţi prieteni (participarea la cina festivă şi balul mascat NU este condiţionată de participarea la seminar şi nici vice versa). !!!Copii sub 14 ani pot participa gratuit.
· Descrierea seminarului
Psihoterapie de grup deschis (nestructurat): o abordare integrativă
Scopul workshop-ului este de a învăţa participanţii teoria şi practica psihoterapiei de grup deschis (nestructurat). Diferitele tipuri de psihoterapie de grup, scopurile procesului în psihoterapia de grup, factorii de luat în considerare atunci când se realizează un grup de terapie, ceea ce învaţă membrii din participarea în grup şi stilurile eficiente de conducere a grupului vor fi discutate cu participanţii laseminar. Va fi subliniată dinamica universală care afectează procesul oricărui grup sau oricărei relaţii. Această dinamică universală va fi descrisă ca asigurând baza dezvoltării unei abordări integrative în psihoterapia de grup. Vor fi trecute în revistă abordări teoretice diferite în psihoterapia de grup: umanistă/ existenţială, psihodramă, hipnoterapeutic ericksoniană şi dialectică. Membrii vor participa în terapia de grup efectivă: umanist/ existenţială, psihodramă sau dialectică, pentru a învăţa cum este să te afli într-un grup de terapie. Va fi discutată dinamica acestor grupuri, pentru a face legătura cu teoria integrativă a psihoterapiei de grup.
Abordarea seminarului de către Richard C. Page
Această abordare teoretică a terapiei de grup, promovată de Richard C Page, este descrisă detaliat în cartea Group Therapy: Creating Contact, Choosing Relationship (Richard C. Page si Daniel N. Berkow). Abordarea in terapia de grup descris in aceasta carte este cea dezvoltata din perspectiva umanista/ existentiala. In aceasta carte este descrisa dinamica universală care afectează procesul de grup şi învăţarea oricarui tip de psihoterapie de grup.
Abordarea seminarului de către Peter J Hawkins
Principala perspectivă teoretică este cea umanistă, bazata în mare parte pe teoria co-consilierii a lui Heron, care susţine că persoana are trei nevoi de bază: nevoia de dragoste, nevoia de înţelegere şi nevoia de auto-determinare. Prin perspectiva unui grup deschis, participanţii au libertate şi sprijin pentru a identifica şi a lucra cu situaţii în care aceste nevoi au fost frustrate în viaţa lor, şi mai ales în copilarie. În ce priveste procesul de grup, este utilizat un cadru dialectic, respectiv activ-pasiv (dans-meditaţie-mişcare), regresia- stabilirea viitoare a scopurilor, grup –individ. Acest tip de grup demonstrează clar un cadru pentru integrarea tehnică sau pragmatică, bazată pe un cadru teoretic profund.
Abordarea seminarului de către Veronica Jardan Mihai
Abordarea de psihoterapie de grup nestructurat (deschis) o voi prezenta din perspectivă psihodramatică şi hipnoterapeutic ericksoniană.
Jacob Levy Moreno este unul dintre întemeietorii psihoterapiei de grup şi întemeietorul psihodramei. El consideră grupurile ca fiind entităţi cu potenţial de schimbare pentru că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie numai limitat. În psihodramă, prin jocurile nestructurate de grup se poate favorizeaza descoperirea şi prelucrarea acestui potenţial. Sunt create situaţii de ,,ca şi cum“, iar participantul prin conotaţia ludică a jocului vine în contact cu inconştientul lui având posibilitatea unei noi perspective în autocunoaşterea şi dezvoltarea lui personală.
J.L. Moreno definea psihodrama astfel: ,,Metoda care prin acţiune conferă autenticitate sufletului fiind ştiinţa care prin acţiune explorează adevarul prin metodele dramei. Dezvoltarea unui sistem de metode ce permite psihodramaticianului si ego-urilor auxiliare să patrundă în universal protagonistului în încercarea de a-l popula cu imagini interiorizate care au avantajul de a nu fi total iluzorii si de a nu aparţine total realităţii.”.
În hipnoterapia ericksoniană prin transele hipnotice avem posibilitatea de a veni în contact cu incoştientul şi de a ne (re)descoperi resursle interioare atât debenefice în rezolvarea propiilor probleme. M. Erickson spunea că ,,atunci când vom şti ceea ce nu ştim că ştim, dar ştim, ne vom schimba”.
■ Despre conducătorii seminarului:
Richard Page este profesor emerit in consiliere educationala si consiliere psihologica la Universitatea din Georgia si director fondator al Scolii Europene de Psihoterapie Integrativa. Principalele sale activitati de cercetare se refera la psihoterapia si consilierea de grup, tratamentul dependentei de alcool si droguri si psihoterapia multiculturala. A fost presedintele Asociatiei Internationale pentru Dependente si presedinte al Consiliului National al Consilierilor din Anglia. Timp de 6 ani a fost editor la Journal of Addictions and Offender Counseling. Autor a numeroase carti si articole, formator in psihoterapie de grup si psihoterapie integrative. Conduce seminarii si cursuri de psihoterapie nestructurata de grup, teorie si practica in consilierea de grup, consilierea si psihoterapia dependentilor de substante, teoria consilierii si psihoterapiei, psihoterapie si consiliere multiculturala, etc.
Peter J Hawkins este director fondator si in prezent presedintele Scolii Europene de Psihoterapie Integrativa, profesor consultant la ISMAI, Portugalia. Peter J Hawkins este formator in psihoterapie si hipnoza clinica si conduce grupe de formare in Grecia, Cipru, Italia, Spania si Portugalia. Cartile sale au fost traduse in rusa, chineza, romana, greaca si spaniola si este autor a numeroase lucrari stiintifice. Este director adjunct al Institutelor Erickson din Madrid si Porto si membru al consilului editorial al Revistei Europene de Hipnoza Clinica. Peter Hawkins a fost consilier al Societatii Britanice de Psihologie si a condus mai multe proiecte europene in domeniul psihologiei clinice in Romania, Uzbekistan si tarile vest- europene. In Anglia este formator in hipnoza clinica si face parte din consiliul director al Societatii Britanice de Hipnoza Clinica si Academica. In sfera sa de interes intra psihosomatica, chimioterapia, tulburarile de somn, psihosexologia, sarcina si nasterea, si psihoterapia copilului.
Veronica Mihai Jardan este psiholog clinician principal si supervizor in psihologie clinica, psihoterapeut, conducator de grupuri Balint, coordonator si supervizor al activitatii psihologilor din cadrul Sanatoriului de Nevroze Predeal si a centrului psihologic New Life din Brasov. Veronica Jardan are formari si specializari in psihodrama, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, hipnoterapie cognitiv-comportamentala, analiza reichiana si focusing in psihoterapia copilului. A condus grupuri de consiliere a alcoolicilor in cadrul AA (Alcoholics Anonymus) si a sustinut workshop-uri de psihodrama la diferite conferinte nationale si internationale. Este membru in Consiliul National al Colegiului Psihologilor din Romania.
Bibliografie
Articole
Heron, J. (1977/1998). Catharsis in Human Development (Rev.). Disponibil la: www.human-inquiry.com/catharsi.htm.
Page, R. C. & Chandler, J. (1994). Effects of group counseling on ninth grade at-risk students. Journal of Mental Health Counseling, 16, 340-351.
Page, R. C., Campbell, L., & Wilder, D. C. (1994). Role of the leader in therapy groups conducted with illicit drug abusers: How directive does the leader have to be? Journal of Addictions and Offender Counseling, 14, 57-66.
Cărţi
Page, R. C. & Berkow, D. N. (1994). Creating Contact, Choosing Relationship: Dynamics of Unstructured Group Therapy. San Francisco, CA: Jossey-Bass Publishers, pp. 1-311.
Page, R.C. & Berkow, D.N. (2005). Unstructured Group Therapy: Creating Contact, Choosing Relationship. (2nd. Edition). PCCS Books: Ross-on-Wye, England.
O’Leary, E & Murphy, M. (eds.) (2006) New Approaches to Integration in Psychotherapy. Sussex, UK: Routledge.
Wolf, A. & Schwartz, E. K. (1962). Psychoanalysis in Groups. New York: Grune & Stratton.
Yalom, I. D. (1995) The Theory and Practice of Group Psychotherapy. New York: Basic Books.
Capitole de carte
Gongora, J.N. (1997) Group therapy: Modalities, Dynamics and the State of the Art, in In Hawkins, P.J. & Nestoros, J. (eds.) Psychotherapy: New perspectives on Theory, Practice and Research. Athens: Ellinika Grammata, 1998 *
Hawkins, P.J. (1998) Psychodynamic psychotherapy, in Hawkins, P.J. & Nestoros, J. (eds.) Psychotherapy: New perspectives on Theory, Practice and Research. Athens: Ellinika Grammata, 1998 **
Page, R. C., Weiss, & J., Lietaer, G. (2002). Humanistic group psychotherapy. In Caine, J. & Seeman, J. (Eds.), Humanistic Psychotherapies: Handbook of Research and Practice. (pp. 339-360). Washington, D.C.: APA Press.
Page, R. C. (2010). Group therapy with the disabled. In Oliveria, R. (Eds. Corpus Alienum: Psicologia e trabalho psicoterapeutico na reabilitacao fisica). Coisas de Ler: Lisboa, Portugal. pp. 135-148.
* http://files.me.com/peterjhawkins/g3yuzw
** http://files.me.com/peterjhawkins/t7njv2
Seminarul internaţional de psihoterapie integrativă, curs de formare profesională continuă acreditat de Colegiul Psihologilor din România cu 10 credite
şi la
CINA FESTIVĂ cu BAL MASCAT atestată cu: distracţie garantată.
Seminarul se desfăşoară sub egida Şcolii Europene de Psihoterapie Integrativa în colaborare cu Societatea de Psihodramă J.L. Moreno şi Centrul Psihologic NEW LIFE (Societate Civilă Profesională de Psihologie Jardan şi Ion-Rădulescu)
Bucureşti, 14-16noiembrie2010
Conducători seminar:
Richard Page (SUA)
Peter J Hawkins (Anglia)
Veronica Mihai Jardan (România)
Obiective:
· prezentări teoretice şi experimentate personal în cadrul seminarului prin abordări:
-umanist/existentială;
-prin teoria co-consilierii a lui Heron într-u cadru dialectic, respectiv activ-pasiv (dans-meditaţie-mişcare), regresie- stabilirea viitoare a scopurilor, grup –individ;
-abordare hipnoterapeutică ericksoniană;
-abordare psihodramatică.
· formarea capacitatii de conducere printr-o strategie adecvată a unui grup deschis in domeniul socio-uman;
· intelegerea demersului conşient şi inconştient individual/colectiv a unui grup deschis;
· formarea deprinderilor de analiză şi interpretare a prelucrărilor psihoterapeutice în cadrului grupului deschis.
Adresabilitate:
- psihologi psihoterapeuţi practicieni, specialişti sau principali,
- psihologi, medici, psiho-pedagogi, asistenţi sociali, sociologi, teologi care sunt în cadrul unei asociaţii/societate pentru formarea ca psihoterapeut, studenţi care-şi doresc după absolvirea facultăţii să se specializeze ca psihoterapeut.
Program:
Duminică 14 noiembrie 2010:
-15.00-17.00: -sosirea şi înscrierea participanţilor,
-consemnarea expectanţelor, solicitărilor, întrebărilor de abordat în cadrul seminarului în limita timpului disponibil
-17.00-20.00: secţiunea I a seminarului
-20.00-25.00: CINĂ FESTIVĂ cu BAL MASCAT
Luni 15 noiembrie 2010:
-14.00-21.00: secţiunea a II-a a seminarului
-pauze de ceai şi cafea la aproximativ 2 ore
Marţi 16 noiembrie 2010:
-14.00-20.00: secţiunea a III-a a seminarului
-pauze de ceai şi cafea la aproximativ 2 ore
-19.00-21.00: consemnarea feed-back-urilor şi înmânarea diplomelor.
Locul desfăşurării: sala de conferinţe Europa – ( www.salaeuropa.ro) – Strada Justiţiei 54, sector 4 Bucureşti
■ Diplome: Certificatele de participare, atestând numărul de credite de la Colegiul Psihologilor din România, respective, numărul de ore de seminar parcurse, vor fi înmanate participantilor marţi 16 noiembrie 2010.
■ Taxa de participare la seminar este de 100 Euro. Taxa include: pauze de ceai şi cafea, materialele de curs, eliberarea diplomelor. Taxa se achita în lei la cursul de referinta BNR din ziua plăţii. Plata o veţi putea face în contul SCPP Jardan si Ion-Radulescu deschis la BCR Libertăţii, IBAN: RO27RNCB0069115848160001; CUI: 26468707 şi dovada plăţii se trimite pe e-mail la programari.psihologice@gmail.com pentru înscriere. Detalii suplimentare la tel. 0732.555.445 şi 0745.165.491. http://psihologii.ro şi sau http://servicii-psihologice.blogspot.com.
Locurile fiind limitate plata o puteţi face după ce vi s-a confirmat telefonic sau prin e-mail disponibilitatea locului liber. Înscrierea este asigurată doar după efectuarea plăţii întegrale sau a minim unui avans de 50%.
!!!REDUCERI pentru taxa de participare la seminar:
-15% pentru cursanţii din cadrul Centrului Psihologic NEW LIFE (Societate Civilă Profesională de Psihologie Jardan şi Ion-Rădulescu),
-10% pentru grup de minim 10 persoane,
-5% pentru grup de minim 5 persoane.
■ Taxa de participare la CINĂ FESTIVĂ cu BAL MASCAT este de 15 euro, care include: mâncare tip bufet suedez, apă plată şi minerală, sucuri, ceai, cafea, produse de patiserie, posibilitatea confecţionării pe loc, ad hoc, a unui costum de carnaval cu recuzită din cadrul centrului şi participarea la concursul ,,Cea mai haioasă prezentare a costumului”, participarea la concursul de dans, participarea la licitaţia colecţiei de pictură ,,O viaţă nouă în fiecare anotimp”, tombolă şi binenţeles distracţie garantată.
Pentru bal mascat aveţi posibilitatea să vă costumaţi şi în propia mască. Puteţi participa însoţit de partener şi sau de alţi prieteni (participarea la cina festivă şi balul mascat NU este condiţionată de participarea la seminar şi nici vice versa). !!!Copii sub 14 ani pot participa gratuit.
· Descrierea seminarului
Psihoterapie de grup deschis (nestructurat): o abordare integrativă
Scopul workshop-ului este de a învăţa participanţii teoria şi practica psihoterapiei de grup deschis (nestructurat). Diferitele tipuri de psihoterapie de grup, scopurile procesului în psihoterapia de grup, factorii de luat în considerare atunci când se realizează un grup de terapie, ceea ce învaţă membrii din participarea în grup şi stilurile eficiente de conducere a grupului vor fi discutate cu participanţii laseminar. Va fi subliniată dinamica universală care afectează procesul oricărui grup sau oricărei relaţii. Această dinamică universală va fi descrisă ca asigurând baza dezvoltării unei abordări integrative în psihoterapia de grup. Vor fi trecute în revistă abordări teoretice diferite în psihoterapia de grup: umanistă/ existenţială, psihodramă, hipnoterapeutic ericksoniană şi dialectică. Membrii vor participa în terapia de grup efectivă: umanist/ existenţială, psihodramă sau dialectică, pentru a învăţa cum este să te afli într-un grup de terapie. Va fi discutată dinamica acestor grupuri, pentru a face legătura cu teoria integrativă a psihoterapiei de grup.
Abordarea seminarului de către Richard C. Page
Această abordare teoretică a terapiei de grup, promovată de Richard C Page, este descrisă detaliat în cartea Group Therapy: Creating Contact, Choosing Relationship (Richard C. Page si Daniel N. Berkow). Abordarea in terapia de grup descris in aceasta carte este cea dezvoltata din perspectiva umanista/ existentiala. In aceasta carte este descrisa dinamica universală care afectează procesul de grup şi învăţarea oricarui tip de psihoterapie de grup.
Abordarea seminarului de către Peter J Hawkins
Principala perspectivă teoretică este cea umanistă, bazata în mare parte pe teoria co-consilierii a lui Heron, care susţine că persoana are trei nevoi de bază: nevoia de dragoste, nevoia de înţelegere şi nevoia de auto-determinare. Prin perspectiva unui grup deschis, participanţii au libertate şi sprijin pentru a identifica şi a lucra cu situaţii în care aceste nevoi au fost frustrate în viaţa lor, şi mai ales în copilarie. În ce priveste procesul de grup, este utilizat un cadru dialectic, respectiv activ-pasiv (dans-meditaţie-mişcare), regresia- stabilirea viitoare a scopurilor, grup –individ. Acest tip de grup demonstrează clar un cadru pentru integrarea tehnică sau pragmatică, bazată pe un cadru teoretic profund.
Abordarea seminarului de către Veronica Jardan Mihai
Abordarea de psihoterapie de grup nestructurat (deschis) o voi prezenta din perspectivă psihodramatică şi hipnoterapeutic ericksoniană.
Jacob Levy Moreno este unul dintre întemeietorii psihoterapiei de grup şi întemeietorul psihodramei. El consideră grupurile ca fiind entităţi cu potenţial de schimbare pentru că în fiecare om există un potenţial creativ, care însă stă la dispoziţie numai limitat. În psihodramă, prin jocurile nestructurate de grup se poate favorizeaza descoperirea şi prelucrarea acestui potenţial. Sunt create situaţii de ,,ca şi cum“, iar participantul prin conotaţia ludică a jocului vine în contact cu inconştientul lui având posibilitatea unei noi perspective în autocunoaşterea şi dezvoltarea lui personală.
J.L. Moreno definea psihodrama astfel: ,,Metoda care prin acţiune conferă autenticitate sufletului fiind ştiinţa care prin acţiune explorează adevarul prin metodele dramei. Dezvoltarea unui sistem de metode ce permite psihodramaticianului si ego-urilor auxiliare să patrundă în universal protagonistului în încercarea de a-l popula cu imagini interiorizate care au avantajul de a nu fi total iluzorii si de a nu aparţine total realităţii.”.
În hipnoterapia ericksoniană prin transele hipnotice avem posibilitatea de a veni în contact cu incoştientul şi de a ne (re)descoperi resursle interioare atât debenefice în rezolvarea propiilor probleme. M. Erickson spunea că ,,atunci când vom şti ceea ce nu ştim că ştim, dar ştim, ne vom schimba”.
■ Despre conducătorii seminarului:
Richard Page este profesor emerit in consiliere educationala si consiliere psihologica la Universitatea din Georgia si director fondator al Scolii Europene de Psihoterapie Integrativa. Principalele sale activitati de cercetare se refera la psihoterapia si consilierea de grup, tratamentul dependentei de alcool si droguri si psihoterapia multiculturala. A fost presedintele Asociatiei Internationale pentru Dependente si presedinte al Consiliului National al Consilierilor din Anglia. Timp de 6 ani a fost editor la Journal of Addictions and Offender Counseling. Autor a numeroase carti si articole, formator in psihoterapie de grup si psihoterapie integrative. Conduce seminarii si cursuri de psihoterapie nestructurata de grup, teorie si practica in consilierea de grup, consilierea si psihoterapia dependentilor de substante, teoria consilierii si psihoterapiei, psihoterapie si consiliere multiculturala, etc.
Peter J Hawkins este director fondator si in prezent presedintele Scolii Europene de Psihoterapie Integrativa, profesor consultant la ISMAI, Portugalia. Peter J Hawkins este formator in psihoterapie si hipnoza clinica si conduce grupe de formare in Grecia, Cipru, Italia, Spania si Portugalia. Cartile sale au fost traduse in rusa, chineza, romana, greaca si spaniola si este autor a numeroase lucrari stiintifice. Este director adjunct al Institutelor Erickson din Madrid si Porto si membru al consilului editorial al Revistei Europene de Hipnoza Clinica. Peter Hawkins a fost consilier al Societatii Britanice de Psihologie si a condus mai multe proiecte europene in domeniul psihologiei clinice in Romania, Uzbekistan si tarile vest- europene. In Anglia este formator in hipnoza clinica si face parte din consiliul director al Societatii Britanice de Hipnoza Clinica si Academica. In sfera sa de interes intra psihosomatica, chimioterapia, tulburarile de somn, psihosexologia, sarcina si nasterea, si psihoterapia copilului.
Veronica Mihai Jardan este psiholog clinician principal si supervizor in psihologie clinica, psihoterapeut, conducator de grupuri Balint, coordonator si supervizor al activitatii psihologilor din cadrul Sanatoriului de Nevroze Predeal si a centrului psihologic New Life din Brasov. Veronica Jardan are formari si specializari in psihodrama, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, hipnoterapie cognitiv-comportamentala, analiza reichiana si focusing in psihoterapia copilului. A condus grupuri de consiliere a alcoolicilor in cadrul AA (Alcoholics Anonymus) si a sustinut workshop-uri de psihodrama la diferite conferinte nationale si internationale. Este membru in Consiliul National al Colegiului Psihologilor din Romania.
Bibliografie
Articole
Heron, J. (1977/1998). Catharsis in Human Development (Rev.). Disponibil la: www.human-inquiry.com/catharsi.htm.
Page, R. C. & Chandler, J. (1994). Effects of group counseling on ninth grade at-risk students. Journal of Mental Health Counseling, 16, 340-351.
Page, R. C., Campbell, L., & Wilder, D. C. (1994). Role of the leader in therapy groups conducted with illicit drug abusers: How directive does the leader have to be? Journal of Addictions and Offender Counseling, 14, 57-66.
Cărţi
Page, R. C. & Berkow, D. N. (1994). Creating Contact, Choosing Relationship: Dynamics of Unstructured Group Therapy. San Francisco, CA: Jossey-Bass Publishers, pp. 1-311.
Page, R.C. & Berkow, D.N. (2005). Unstructured Group Therapy: Creating Contact, Choosing Relationship. (2nd. Edition). PCCS Books: Ross-on-Wye, England.
O’Leary, E & Murphy, M. (eds.) (2006) New Approaches to Integration in Psychotherapy. Sussex, UK: Routledge.
Wolf, A. & Schwartz, E. K. (1962). Psychoanalysis in Groups. New York: Grune & Stratton.
Yalom, I. D. (1995) The Theory and Practice of Group Psychotherapy. New York: Basic Books.
Capitole de carte
Gongora, J.N. (1997) Group therapy: Modalities, Dynamics and the State of the Art, in In Hawkins, P.J. & Nestoros, J. (eds.) Psychotherapy: New perspectives on Theory, Practice and Research. Athens: Ellinika Grammata, 1998 *
Hawkins, P.J. (1998) Psychodynamic psychotherapy, in Hawkins, P.J. & Nestoros, J. (eds.) Psychotherapy: New perspectives on Theory, Practice and Research. Athens: Ellinika Grammata, 1998 **
Page, R. C., Weiss, & J., Lietaer, G. (2002). Humanistic group psychotherapy. In Caine, J. & Seeman, J. (Eds.), Humanistic Psychotherapies: Handbook of Research and Practice. (pp. 339-360). Washington, D.C.: APA Press.
Page, R. C. (2010). Group therapy with the disabled. In Oliveria, R. (Eds. Corpus Alienum: Psicologia e trabalho psicoterapeutico na reabilitacao fisica). Coisas de Ler: Lisboa, Portugal. pp. 135-148.
* http://files.me.com/peterjhawkins/g3yuzw
** http://files.me.com/peterjhawkins/t7njv2
marți, 5 octombrie 2010
Acceptarea pierderii
- "Nimic nu se poate schimba in viata noastra atat timp cat nu luam o decizie, cat nu ne spunem cu fermitate IATA CE VREAU. Un EU VREAU trebuie sa depinda doar de sine.
- A renunta nu inseamna a nu mai vrea nimic. Ci inseamna mai degraba a-ti fi bine chiar daca nu ai obtinut rezultatul dorit. Inseamna a avea incredere in Dumnezeul nostru interior care stie foarte bine de ce avem noi nevoie.
- Dorintele noastre vin din memorie, din corpul nostru emotional si mental, in timp ce nevoile noastre raspund planului nostru de viata, reprezinta ceea ce are nevoie sufeltul nostru pentru a trai si pentru a invata.
- Universul stie lucruri pe care noi nu le cunoastem. Cu cat o persoana vrea sa isi controleze mai mult viata, cu atat va atrage mai mult situatii pe care nu le poate controla, pentru a invata sa renunte si sa aiba incredere in Univers.
- Ne ceam mereu viitorul in functie de ceea ce credeam si ceea ce traim in prezent. Cream viitorul in functie de certitudinea pe care o avem fata de anumita situatie. Pe masura ce ne eliberam de credintele care nu ne mai sunt utile, ne indepartam mai mult spre cnoastere, spre certitudinea a ceea ce vrem.
- TOATE FIINTELE UMANE SUNT LIMITATE SI CAND CINEVA NU SIS ASCULTA SI NU ISI RESPECTA LIMITELE, ISI FACE MULT RAU FIZIC, MENTAL SI EMOTIONAL."
joi, 30 septembrie 2010
Care sunt de fapt copiii scapati din mana?
asa le spunea invatatoarea fiicei mele, copiilor care in clasele 1 - 4 aveau cheia de gat. Imi era frica ca sa nu fie si fiica mea etichetata, pentru ca nu era tocmai bine ca doamna sa ii spuna asa copilului tau. Dadea rau la imaginea de clasa, la notare, ca sa nu mai spun de imaginea de sine a copilului. Si faptul ca ma chema de fiecare data la scoala ca sa imi spuna nu stiu ce fleac in fata clasei, care pentru ea era strigator la cer, iar eu cu greu reuseam sa imi inghit rasul din cauza penibilului. Dar... inevitabilul s-a produs. I s-a pus si Sarei eticheta, insa nu a fost bai, ca pentru scoala vietii s-a dovedit a fi buna, doamna. Pentru ca studiindu-mi copilul si evolutia lui in raport cu colegii de clasa (stiind care este scapat din mana si care nu), ma decar pana in prezent multumita. Insa nu asta vroiam sa punctez. Ci faptul ca, acei copii scapati din mana la vremea aceea, care veneau acasa de la scoala si isi pregateau masa, apoi fugeau la joaca si isi minteau parintii ca sunt la studiu, intrau inaintea parintelui acasa si bagau la teme pe sub pat sau sub plapuma, fara exceptie, acum sunt mult mai responsabili si "trecuti prin viata", unsi cu multe alifii, daca pot sa spun asa. Pe cand cei care au venit pana in clasa a 5-a, unii chiar a 6-a (pentru ca nu au avut de ales) cu mama sau tata de mana pana in curtea scolii, in clasa a 7-a cand, probabil parintii (egoistii de ei) au hotarat sa taie cordonul ombilical, copii s-au vazut in sfarsit liberi si au inceput sa recupereze REPEDE timpul pierdut. Si anume, sa experimenteze fumatul (tutun si ce mai cade), sexul, chiulit de la scoala, mintit parintii (parinti care probabil baga mana in foc ca fiica este la scoala si nici in visele lor cele mai rele nu gandesc ca fumeaza sau ca s-a sarutat cu vre-un baiat, pe cand ei au trecut la sex si au experimentat deja sarutul intre fete, uau). La numai 13 ani!
Pam pam!!!
Deci, in concluzie, copilul are nevoie sa fie independent. Sa il lasam sa manance singur, chiar daca se murdareste si murdareste covorul; sa nu ii spunem tu nu poti, lasa ca fac eu, ci sa il lasam sa alfe si sa ii oferim ajutorul subtil; sa ii punem cat mai putine interdictii si cand o facem sa avem grija sa fim delicati; sa il lasam sa isi satisfaca curiozitatile; sa il lasam sa traverseze strada; sa se impiedice; sa cada; sa faca buba; sa vada pe pielea lui ce e bine si ce e rau; sa ii facem educatie sexuala din timp; sa ii raspundem la intrebarile jenante chiar daca uneori credem ca este prea devreme sa stie anumite lucruri; sa ii explicam care sunt pericolele fumatului, consumului de alcool si droguri; sa il lasam sa socializeze chiar si cu copii pe care noi ii consideram nedemni de nasul copilului nostru; sa cream o relatie de prietenie si sinceritate reciproca. Relatie care se creaza din frageda pruncie.
Acesta nu este un pamflet, este pura realitate!
Pam pam!!!
Deci, in concluzie, copilul are nevoie sa fie independent. Sa il lasam sa manance singur, chiar daca se murdareste si murdareste covorul; sa nu ii spunem tu nu poti, lasa ca fac eu, ci sa il lasam sa alfe si sa ii oferim ajutorul subtil; sa ii punem cat mai putine interdictii si cand o facem sa avem grija sa fim delicati; sa il lasam sa isi satisfaca curiozitatile; sa il lasam sa traverseze strada; sa se impiedice; sa cada; sa faca buba; sa vada pe pielea lui ce e bine si ce e rau; sa ii facem educatie sexuala din timp; sa ii raspundem la intrebarile jenante chiar daca uneori credem ca este prea devreme sa stie anumite lucruri; sa ii explicam care sunt pericolele fumatului, consumului de alcool si droguri; sa il lasam sa socializeze chiar si cu copii pe care noi ii consideram nedemni de nasul copilului nostru; sa cream o relatie de prietenie si sinceritate reciproca. Relatie care se creaza din frageda pruncie.
Acesta nu este un pamflet, este pura realitate!
marți, 28 septembrie 2010
Un nou grup de formare in Psihoterapie Ericksoniana
Au inceput inscrierile!!!
Numarul de locuri este limitat!
“Grup de formare in hipnoza clinica”in BUCURESTI
Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana in colaborare cu SCPP Jardan si ION-RADULESCU, organizeaza in Bucuresti grup de formare in Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana
Cursul este destinat absolventilor de psihologie, asistenta sociala, psihopedagogie speciala si medicina. Este structurat pe 4 module a cite 60 ore fiecare modul. Intalnirile se vor desfasura in timpul weekendurilor, o data la 2 luni. Se vor lucra cate 15 ore pe weekend. Programul este stabilit de comun acord intre cursanti si formatori!
Programul de formare corespunde normelor FRP & APR.
FORMATORI sunt : Jeno-Laszlo Vargha psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP, Vicepresedinte - Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana si Krisztina Gabriela Szabo psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP.
Cursul este acreditat de Federatia Romana de Psihoterapie (FRP), iar la sfarsitul formarii de baza ( dupa aproximativ 2 ani in functie de frecventa intilnirilor) cursantii vor primi din partea FRP certificatul de practica a psihoterapiei in supervizare.
Pretul cursului este de 6 euro/ora, 90 euro/ weekend.
Pentru inscriere puteti trimitete prin email o copie dupa diploma de licenta si dovada achitarii taxei de 100 lei in contul SCPP Jardan si Ion-Radulescu: RO27RNCB0069115848160001 deschis la BCR LIBERTATII; CUI : 26468707.
Taxa perceputa este pentru a va asigura locul in grup si se va considera ca un avans din primul curs.
Cursurile se vor desfasura in Sala de conferinte Europa : Strada Justitiei nr 54 , sector 4. (www.salaeuropa.ro )
Pentru mai multe detalii ne puteti scrie la programari.psihologice@gmail.com sau ne puteti telefona la 0732 555 445 .
Tematica cursului:
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 1
( 4* 15 ore la sfarsit de saptamana )
Tehnici de sugestibilitate hipnotica
Metode de inductie hipnotica
Tehnici de aprofundare
Scenarii hipnoterapeutice
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 2
( 4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Metode de inductie
Scenarii hipnoterapeutice
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 3
(4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Elemente de strategie hipno si psihoterapeutica in abordarea
problemelor clinice: anxietate, depresie, durere, tulburari de somatizare, etc.
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 4
(4 * 15 ore la sfarsit de saptamana)
Abordarea psihoterapeutica eclectica;
Utilizarea tehnicilor provenind din: terapia cognitiv comportamentala,
terapia familiei, terapia centrata pe obiective si solutii, Programare Neuro-Lingvistica etc.
Numarul de locuri este limitat!
“Grup de formare in hipnoza clinica”in BUCURESTI
Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana in colaborare cu SCPP Jardan si ION-RADULESCU, organizeaza in Bucuresti grup de formare in Hipnoza Clinica si Psihoterapie Ericksoniana
Cursul este destinat absolventilor de psihologie, asistenta sociala, psihopedagogie speciala si medicina. Este structurat pe 4 module a cite 60 ore fiecare modul. Intalnirile se vor desfasura in timpul weekendurilor, o data la 2 luni. Se vor lucra cate 15 ore pe weekend. Programul este stabilit de comun acord intre cursanti si formatori!
Programul de formare corespunde normelor FRP & APR.
FORMATORI sunt : Jeno-Laszlo Vargha psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP, Vicepresedinte - Asociatia Romana de Hipnoza Clinica, Relaxare si Terapie Ericksoniana si Krisztina Gabriela Szabo psihoterapeut, formator, supervizor acreditat FRP.
Cursul este acreditat de Federatia Romana de Psihoterapie (FRP), iar la sfarsitul formarii de baza ( dupa aproximativ 2 ani in functie de frecventa intilnirilor) cursantii vor primi din partea FRP certificatul de practica a psihoterapiei in supervizare.
Pretul cursului este de 6 euro/ora, 90 euro/ weekend.
Pentru inscriere puteti trimitete prin email o copie dupa diploma de licenta si dovada achitarii taxei de 100 lei in contul SCPP Jardan si Ion-Radulescu: RO27RNCB0069115848160001 deschis la BCR LIBERTATII; CUI : 26468707.
Taxa perceputa este pentru a va asigura locul in grup si se va considera ca un avans din primul curs.
Cursurile se vor desfasura in Sala de conferinte Europa : Strada Justitiei nr 54 , sector 4. (www.salaeuropa.ro )
Pentru mai multe detalii ne puteti scrie la programari.psihologice@gmail.com sau ne puteti telefona la 0732 555 445 .
Tematica cursului:
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 1
( 4* 15 ore la sfarsit de saptamana )
Tehnici de sugestibilitate hipnotica
Metode de inductie hipnotica
Tehnici de aprofundare
Scenarii hipnoterapeutice
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 2
( 4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Metode de inductie
Scenarii hipnoterapeutice
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 3
(4*15 ore la sfarsit de saptamana )
Elemente de strategie hipno si psihoterapeutica in abordarea
problemelor clinice: anxietate, depresie, durere, tulburari de somatizare, etc.
Formare in Psihoterapie - Hipnoza Clinica - Modulul 4
(4 * 15 ore la sfarsit de saptamana)
Abordarea psihoterapeutica eclectica;
Utilizarea tehnicilor provenind din: terapia cognitiv comportamentala,
terapia familiei, terapia centrata pe obiective si solutii, Programare Neuro-Lingvistica etc.
miercuri, 22 septembrie 2010
Cinci rani ale sufletului
fugar, dependent, masochist, dominator si rigid sunt mastile pe care ni le punem in urma ranilor pe care le suferim de la nastere. Aceste masti corespund ranilor de: respingere pentru fugar, abandon pentru dependent, umilire pentru masochist, tradare pentru dominator, nedreptate pentru rigid, spune Lise Bourbeau in cartea sa intitulata "Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine".
"... Ceea ce sunem si ceea ce facem ar trebui sa fie sursa fericirii noastre si nu complimentele, graditudinea, recunoasterea sau sustinerea pe care le primi de la ceilalti.
Sa nu uitam mai ales cat de mult ne poate pacali propriul ego pentru a nu deveni constienti de ranile noastre. Ego-ul este convins ca daca devenim constienti de ranile noastre si le eliminam, el nu va mai fi protejat si va suferi din cauza asta. In continuare mentionez modalitatea in care fiecare tip de caracter se lasa indus in eroare de catre propriul sau ego.
Va reamintesc ca a iubi neconditionat, inseamna a accepta ceva chiar daca nu suntem de acord si chiar daca nu intelegem sensul anumitor situatii. ..."
Cinc rani ale sufletului - de Lise Bourbeau este o carte interesanta, pe care o recomand cu drag celor care vor sa isi descopere ranile, sa le iubeasca si sa si le accepte neconditionat.
"... Ceea ce sunem si ceea ce facem ar trebui sa fie sursa fericirii noastre si nu complimentele, graditudinea, recunoasterea sau sustinerea pe care le primi de la ceilalti.
Sa nu uitam mai ales cat de mult ne poate pacali propriul ego pentru a nu deveni constienti de ranile noastre. Ego-ul este convins ca daca devenim constienti de ranile noastre si le eliminam, el nu va mai fi protejat si va suferi din cauza asta. In continuare mentionez modalitatea in care fiecare tip de caracter se lasa indus in eroare de catre propriul sau ego.
- fugaul se convinge ca se ocupa foarte bine de el insusi si de ceilalti pentru a nu mai simti diversele tipuri de respingere traite;
- dependentului ii place sa para independent si sa spuna, celor care vor sa-l asculte, cat de bine se simte el singur si ca nu are nevoie de nimeni;
- masochistul se convinge pe sine ca tot ceea ce face pentru ceilalti ii face lui personal foarte multa placere si ca facad acest lucru are grija si de nevoile lui. Este foarte abil in a-si spune si a gandi ca totul merge bine si in a gasi scuze pentru situatiile si persoanele care l-au umilit;
- dominatorul este convins ca el nu minte niciodata, ca isi tine intotdeauna cuvantul dat si ca lui nu ii este frica de nimeni;
- rigidului ii place sa spuna oricui cat este el de corect, ca viata lui este perfecta si ii place de asemenea sa creada ca are multi prieteni care il iubesc asa cum este.
Va reamintesc ca a iubi neconditionat, inseamna a accepta ceva chiar daca nu suntem de acord si chiar daca nu intelegem sensul anumitor situatii. ..."
Cinc rani ale sufletului - de Lise Bourbeau este o carte interesanta, pe care o recomand cu drag celor care vor sa isi descopere ranile, sa le iubeasca si sa si le accepte neconditionat.
miercuri, 15 septembrie 2010
Fenomenul downshifting sau "dincolo" de top management
"Aurora Liiceanu Ph.D - Institutul National de Criminologie. Interviu realizat de Eugen Dumbrava Despre noi se spune ca sintem o societate de supravietuire, o societate premoderna, ca avem comportamente de ev mediu, ca la noi violenta este mare, dar are expresii nemoderne sau premoderne. Nu ma refer la cruzime, ci la modul in care operezi sau treci la act. In ceea ce priveste fenomenul de downshifting, nu cred ca a aparut inca la noi. De ce nu cred? Downshifting-ul se refera la etica muncii, la valorile individului si felul in care el isi bugeteaza ca timp viata si la sensul pe care il da vietii in raport cu motivatiile lui, cu aspiratiile lui.
Downshifting-ul s-a nascut din acest refuz al societatii occidentale (care de fapt este o expresie postmaterialista) de a nu te inregimenta, a deveni sclavul valorilor materiale si de ati consuma toata existenta alergind dupa bani, dupa o pozitie ierarhica. Din punct de vedere psihologic, inteleg ca downshifting-ul inseamna renuntarea la motivatia extrinseca si axarea pe motivatia intrinseca, acel refuz de a intra intr-o anume inregimentare (prin dresaj), refuzul pozitiei, refuzul salariilor mari etc. Ideea de baza este ca, de fapt, calitatea vietii individului, care este data nu de felul in care se pozitioneaza el din punct de vedere material - nu iti trebuie atit de multi bani ca sa poti sa fi fericit, multumit in viata - ci de faptul ca poti profita, sa zicem inteligent, de timpul pe care il ai de trait, astfel incit sa nu devii un sclav al muncii. Prin urmare, e vorba de o etica a muncii."
Downshifting-ul s-a nascut din acest refuz al societatii occidentale (care de fapt este o expresie postmaterialista) de a nu te inregimenta, a deveni sclavul valorilor materiale si de ati consuma toata existenta alergind dupa bani, dupa o pozitie ierarhica. Din punct de vedere psihologic, inteleg ca downshifting-ul inseamna renuntarea la motivatia extrinseca si axarea pe motivatia intrinseca, acel refuz de a intra intr-o anume inregimentare (prin dresaj), refuzul pozitiei, refuzul salariilor mari etc. Ideea de baza este ca, de fapt, calitatea vietii individului, care este data nu de felul in care se pozitioneaza el din punct de vedere material - nu iti trebuie atit de multi bani ca sa poti sa fi fericit, multumit in viata - ci de faptul ca poti profita, sa zicem inteligent, de timpul pe care il ai de trait, astfel incit sa nu devii un sclav al muncii. Prin urmare, e vorba de o etica a muncii."
duminică, 12 septembrie 2010
Puterea extraordinara a subconstientului tau
de mult o prietena de a mea mi-a împrumutat o carte care se numeşte ca titlul postarii, autorul ei fiind Joseph Murphy. A stat în teancul de cărţi necitite pană aseară, cand o sete nebună de citit ceva uşor si care sa îmi confirme anumite teorii m-a trimis către ea . :)) Usor de citit si pe intelesul tuturor, aceasta carte isi propune sa explice modul in care este bine ca omul sa gandeasca. Autorul prezinta tehnici adecvate care ii permit cititorului sa se conecteze la inconstient. Am sa dau cateva citate si daca starnesc vre-un interes... click.
- "Subconstientul nu doarme niciodata si nici nu se odihneste, fiind mereu activ"
- "Esti asemenea unui căpitan ce-şi conduce vaporul. Trebuie să dai ordine potrivite (sugestii şi imagini mentale) subconştientului care controlează şi guvernează toate experienţele vieţii tale."
- "Subconştientul controlează toate procesele vitale din corp şi cunoaşte răspunsul la orice întrebare."
- "Orice frustrare are drept cauză o dorinţă nesatisfăcută. Dacă vei permite gîndurilor să se oprească asupra obstacolelor şi asupra dificultăţilor, atunci subconştientul va fi blocat, neputînd să acţioneze spre binele tau."
- "Orice boală porneşte din minte. Nimic nu se manifestă în corp fără să aibă deja un prototip mental corespunzător."
- "Aproape orice simptom de boală poate fi provocat prin sugestie hipnotică. Aceasta demonstrează marea putere a gîndului."
- "Activitatea subconştientului este orientată mereu către viaţă. Datoria voastră este aceea de a vă controla mentalul conştient. Hrăniţi-l numai cu gînduri armonioase, pure şi benefice. Subconştientul va reacţiona totdeauna la ceea ce obişnuiţi să gîndiţi."
- "Gelozia, neîncrederea, anxietatea, toate acestea afectează nervii şi glandele, provocînd tot felul de suferinţe mentale şi fizice."
- "Dacă acceptaţi o anumită sugestie în timp ce sunteţi într-o stare de relaxare profundă, aceasta pătrunde în subconştient şi va deveni realitate."
- "Încetaţi să tot cereţi fără a da nimic în schimb, căci nici un lucru nu este gratuit. Pentru a primi trebuie să oferiţi... "
- "Succesul înseamnă să reuşeşti în tot ceea ce ţi-ai propus. Dacă veţi fi calmi, fericiţi, mulţumiţi şi veţi face mereu ceea ce vă place, veţi dobîndi cu siguranţă succesul deplin în viaţă."
- Subconştientul controlează toate funcţiile vitale şi vindecă orice boală. Împăcaţi-vă cu voi înşivă, iertaţi pe toţi cei care au greşit; vindecarea se va produce cu mult mai repede."
- "Noaptea e un sfetnic bun. Înainte de a adormi, invocaţi protecţia subconştientului. Cereţi răspuns la întrebarea care vă frămîntă, apoi fiţi receptivi pentru a înţelege răspunsul."
- "Ura şi resentimentele sunt o adevărată otravă mentală. Nu doriţi răul nimănui, căci altfel vă veţi face singuri rău. Sunteţi adevăratul creator al destinului vostru, iar gîndurile vă sunt uneltele cu care construiţi acest destin."
- "Urmăriţi să vă echilibraţi din punct de vedere emoţional, ca să nu vă mai afecteze cuvintele sau acţiunile celorlalţi. Fiecare are dreptul să aibă o părere, aşa cum şi voi aveţi dreptul să nu o luaţi în seamă. Nu trebuie, însă, să răniţi pe nimeni, prin dezaprobarea voastră."
- "Sentimentul de vinovăţie este neîntemeiat, căci nimeni nu doreşte să vă pedepsească. Prin propriile gînduri distructive pe care le întreţineţi permanent, vă faceţi un mare rău vouă înşivă. "
- "Dacă cineva vă critică şi vă daţi seama că are dreptate, bucuraţi-vă şi fiţi recunoscători, pentru că v-a dat posibilitatea să vă reparaţi greşelile."
- "Frica normală face parte din instinctul de conservare. Frica patologică este, în schimb, foarte periculoasă şi reprezintă rezultatul gîndurilor negre, a oboseli şi a imaginaţiei necontrolate."
luni, 6 septembrie 2010
Romanii si pastilele
suntem o tara de oameni dependenti de pastile. Pentru orice mica afectiune luam o pastila. "Au", "ma doare capul", "am o migrena", "sa iau repede o pastila". Sau daca te plangi cuiva ca te doare capul iti spune: "- ia o pastila!", sau "ai luat ceva ca sa iti treaca?" sau "hai ca iti dau eu ceva de cap". Putini se gandesc ca durerea de cap poate fi provocata de foame (de exemplu) sau organismul are nevoie de hidratare si acesta este semnalul de alarma prin care ne atentioneaza sa bem apa, sau suntem obositi si avem nevoie de cateva minute de relaxare, sau am stat prea mult in fata monitorului si este cazul sa luam o pauza... Sau nu am dormit azi noapte, asta seara o sa iau un calmant, ca mi-a zis mie cineva ca nu creaza dependenta daca iei o pastila cand si cand si, daca stau cu folia de xanax in geanta este bine... ca ma salveaza de insomnii sau de situatiile in care nu fac fata stresului si am nevoie sa fiu calm. Si... nu numai atat. Stim ce pastile sa ne cumparam. Dar nu numai pentru dureri de cap si de masele sau de insomnii ci si pentru viroze, infectii sau alte complicatii. Dam si consultatii, gratis si fara sa avem vreo calificare. Pentru ca am luat noi o pastila care ne-a facut bine, si... de ce sa nu o recomandam si vecinului. Ca sa facem o fapta buna si apoi sa putem spune: "eu ti-am zis sa iei pastila aia, si vezi ce bine ti-a facut..." sau: "daca nu eram eu, si acum ..." Mi-a zis mie cineva ca a auzit de la o colega ca "PASTILA" face bine la mancarimi si ... dam fuga la farmacie sa o cumparam. Fara sa timem cont de ce contine acea pastila, daca avem alergie la vre unul din componentele ei, daca organismul nostru o tolereaza sau daca pur si simplu este compatibila cu afectiunea pe care incercam sa o tratam "dupa ureche". Nu ne punem problema ca pastilele luate din auzite ne pot face rau. Nici ca o pastila luata fara recomandarea medicului ar putea sa ne de-a organismult total peste cap. Si... nu incercam sa scapam de obiceiul asta, in ruptul capului. Ca de, ne pricepem la toate... si nu tre sa fii doctor ca sa iei sau sa recomanzi o pastila. :(
luni, 30 august 2010
Doamna Doctor Psiholog
Pentru ca sa nu imi mai spuna lumea Doamna Doctor Psiholog, (nu ca nu mi-ar placea, dar inca nu sunt doctor, si nu imi place sa primesc tiluri pe care nu le detin) am hotarat ca aceasta postare sa o dedic distinctiei intre titulaturile de Psiholog, Psihoterapeut si Doctor (ma refer la psihiatri pentru ca, cu ei suntem confundati deseori). Bun, sa vedem cum a ajuns fiecare din ei sa detina titlul in cauza.
Psihologul este acea persoana care a absolvit o forma de invatamant superior, avand licenta in psihologie. Din pacate, fara o pregatire in plus fata de facultate, un psiholog nu poate sa faca multe sau sa ajute pe cineva. De aceea, absolventii de psihologie isi continua educatia fie cu un masterat intr-unul din domeniile aplicative ale psihologiei (psihologie organizationala, psihologie clinica, educationala, psihologia muncii, apararii, etc.), fie o formare (sau mai multe) intr-o psihoterapie (ericksoniana, cogntiv comportamentala, experientilala, psihodramatica, psihanalitica, adleriana, pozitiva...).
Consilierul psihologic este psihologul care s-a specializat in consiliere psihologica (urmand un master) si are rolul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.
Psihoterapeutul poate fi psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie, iar scopul interventiei sale este de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale (ceea ce poate face si consilierul psihologic), de a modifica anumiti factori psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice.
Psihiatrul este persoana care a absolvit facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. Acesta are rolul de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa si de a recomanda o psihoterapie adecvata tulburarii. Multa lume confunda psihoterapeutul cu kinetoterapeutul sau fizioterapeutul, de aceea majoritatea psihoterapeutilor se recomanda ca fiind psihologi. Este mult mai aproape de ceea ce intelege sau stie tot omul.
Definitia de strada a psihologului fiind: "ala care se ocupa de cei care au probleme la masarda". :))
Psihologul este acea persoana care a absolvit o forma de invatamant superior, avand licenta in psihologie. Din pacate, fara o pregatire in plus fata de facultate, un psiholog nu poate sa faca multe sau sa ajute pe cineva. De aceea, absolventii de psihologie isi continua educatia fie cu un masterat intr-unul din domeniile aplicative ale psihologiei (psihologie organizationala, psihologie clinica, educationala, psihologia muncii, apararii, etc.), fie o formare (sau mai multe) intr-o psihoterapie (ericksoniana, cogntiv comportamentala, experientilala, psihodramatica, psihanalitica, adleriana, pozitiva...).
Consilierul psihologic este psihologul care s-a specializat in consiliere psihologica (urmand un master) si are rolul de a optimiza, stimula autocunoasterea si dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.
Psihoterapeutul poate fi psiholog sau medic psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie, iar scopul interventiei sale este de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale (ceea ce poate face si consilierul psihologic), de a modifica anumiti factori psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice.
Psihiatrul este persoana care a absolvit facultatea de medicina si s-a specializat in psihiatrie. Acesta are rolul de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa si de a recomanda o psihoterapie adecvata tulburarii. Multa lume confunda psihoterapeutul cu kinetoterapeutul sau fizioterapeutul, de aceea majoritatea psihoterapeutilor se recomanda ca fiind psihologi. Este mult mai aproape de ceea ce intelege sau stie tot omul.
Definitia de strada a psihologului fiind: "ala care se ocupa de cei care au probleme la masarda". :))
marți, 17 august 2010
Iubire, iubire, iubire - Lise Bourbeau
"... Femeia face dragoste din dragoste, iar barbatul face dragoste pentru dragoste. In realitate, sexul nu are nimic de aface cu dragostea adevarata. Cu toate acestea, a face dragoste atunci cand exista o iubire adevarata intre doua persoane, reprezinta o experienta de coeziune si placere extraordinara. Insa cel mai adesea, acest act se face din qdatorie, din teama de al pierde pe celalalt, din frica de a nu-i fi pe plac, din nevoia de atentie, din nevoia de afectiune, din manipulare sau din frica de reactie sau de violenta celuilalt sau pur si simplu entru a avea o senzatie fizica de placere sau de putere... ... exista iubirea adevarata, neconditionata, care poate fi exprimata intr-un mod general, pentru toate formele de iubire. Fie ca este vorba de iubire paternala, maternala, faternala, intima sau amicala, iubirea neconditionata se exprima in acelasi mod. Exista mai multe moduri de a recunoaste aceasta iubire. IUBIREA DE SINE: - a-mi acorda dreptul de a fi ceea ce sunt, in fiecare moment, chiar daca nu sunt ceea ce vreau sa fiu (de exempli: sa fiu nerabdator, mincinos, etc.); - sa-mi accept diferentele fata de ceilalti, fara nici o judecata; - sa fiu in stare sa imi fac pe plac, chiar daca cred ca nu merit acest lucru; - sa imi acord dreptul de a fi uman (ex. sa am temeri, slabiciuni, limite); - sa imi reamintesc ca tot ceea ce traim este o experienta. Nu o eroare, lucru care evita judecata; - sa imi las inima sa hotarasca in loc sa tin cont de notiunea de bine si de rau, sugerata de ceilalti; - sa invat din fiecare experienta, in loc sa ma condamn; - sa imi ascult nevoia, chiar daca ceilalti ma sfatuiesc sa fac altfel; - sa imi fie bine chiar daca nu raspund propriilor mele asteptari, sau daca nu imi tin promisiunea fata de mine insumi sau fata de ceilalti; - sa observ ceea ce se intampla chiar daca exista o mica voce interioara care nu este deacord; - sa imi reamintesc ca nimeni nu se poate ocupa de fericirea mea, ca eu sunt singura ersoana responsabila pentru ceea ce mi se intampla. IUBIREA FATA DE CEILALTI - sa le acord dreptul sa fie ceea ce sunt, in fiecare moment, mai ales atunci cand nu sunt asa cum as vrea eu sa fiu (ex. celalalt e lenes sau negativ); - sa accept diferenta celorlalti fara sa ii judec; - sa dau sfatori celorlalti fara sa astept nimic in schimb; - sa le acord dreptul de a fi umani (de ex. sa aiba frici, slabiciuni, limite); - sa le permit sa decida singuri, mai ales atunci cand cred ca este vorba despre o decizie inacceptabila; - sa imi reamintesc ca fiecare persoana are nevoie sa traiasca experiente diferite, in functie de propriul sau plan de viata; - sa formulez cereri fara asteptari (ex. sa stiu ca sunt iubit, chiar daca celalalt imi spune nu); - sa tin cont de faptul ca o asteptare este legitima, doar atunci cand exista o intelegere clara intre doua persoane; - sa ii observ pe ceilalti, mai degraba decat sa ii judec sau sa ii critic; sa tin minte ca nu pot face pe altcineva fericit; acesta este singurul responsabil de fericirea lui.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)