marți, 15 mai 2012

Critic pentru ca

O descriere de bun simt a nevoii de a critica, "vazuta prin ochii" lui Gray Zucav si Linda Francis, "creionata" in cartea "In adancul sufletului" capitolul "Critica"


"Atunci cand judeci iti indepartezi atentia de la tine si o indrepti spre ceilalti. Concentrandu-te asupra lucrurilor din exterior tii atentia la distanta de ceea ce se intampla in interiorul tau.
   Criticarea celorlalti este o cale de a incerca sa schimbi lumea sau s-o rearanjezi dupa placul tau. Este o pierdere masiva de energie - cu alte cuvinte, o pierdere a puterii. Pierzi putere in fata persoanelor si a circumstantelor pe care le judeci. Ele iti ocupa gandurile si-ti slabesc capacitatea de concentrare. Esti vrajit de acestea, la fel cum esti fascinat de un film care-ti capteaza atentia.
   Cand ii judeci pe ceilalti, uiti cine esti, care sunt scopurile si dorintele tale si, cel mai important, uiti ceea ce simti. Impulsul de a-i critica pe ceilalti este un bilet la un film pe care l-ai mai vazut, dar care inca iti place. Cand actionezi sub imperiul acelui impuls, intri in cinematograf. In filmul care ruleaza, esti superior celorlalti si ai dreptul sa-ti impui vointa in fata lor. De fapt, atentia ta nu este focalizata asupra celorlalti pentru ca nu-ti pasa ce gandesc sau ce simt ei. Nu esti interesat de eforturile si de realizarile lor. Trecutul lor nu are nicio importanta pentru tine; nu-i consideri prieteni, nu-i consideri colegi in scoala vietii si nu-i percepi nici macar ca pe niste indivizi. Esti orbit de ceea ce este inacceptabil pentru tine - lucrurile care te fac sa te simti inconfortabil.
   Imboldul de a critica este generat de durerea interioara. Este mai mult decat un simplu impuls psihic. Dincolo de el se afla o durere fizica a carei traire este extrem de neplacuta. Asadar, in loc s-o traiesti, preferi sa actionezi sub acest impuls si sa judeci. Atentia ta este fixata asupra comportamentelor pe care le percepi ca fiind inadecvate, asupra hainelor care nu-ti sunt pe plac sau asupra vocii unei persoane, care ti se pare a fi stridenta sau vlaguita. Etichetezi.
   Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca dincolo de impulsul de a judeca situatii si oameni se afla o durere fizica. In timp ce ii dispretuiesc pe ceilalti sau se infurie pe ei, isi ascund propriul disconfort fata de ei insisi. Pana cand nu vor fi capabili sa traiasca acel disconfort, sa le devina familiar si sa-l infrunte, vor da in continuare vina pe circumstante si pe ceilalti."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu